«Нафтогаз» продавав своїй дочірній компанії газ за неймовірною ціною, так і не пояснивши, для чого він це робив.

Технологічний газ завжди привертав до себе увагу через величезну вартість контрактів. Державний «Укртрансгаз» щороку купує газ для роботи газотранспортної системи у дуже великих обсягах – мільярди кубометрів на десятки мільярдів гривень. Здавалось би, чим більші контракти, тим більше має бути прозорості. Однак «Наші гроші», спробувавши отримати від «Нафтогазу» і «Укртрансгазу» відповідь на просте питання: «А почім зараз технологічний газ?», зіткнулись з дивним букетом таємниць і недомовок.

Наша цікавість була викликана загадковою епопею з цьогорічним тендером «Укртрансгазу» на постачання великої кількості технологічного палива. У лютому на торги держкомпанії надійшла лише одна заявка від такого собі ТОВ «Нафтогазгруп «Деметра» на суму 13,14 млрд грн. Однак конкурентів не було, відтак призначили нові торги на весну.

З новими торгами у квітні теж трапилась творча невдача. Тут було вже п’ять конкурентів, однак чотири з них «Укртрансгаз» відхилив.

Відхилив, в принципі, по ділу.

Одна фірма «Енергогазрезерв» (належить колишньому менеджеру Фірташа Олексію Кивенку) для підтвердження можливості поставки необхідних «Укртрансгазу» 1,8 млрд кубометрів надала копію угоди з відомим видобувачем газу «Регал петролеум». Однак без тих сторінок, де вказані об’єми та строки поставки, та сторінок з підписами сторін.

Ще три фірми ТОВ «Перша українська газонафтова компанія», ТОВ «Парі» та ТОВ «ЕСКО-північ» викинули на схожих підставах (недоведена можливість постачання необхідного обсягу) плюс пов’язаність – основним власником всіх трьох фірм виявилась кіпрська «Burisma holding limited» біглого міністра екології януковичевських часів Миколи Злочевського.

Відтак на тендері «Укртрансгазу» залишився лише один учасник – «Нафтогаз України», до якого жодних претензій у тендерного комітету апріорі бути не могло. Але самі торги довелось відмінити через відсутність конкуренції, і згідно з законом «Укртрансгаз» мав перейти до третьої фази – оголошення переговорної процедури з «Нафтогазом» на поставку необхідної кількості технологічного газу після послідовної відміни двох відкритих торгів.

Однак відкриті торги були відмінені ще у квітні. А переговорка не оголошена і зараз, через два місяці після останньої невдачі.

З досвіду «Наших грошей» такі зволікання означають, що замовнику з якихось причин вигідно продовжувати попередню угоду з постачальником, який був обраний на останніх вдалих торгах. Відтак ми почали копати «Вісник держзакупівель» у глибину віків на предмет того,  у кого і почім «Укртрансгаз» купував технологічний газ.

Дата угоди Постачальник, обсяг і ціна котракту Тендерна ціна (ціна контракту, поділена на контрактний обсяг) з урахуванням курсу НБУ на дату угоди.
27.12.12 ТОВ «Лідергаз»

570 000 тисяч метрів кубічних

2 407 577 400 грн.

Ціна 4 233,82 грн./тис кубометрів або $523 (курс 8,10)

Фірма з угрупування, де фронтменом служив Сергій Курченко, заробляла просто – вона купувала газ у структур Фірташа зі знижкою (по $397), а Фірташ брав у «Газпромe» ще дешевше (по двісті з хвостиком доларів). Єдина проблема – стати ексклюзивним постачальником «Нафтогазу», вигравши тендер, була вирішена просто. Очолюваний сусідом Кацуб (покровителі Курченка) Євгеном Бакуліним «Нафтогаз» просто не заявлявся на торги «Укртрансгазу», а генеральний натхненник Юрій Бойко у міністерському кріслі робив вигляд, що все добре.

30.12.13 ПАТ «НАК «Нафтогаз України»

3 000 000 тисяч метрів кубічних

12 701 460 000 грн.

Ціна 4 233,82 грн./тис кубометрів або $510 (курс 8,31).

Угрупування Курченка-Кацуб-Бойко грабувало «Нафтогаз» настільки швидкими темпами, що Янукович зробив міністром енергетики Ставицького і при ньому постачальником знов стала держкомпанія.

30.12.2014 ПАТ «НАК «Нафтогаз України»

внесення змін до договору

Курс 19,29

Буремно-реформаторський рік, галопуючі ціни та курс. Тому на загальному фоні мало хто звернув увагу на відсутність нового тендеру і просту пролонгацію попереднього контракту з «Нафтогазом» зі зміною суми та обсягу. Про зміну ціни газу у опублікованих документах не було ні слова.

27.04.15 ПАТ «НАК «Нафтогаз України»

1 827 749 тисяч метрів кубічних

16 107 592 873  грн.

У звіті вказано суму закупівлі з ПДВ, яка при діленні на обсяг і дає ціну 8 812,80 грн./тис. кубів.

Однак у РЦЗО вказано, що це ціна без ПДВ, і окремо треба додавати податок 1 762,56 (скрін-шоти під таблицею). Тобто зрештою ціна газу – 10 575,36  грн./тис. кубів?

31.12.2015 ПАТ «НАК «Нафтогаз України»

Продовження строку дії договору

Продовжено договір 1504000825-ВТВ від 15.04.15 – це дата акцепту попереднього року.

Жодних даних про ціну за тисячу кубометрів.

29.01.2016 ПАТ «НАК «Нафтогаз України»

Зменшення обсягів закупівлі

Жодних даних про ціну за тисячу кубометрів.
10.02.2016   Це дата невдалого тендеру за участі єдиного учасника ТОВ «Нафтогазгруп «Деметра».

«Укртрансгаз» виставив очікувану ціну 7300 грн/тис кубометрів. Фірма пропонувала 7280,00 грн. Однак тендер відмінили через відсутність конкуренції і автоматично продовжилась дія попередньої угоди з «Нафтогазом», у якій ціна чи то 8 812,80 чи то 10 575,36  грн./тис. кубів

26.02.2016 ПАТ «НАК «Нафтогаз України»

Зменшення обсягів закупівлі

Знову жодних даних про ціну за тисячу кубометрів.
21.04.2016   Це дата невдалого тендеру, де «Укртрансгаз» викинув групу Злочевського та відмінив торги, бо до участі було допущено лише «Нафтогаз» з пропозицією 7 506 грн/тис кубометрів. Це було навіть трохи більше від очікуваної ціни «Укртрансгазу» 7486,80 грн. І набагато дорожче комерційних пропозицій на ринку.

Апогею наша цікавість досягла 1 травня, коли влада зробила ціну на газ для населення і промисловості по 6 879 грн./тис кубометрів.

Це остаточно поховало можливість схематозу на підміні одного газу іншим. І ще більше загострило питання: так почім же платить «Укртрансгаз» «Нафтогазу» – по 8 812,80 чи 10 575,36  грн./тис. кубів?

цзод.jpg

ціна-у-вдз.jpg

Чи може по якійсь іншій ціні? Бо ж виглядає так, що технологічний газ нині є найдоророжчим в Україні, хоча мав би коштувати якнайдешевше. Бо його не треба доставляти на заводи через облгазівські мережі. Він необхідний безпосередньо у підземних газосховищах та у самій газовій трубі, по якій газ заходить в Україну.

Звісно, у нас немає жодних підстав вважати, що «Нафтогаз», отримуючі шалені переплати за технологічний газ від своєї дочірньої компанії, витрачає ці кошти на щось негарне.

Але у нас також немає сумнівів, що будь ми на місці Коболєва, то зробили б ціну технологічного газу якнайнижчою, аби хоча б ця стаття видатків не обтяжувала загальний тариф для українців.

Однак ми бачимо, що «Укртрансгаз» і «Нафтогаз» все відтягують і відтягують нову угоду з засвіткою нової ціни. І логічних пояснень для цього не маємо.

Тому  «Наші гроші» ще у травні відправили запити у «Нафтогаз» і «Укртрансгаз» з простими питаннями:

(«Нафтогазу») по якій ціні «Нафтогаз» постачає технологічний газ «Укртрансгазу» згідно з угодою 1504000825-ВТВ, укладеною у квітні 2015 року.

(«Укртрансгазу») по якій ціні «Укртрансгаз» закуповував і продовжує закуповувати газ у «Нафтогазу України» згідно з угодою 1504000825-ВТВ, укладеною у квітні 2015 року.

«Укртрансгаз» взагалі проігнорував наш запит. Спершу повідомили, що це дуже просте питання, і відповідь дадуть практично одразу. А потім, либонь, вчитались і  перестали як відповідати на листи, так і  брати слухавку.

З «Нафтогазом» склалось краще, але однаково незрозуміло. Нам відповіли, що у 2015 році тариф на технологічний газ становив 8812,80 грн/ткм. Тобто розв’язалась одна з інтриг. Однак більше нас цікавило,  по скільки був технологічний газ від «Нафтогазу» у 2016 році. Загальновідомо, що в цей час «Нафтогаз» вже знижував свій прайс для промисловості, а приватні компанії взагалі були ладні продавати по 7 тисяч (про це свідчить лютнева пропозиція «Деметри» та квітнева пропозиція самого «Нафтогазу»). Більше того, «Нафтогаз» нам відповів, що у травні газ для «Укртрансгазу» вже коштував 6638,40 грн/ткм і зараз готується нова угода по цій ціні до кінця року.

У «Віснику державних закупівель» не оприлюднена відповідні дані про додаткову угоду та зміну параметрів основної угоди. Відтак залишається вірити прес-службі «Нафтогазу», що мільярдний контракт насправді схуд у відповідності до ринкових реалій хоча б зараз, коли журналісти виявили інтерес до теми. Однак по скільки він був від початку року?

Тому ми ще раз перепитали у «Нафтогазу» про ціну з січня до травня. Відповідь:

«Укртрансгаз у 2016 році отримував від Нафтогазу газ на ВТВ за укладеною додатковою угодою до договору 2015 року на підставі ч. 6 ст. 40 Закону «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 № 1197-VII: «6. Дія договору про закупівлю може продовжуватися на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в договорі, укладеному в попередньому році, якщо видатки на цю мету затверджено в установленому порядку».

Фактично, це означає, що «Уктрансгаз» щонайменше чотири місяці купував технологічний газ по 8812,80 грн/ткм, хоча на ринку було повно набагато дешевшого газу. Дуже грубо оцінити переплату можна у один мільярд гривень, про долю якого ми можемо лише гадати. І вірити, що зараз технологічний газ для «Укртрансгазу» є дешевшим ми маємо лише на підставі повідомлення прес-служби держкомпанії.

Може, «Нафтогаз» і його дочірня компанія все-таки оприлюднять у «Віснику держзакупівель» дуже просту угоду зі зрозумілою ціною газу? А принагідно – пояснять, у чому сенс такої переплати.

Чесно кажучи, надій на це у нас небагато. Зате ми впевнені, що наші читачі, які в курсі цієї тематики, озброять нас додатковими і фактами, і гіпотезами. Тим паче, що саме для них цей текст і написаний.

Після опублікування цієї інформації «Укртрансгаз» повідомив, що закупівля 1,80 млрд кубометрів газу на 11,95 млрд кубометрів була проведена у системі «Прозорро». Договір з «Нафтогазом України» за результатами переговорної процедури було укладено 30 травня.

Згідно з договором, у ІІ кварталі планується постачання 340 млн кубометрів, у ІІІ – 580 млн і у ІV – 880 млн кубометрів.

Вже розмитнений газ передається «Укртрансгазу» у віртуальній точці виходу або в підземному сховищі.

Ціна газу може змінюватись відповідно до прейскуранту «Нафтогазу». На момент укладання угоди ціна газу становить 6 638 грн з урахуванням ПДВ.

Остаточний розрахунок за фактично отриманий газ здійснюється «Нафтогазом» після отримання «Укртрансгазом» остаточних розрахунків за послуги з транспортування газу за договорами на транспортування газу магістральними трубопроводами між цими компаніями від 31 січня 2014 року, від 31 грудня 2013 року та за договором про транзит від 12 лютого 2016 року.

У відповідному розділі «Прозорро» про стан розрахунків вказано, що «Укртрансгаз» з 11 травня по 30 червня цього року зробив «Нафтогазу» 53 платежі. У всіх випадках в призначенні платежу вказано оплату за газ по договору від 27 грудня 2013 року.