«Началось» – написав зранку Добкін і запостив у соцмережі селфі з приміщення суду. Приблизно в цей же час прес-секретар генерального прокурора Юрія Луценка Лариса Сарган повідомила, що суд почав розглядати питання запобіжного заходу на Хрестовому провулку.

Захищати колишнього мера Харкова і очільника області взялися двоє адвокатів – Олексій Менів та Ігор Степанов. Останній відомий тим, що свого часу захищав у суді очільника ДФС Романа Насірова. Однак, цього разу адвокати не вдавалися до затягування часу за допомогою різного роду хвороб, натомість зайнявши активну позицію: їхній клієнт не винуватий, і це вони планують довести в суді. Відповідно поводився і сам Добкін: ще на засіданні регламентного комітету він заявив, що ховатися не збирається і піде в суд шукати правди. Ба, навіть більше – голосуватиме за зняття недоторканості із самого себе. Це ж він заявив і у залі Верховної Ради. І для закріплення повторив у п’ятницю під будівлею Генпрокуратури. Туди він приїхав із «тривожною сумкою», про яку встиг розповісти ЗМІ.

«Ні, тут не гроші, якщо ви про це. Тут особисті речі. Про всяк випадок. А ще я привіз здавати всі свої паспорти. Навіть дипломатичний, в якого скінчився термін давності. Ще в мене лежать документи на британську візу», – розповідав нардеп журналістам перед тим, як зайти у приміщення ГПУ.

На диво, за десять хвилин Добкін вийшов звідти своїм ходом і висловив щире здивування тим, що його ніхто не затримав.

«Луценка на місці не було, вручав підозру його заступник. Мене не арештували. Зараз їду давати свідчення. Коли розглядатимуть мій запобіжний захід – не знаю. Може у суботу. А може у понеділок чи вівторок. У мене є три години на ознайомлення з обвинувальним актом. І лише після цього прокуратура має право звертатися до суду», – розповідав Добкін.

Однак суд вирішив не затягувати, і до полудня 15 липня засідання вже почалося. Екс-мер Харкова тримався упевнено й намагався жартувати. Навіть продемонстрував журналістам саморобний плакатик, зроблений на колінці за кілька хвилин. Депутат щось швидко писав на папері формату А4, потім підняв його вгору. Звичайною ручкою не надто виразно було написано: «Je Suis Dobkin».

Тим часом адвокати позбавленого недоторканності нардепа взяли бика за роги. На стіл судді Печерського райсуду Кристині Тарасюк вивалили сім томів доказів про те, що кримінальне провадження проти Добкіна є незаконним, докази у ньому сфальшовані та й узагалі, мовляв, в СІЗО за таку кількість порушень треба відправляти прокурорів.

«Та вони ж намагаються прирівняти регламент харківської міськради до Закону України! Ну як так!» – бідкалася група підтримки Добкіна.

Остання, до речі, виглядала доволі потужно. На відміну від суду по тому ж Олександру Єфремову, в який минулого року не прийшов жоден із соратників, підтримати Добкіна окрім брата Дмитра, якому і в приміщенні суду було доволі проблематично довго всидіти без руху, прийшли відомі політичні гравці від Опоблоку. У першому ряду розмістилися: поборник православних Вадим Новинський, колишній міністр молоді та спорту Юрій Павленко, лідер Опозиційного блоку й олігарх Юрій Бойко, Нестор Шуфрич та інші. За спинами у них сиділи небайдужі громадяни, які активно переживали за долю екс-мера Харкова. У коридорах нудилася охорона нардепів, під будівлею суду, та на прилеглій парковці відбувалася виставка досягнень народного автопрому: великі чорні тойоти та мерседеси були тому підтвердженням.

Захист тим часом доводив, чому семитомник справи Добкіна необхідно долучати до справи.

«Щойно ми дізналися про обвинувачення, почали збирати документи. За десять днів ми зібрали ці томи. Так, шановний суд, вони прошиті, але там нема опису. Ми фізично не встигли його зробити. Але там містяться аналізи експертів щодо вартості землі, копії документів тощо», – говорили адвокати.

Суддя із сарказмом на обличчі дивилася на паперову башту.

«Прокуратура не проти доручення матеріалів до справи?» – втомлено спитала служитель Феміди.

«Ні, але нам треба час на ознайомлення. Думаю, півгодини вистачить», – відповів прокурор Сергій Саєнко, порадившись із колегою Денисом Миропольцем.

«Та ви ж три роки справу розслідували! У вас має вона від зубів відскакувати!» – голосно дорікав прокурорам Новинський.

Суд пішов на перерву, Добкін взявся роздавати коментарі двом рядам телекамер.

«Це кримінальне переслідування й нічого більше. Немає у моїх діях складу злочину. Мені інкримінують оборудки із земельними ділянками. Але вони були в оренді у будівельних компаній, житло збудоване, квартири є, їх отримали люди, землі повернуто у власність громади! Я вам можу фотографії будинків показати, у мене з собою! Мені ще он критикують за події весни 2014-го. Але вибачте, нам вдалося утримати ситуацію у Харкові від хаосу», – декламував нардеп.

Загалом його промова затягнулася на 10 хвилин. Коли ж журналісти спробували його детальніше розпитати про методи, якими 2014-го втримували ситуацію в Харкові, Добкін говорити перестав: «У мене сьогодні не простий день, я вже всі коментарі дав».

І підозрюваний пішов про щось тихо шепотітися із Шуфричем і братом Дмитром. Під час розмови обличчя доторканного депутата стало сумним і задумливим. Розчути, про що говорили народні обранці не вдалося – щойно вони бачили журналістів поряд, розмови припинялися.

Поруч Новинський переконував ЗМІ, що Добкін жодної години не пробуде за ґратами СІЗО.

«Народні депутати готові взяти його на поруки. До того ж, можете мені повірити, партія зробить все, аби Михайло Добкін не був за ґратами», – заявив Новинський і додав, що однопартійці готові допомогти Добкіну із заставою.

Останній, між тим, жартував про пледи.

«Я пишаюся, що прокуратура мене оцінила дорожче за Насірова! І, як ви бачите, на мені немає плєда», – сміючись, кидав репліки в зал депутат.

Втім, варто зауважити, що від початку антикорупційна прокуратура просила для Насірова заставу у 2 млрд, оскільки держава зазнала, за словами САП, саме таких збитків. В результаті ж суд зменшив її до 100 млн грн. Добкіну ж ГПУ просило заставу у 150 млн, а збитки, начебто завдані його діяльністю, склали близько 220 млн. Втім, і ця цифра теж обурювала нардепа.

Суд відновив роботу за графіком. Слово взяли прокурори.

«Ми вивчили матеріали, які подає захист пана Добкіна. Але ми проти доручення томів, у яких аналізується вартість землі. Оскільки експерти мають бути попереджені про кримінальну відповідальність у разі надання недостовірних даних. Тут же такого попередження немає», – зауважили прокурори.

Суд прийняв зауваження до уваги, втім семитомник «доказів» таки долучили. Після сторони взялися доводити необхідність арешту нардепа.

«Люди, які отримували квартири в будинках, не входили до складу кооперативів, не стояли на обліку на поліпшення житлових умов, деякі з кооперативів створювали за кілька днів до початку засідання сесії міськради, на якій вирішувалися земле відводи, деякі кооперативи в день сесії відмовлялися від землі на користь буд компаній. Також хочемо зазначити, що провадження у нас триває рік, а номер йому дістався від попереднього провадження, яке потім об’єднали із новим. До того ж, у нас в цьому провадженні 600 земельних ділянок, по низці з них досі тривають експертизи. Ми переконані, що наразі існують ризики, відтак ми просимо обрати пану Добкіну арешт», – заявили прокурори.

«Ага, розстріляти Добкіна на місці», – чулося з рядів опоблоківців. Сам Добкін в цей момент активно знімав героїчні селфі на телефон.

«Дівчино, а це у вас гандбольні кросівки?» – цікавилися Павленко й Шуфрич у журналістки, здається, втративши інтерес до подій.

Адвокати ж вкотре заявили, що справа є нічим не вмотивованою, однак Добкін планує доводити свою невинуватість й тікати не планує. Ба більше: окрім зданих паспортів він відмовився від паломництва до Єрусалима і вже здав раніше куплені квитки на літак. Однак, найбільш палкою промовою, без сумніву, відзначився сам нардеп.

«Ви згадайте – 2008 рік був для будівельної галузі дуже важкий. Україна зазнала економічної кризи. Було плутане законодавство із земле відводами, Тимошенко приймала одні укази, Ющенко їх скасовував», – подався в історичний екскурс Добкін.

«Та хіба вони пам’ятають ті часи? Ти подивися на того прокурора, йому ж трохи за 25 років», – із осудом в голосі коментували ситуацію екс-регіонали.

Добкін продовжував.

«Я перерахував ці гроші. І знаєте, скільки застави хоче прокуратура в перерахунку на курс 2008 року? $18,5 млн! Це ж де видані такі суми застав?! Це нечувано!» – обурювався підозрюваний.

«Як де такі суми, в Австрії», – чувся тихий голос з місця Новинського.

Суддя, послухавши виступи, вирушила до нарадчої. Секретар оголосила: чекати рішення можна щонайменше за дві години. Тож Добкін і Ко швидко зібралися й поїхали на чорному автопарку великих авто у своїх справах.

Ближче до оголошення рішення десант підтримки повернувся. Спочатку у залі з’явилися звичайні собі люди, які взялися облаштовувати комфортні місця для депутатів.

«Ні, журналісти перед депутатами стояти не будуть. Тут не буде камер. І на лавках сидіти ЗМІ не будуть, це для депутатів. Ставайте деінде», – активно відстоювала права недоторканих передпенсійного віку жіночка.

Згодом прийшов екс-мер Харкова, слідом підтягнулися Шуфрич, Новинський та інші. Добкін помітно нервував. Попри те, що він намагався триматися упевнено, його видавало дрібне тремтіння рук. Згодом він взявся крутити обручку на пальці. А вже під час оголошення рішення – барабанив по столу.

Суддя Тарасюк вирішила читати лише резолютивну частину, опустивши деталі. Оголошення повного тексту відклали до 20 липня. Що ж до суті, то Печерський суд вирішив задовольнити клопотання ГПУ: арештувати нардепа. Як альтернативу йому обрали заставу. У 50 млн грн. До того ж, нардеп має здати паспорти (всі, або частину яких він здав напередодні) та являтися на судові засідання. Інакше розмір застави можуть збільшити або й взагалі посадити підозрюваного до СІЗО.

Добкін таке рішення сприйняв стоїчно. До нього одразу потягнулися колеги по фракції. Судячи з усього, обговорювати заставу.

«Хлопці, давайте не тут про це говорити», – одразу сказав Новинський, киваючи головою в бік телекамер. Шушукання одразу стихло. Добкін підписав необхідні документи і… вийшов у двері своїм ходом. Без охорони й наручників. Без сумніву, безпрецедентний випадок. Як пояснила прокуратура, оскільки нардепа не затримували, то він може вільно піти шукати гроші для застави. Якщо ж за п’ять днів кошти не внесуть – тоді депутат-екс-регіонал опиниться за ґратами.

«Ще раз повторюю – партія зробить усе, аби Михайло Добкін жодної години не перебував за ґратами у СІЗО», – переконував ЗМІ Новинський.

«Це все одно велика застава. Ні у мене, ні у моєї сім’ї таких грошей немає. Звідки я буду їх брати – не знаю. Виходить, мені доведеться продавати будинок і не тільки», – бідкався Добкін.

Після депутати із своїми охоронцями збилися до купи й рушили на паркову.

«Не треба за мною ходити, будь ласка. Я тут неподалік живу, мені гості не треба», – звертався до журналістів Добкін. Охорона ж намагалася закрити об’єктиви камер, які знімали посадку депутатів у автомобілі.

Суботній судовий день завершився майже без несподіванок. Колишнього мера Харкова таки арештували, але з відстрочкою. І наразі жодних передумов до потрапляння нардепа за ґрати немає. Швидше за все, вже у понеділок ЗМІ облетить новина про внесення застави. Суд показав, що колишні регіонали не планують полишати свого однопартійця, на відміну від того ж Єфремова. Тож переживати пану Добкіну, принаймні у найближчий час, не варто.