Господарський суд Харківської області відмовив у позові прокуратурі про повернення у комунальну власність земельної ділянки площею 10,98 га в Харкові, яка зараз знаходиться у власності обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Поляна». Такерішеннясуд прийняв 20 травня.

Державний акт на земельну ділянку був виданий кооперативу в 2009 році. Ділянка займає квартал, відокремлений вулицями Керамічною, Червоноселищною, Рельєфною та проїздом Гірським. Земля була передана для будівництва та подальшої експлуатації житлової забудови, її вартість складає 18,24 млн грн.

У своєму позові прокурор заявив, що ділянку міськрада передала з недотриманням вимог законодавства. А саме, «ЖБК «Поляна» не відповідає умовам, за якими житлово-будівельні кооперативи можуть безкоштовно і поза конкурсом отримувати замелю.

Прокуратура також заявила, що частина землі, яку використовує кооператив, не виділялася їй депутатами.

В свою чергу суд відмовив у позові прокуратурі. Вказавши, що вона в позові оскаржувала неправомірність виділення землі, а не законність створення цього кооперативу. А тому суд підтвердив, що Харківська міськрада діяла в рамках законодавства.

Засновниками ОК ЖБК «Поляна» є Олена Крюкова, Олег Шульга та Олександр Стаматін,

Останній є сином теперішнього керівника КП «Харківський метрополітен» В’ячеслава Стаматіна та віце-мера Харкова, юристки Марини Стаматіної.

Крім того, він разом з Шульгою є засновниками обслуговуючого кооперативу ЖБК «Триес», який нещодавноузаконив у суді ділянку у харківському Лісопарку.