Рік тому Слов'янськ звільнився від Гіркіна і його головорізів після тримісячного террору, в яких окупанти занурили місто. Злочинці залишили по собі безліч доказів своєї «життєдіяльності». З відходом Гіркіна стала неактуальною улюблена відмазка наших правоохоронних органів від розслідування злочинів, вчинених на окупованих територіях – неможливість проведення слідчих дій внаслідок відсутності доступу до місця злочину. Проте рік з моменту звільнення довів, що питання не в цьому. Поганому танцюристу чоботи заважають. Розслідування злочинів вже на звільнених територіях за виключенням одного епізоду майже не зрушило з місця.

Відтак, місяць тому до МВС, СБУ та ГПУ мною, як представником потерпілих від злочинів банди Гіркіна, було направлено клопотання з пропозиціями по організації (оптимізації) розслідування.

Оскільки від жодного відомства відповіді по суті я не отримала, оприлюднюю клопотання з деякими скороченнями:

Загально відомо, що в квітні – липні 2014-го року членами терористичного угрупування ДНР, а саме – його частиною – злочинною організацією під керівництвом Гіркіна Ігоря Всеволодовича було захоплено частину території Донецької області, зокрема м. Слов'янськ, Краматорськ, Костянтинівку, ін. На захопленій і контрольованій території бойовики Гіркіна вчинили цілу низку злочинів – викрадення і незаконне утримання людей, тортури, вбивства, позасудові страти, розбійні напади, вимагання, терористичні акти, тощо. Дії злочинців були добре організовані, скоординовані, ролі в організації чітко розподілені. Головний штаб злочинної організації в цей період часу Гіркін І.В. облаштував в приміщенні Слов'янського відділення СБУ в Донецькій області. В цьому приміщенні базувалися т.з. «спєци» – керівний склад ОЗГ на чолі із Гіркіним, проводилась координація злочинної діяльності. Також в підвальних приміщеннях будинку СБУ незаконно утримувались викрадені особи, які незаконно допитувались, піддавались тортурам, ймовірно там вчинялися окремі вбивства. Сюди звозилися викрадені особи із різних частин Донецької області.

Також злочинною організацією Гіркіна І.В. було захоплено Слов'янське МВ ГУ МВС України Донецькій області, в ІТТ якого також утримувались заручники, до них застосовувались тортури, прямо на території міськвідділу вчинялися вбивства, в слідчих кімнатах проводились так звані «суди Лінча» чи «військові трибунали», на яких вирішувалося питання щодо вбивства утримуваних в заручниках громадян України, та на підставі рішень яких ці вбивства в подальшому відбувалися.

В приміщенні міськради м. Слов'янська, також захопленою злочинцями, також утримували полонених, допитували їх, там також відбувалася координація злочинної діяльності.

Всі ці злочинні дії організовувались і координувались безпосередньо Гіркіним І.В. та групою т.з. «спєців». Всі ці злочинні дії охоплювались єдиним умислом, направленим на залякування (терор) місцевого населення, «зачистку» території від незгодних із окупацією активних громадян, придушення і ліквідацію альтернативних окупаційній владі поглядів, ліквідацію громадянських свобод населення, недопущення та придушення можливого законного руху опору злочинній окупації з боку населення, фінансування своєї злочинної діяльності. Всі ці злочини вчинялись відповідно до визначених ролей однією групою осіб, які входили в злочинну організацію, очолювану Гіркіним І.В. Ці особи були обізнані із метою створення злочинної організації, принципами її діяльності, «методами впливу», що застосованими до полонених та заручників, тощо.

Окремі злочини окремих членів даної злочинної організації розслідується різними органами МВС та СБУ в різних кримінальних провадженнях. Різні кримінальні провадження зареєстровані навіть щодо одних й тих самих злочинних дій.

Так, у провадженні слідчого Головного слідчого управління МВС України Крупки А.О. знаходиться кримінальне провадження NХХХХХХХХХХ1006 щодо викрадення, катування та вбивства Рибака В.І., Дяковського Ю.І. та Поправки Ю.Ю. (викрадені 17.04. в ніч з 17-го на 18-те квітня піддавались тортурам в приміщенні Слов'янського відділення СБУ Донецької області разом із ще двома полоненими. Вранці 19-го квітня Рибака В.І. Дяковського Ю.І. та Поправку Ю.Ю. вивезли із приміщення СБУ на берез річки Торець, де вбили.) (Це, власне, єдине «живе» провадження)

(Далі перелік із ще ДВАНАДЦЯТИ мертвих кримінальних проваджень, в яких Слов'янським МВ ГУМВС, Костянтинівським МВ ГУ МВС, ГСУ СБУ розслідуються злочини, вчинені щодо чотирьох потерпілих, яких я представляю, серед яких викрадення, тортури, вбивства.)

Очевидно, що зазначені злочинні епізоди діяльності злочинної організації під керівництвом Стрєлкова І.В. пов'язані між собою, що вони безпосередньо вчинялись одними й тими ж особами. Часто це просто – одні й ті самі дії, які одночасно вчинялись щодо декількох потерпілих. Так:

Одночасно із незаконним утриманням Рибака В.І., Дяковського Ю.І. та Поправки Ю.Ю. в приміщенні Слов'янського відділення СБУ в Донецькій області в цьому самому приміщенні ті самі особи незаконно утримували також і потерпілого, інтереси якого я представляю. Більш того, допит Поправки Ю.Ю, Дяковського Ю.І. та цього потерпілого відбувався одночасно – одними й тими ж особами. Одночасно і одними й тими самими особами вони піддавалися тортурам.

В подальшому, ці ж самі особи (злочинці, члени терористичної організації ДНР, групи Гіркіна) незаконно викрали, утримували в цьому самому приміщенні Слов'янського відділення СБУ в Донецькій області і піддавали тортурам також декілька сотень осіб, серед яких ще троє моїх потерпілих.

Окремі особи із числа «спєців», які організовували викрадення, незаконне утримання, приймали участь у катуванні вищезазначених потерпілих також приймали участь у організації і здійсненні вбивств – організовували і проводили в приміщенні ІТТ Слов'янського міськвідділу міліції т.з. «Суди Лінча», «військові трибунали» на яких було винесено смертні вироки, які в подальшому були наказом Гіркіна І.В. приведені у виконання.

То ж всі ці злочини вчинені однією групою осіб під керівництвом Гіркіна Ігоря Всеволодовича, окремі злочинні дії, зокрема тортури щодо всіх вищезазначених потерпілих вчинялись – одними й тими ж самими особами, частина яких встановлена.

Очевидно, що існує ще велика кількість кримінальних проваджень, про які мені не відомо, зокрема щодо викрадення, утримання та катування осіб в приміщенні прокуратури м. Краматорськ. Очевидно, що існувала координація дій між злочинцями, які дислокувались в м. Слов'янськ, в м. Краматорськ, в м. Костянтинівка, Горлівці, Донецьку та в інших окупованих населених пунктах.

Проте на даний момент склалася парадоксальна ситуація, коли всі ці взаємопов'язані злочини, вчинені однією злочинною організацією, однією групою осіб з єдиним умислом, розслідуються в сотнях різних кримінальних проваджень різними правоохоронними органами, які не взаємодіють між собою і часто не знають про існування інших проваджень. А дізнаються про них випадково від захисників свідків чи представників потерпілих. І ніхто не здійснює моніторинг зазначених проваджень, оптимізацію розслідування. Ніхто не має повної картини злочинів. Відтак велика кількість слідчих дій дублюється, слідчі в різних провадження не мають доступу до доказової бази, зібраної іншими слідчими. Фактичні потерпілі в деяких провадженнях мають статус свідків. Підозри, які виносяться окремим підозрюваним по окремих епізодах є неповними. Потерпілі позбавлені права пред'являти до них цивільні позови (бо в інших кримінальних провадженнях вони мають статус свідків). Слідчі, які одноособово ведуть окремі епізоди, відмовляють у визнанні потерпілих осіб потерпілими, і незаконно допитують потерпілих в якості свідків, проводять інші слідчі дії із фактичними потерпілими в статусі свідків, що ставить під сумнів в подальшому допустимість зібраних доказів.

Вважаю, що така ситуація є неприпустимою, зважаючи, зокрема, на те, що розслідування злочинної діяльності злочинної організації, очолюваної Гіркіним І.В., яка є частиною терористичної організації «Донецька народна республіка» є одним із ключових у доведенні агресії Російської Федерації щодо України, організації агентами РФ озброєного злочинного формування, яким було вчинено ряд військових злочинів і злочинів проти людяності на території Донецької області. Більш того, розслідування саме цих справ є найбільш перспективним ще й з точки зору великої кількості наявних доказів, свідків, потерпілих, речових доказів, можливості проведення слідчих дій, оскільки території, на яких вчинялися злочини звільнені вже майже рік тому.

Власне цілий рік часу витрачено неефективно, я вважаю саме тому, що не існує єдиної слідчо-оперативної групи, яка б володіла повною картиною злочинів і керувала б розслідуванням зазначених кримінальних проваджень. Взагалі розподіл розслідування зазначеної злочинної діяльності по окремим провадженням здійснено штучно, часто випадково і недоцільно.

Відповідно до ст. 217 КПК у разі необхідності в одному провадженні можуть бути об'єднані матеріали досудових розслідувань щодо декількох осіб, підозрюваних у вчиненні одного кримінального правопорушення, або щодо однієї особи, підозрюваної у вчиненні кількох кримінальних правопорушень, а також матеріали досудових розслідувань, по яких не встановлено підозрюваних, проте є достатні підстави вважати, що кримінальні правопорушення, щодо яких здійснюються ці розслідування, вчинені однією особою (особами).

Відтак, зазначені кримінальні провадження підлягають об'єднанню і передачі до провадження до ГСУ МВС (яке єдине дійсно проводить слідство в «своєму» епізоді).

На підставі вищезазначеного ст. 217 Кримінально-процесуального кодексу України

ПОВТОРНО ПУБЛІЧНО ПРОШУ ВАС:

1) Об'єднати кримінальні провадження:

- NХХХХХХХХХХХХ1006 (ГСУ МВС),

- NХХХХХХХХХХХХ1232 (Слов'янський МВ ГУ МВС України в Донецькій області),

- NХХХХХХХХХХХХ0363 (СУ МВС України в Донецькій області)

- NХХХХХХХХХХХХ3389 (Слов'янський МВ ГУ МВС України в Донецькій області),

- NХХХХХХХХХХХХ3453 (Слов'янський МВ ГУ МВС України в Донецькій області)

- NХХХХХХХХХХХХ0600 (Костянтинівський МВ ГУ МВС України в Донецькій області),

- NХХХХХХХХХХХХ0395 (ГСУ СБУ)

- NХХХХХХХХХХХХ0475 (ГСУ СБУ) і передати об'єднане провадження для розслідування до ГСУ МВС.

2) Створити в ГСУ МВС слідчо-оперативну групу для розслідування зазначених злочинів, в достатній кількості слідчих і оперативних співробітників, до складу якої включити слідчих ГСУ МВС, Слов'янського МВ ГУ МВС України в Донецькій області, Костянтинівського МВ ГУ МВС України в Донецькій області, СУ МВС України в Донецькій області і співробітників ДКР МВС України.

3) Із інших кримінальних проваджень які розслідує ГСУ СБУ щодо цих подій, витребувати до ГСУ МВС копії матеріалів кримінальних проваджень, які стосуються діяльності злочинної організації Гіркіна І.В. При необхідності – виділити із даних кримінальних проваджень окремі кримінальні провадження по окремим епізодам, потерпілим чи підозрюваним і передати їх для розслідування ГСУ МВС вищезазначеній слідчо-оперативній групі.

4) Перевірити всі повідомлення про злочини та кримінальні провадження відділів ГУ МВС України в Донецькій області (на звільнених територіях), порушених під час окупації або після звільнення за наслідками діяльності злочинної організації Гіркіна І.В. та порушити перед ГПУ питання щодо об'єднання даних кримінальних проваджень, чи передачі їх за підслідністю (в компетенції МВС України)

5) Здійснити аналітичну роботу із ЄРДР та виявити весь перелік кримінальних проваджень, зареєстрованих по всій Україні за наслідками злочинної діяльності злочинної організації Гіркіна І.В., проаналізувати доцільність об'єднання даних кримінальних проваджень, чи передачі їх за підслідністю. (компетенція Генеральної прокуратури України)

6) Генеральній прокуратурі України створити єдину групу прокурорів, які б здійснювали процесуальне керівництво над всіма розслідуваннями в кримінальних провадженнях стосовно діяльності злочинної організації Гіркіна І.В., на всій території Донецької області і оперативно вирішувала б питання об'єднання, виділення, передачі кримінальних проваджень з метою оптимізації розслідування.

Представник потерпілих. Адвокат Закревська Є.О.

Чекаю на відповідь. Вже місяць чекаю...

Цікаво, скільки сплине часу і звільниться генпрокурорів, міністрів і їх заступників, доки почнеться адекватне розслідування??