Співробітники СБУ розслідують продаж 20 га рекреаційних земель на території Печеніжського району загальною вартістю близька 130 млн. грн. Про це повідомив прес-центр Служби безпеки України.

Схему виведення державних земель у приватну власність через незаконні операції з електронними інформаційними реєстрами викрила на Харківщині Служба безпеки України спільно з Генеральною прокуратурою.

За даними СБУ, упродовж 2014-2015 років окремі депутати місцевих рад Харківської області незаконно розпаювали та продали майже 20 гектарів державних земель. Для цього зловмисники вносили неправдиві дані або безпідставно підміняли власників у державному реєстрі прав власності на нерухоме майно. Усього за протиправною схемою було розпайовано близько 200 ділянок ринковою вартістю 25 тисяч доларів за кожну.

Правоохоронці вже вилучили речові докази, що підтверджують протиправну діяльність посадовців органів державної влади Харківського регіону. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в автоматизованих системах) та ст. 364 (зловживання владою) Кримінального кодексу України.

zemlia kushnarev 01У новині є план дачного кооперативу. Він ідентичний тому, який на своєму сайті опублікувало ОК «Дачний кооператив «Соснова бухта».

Засновниками цього кооперативу є Андрій Ковтун, Олександр Мазюк та Тамара Ковтун. Андрій Ковтун разом з Іваном Майстренко є серед засновників ТОВ «Центр екологічних заходів». Крім того, він працює у мережі магазинів «Електронний світ».

Цікаве інше. Кооператив «Соснова бухта» орендувало землю у ТОВ «Ліс 2003».

Остання у 2006 році отримало в оренду від Печеніжської РДА 9,9 га рекреаційних земель. Засновниками фірми є люди з оточення загиблого політика Євгенія Кушнарьова – Дмитро Кагановський та Олег Чігрінов.

В 2010 році в оренді у ТОВ «Ліс 2003» залишилося 2,9745 га землі.

zemlia kushnarev 02

У кадастровій карті видно, що земельні ділянки продавалися саме на території, яку раніше орендувало ТОВ «Ліс 2003».

До того ж у 2016 році між Ковтуном та ТОВ «Ліс 2003» виник спір у суді. Ковтун подав позов, щодо розірвання договору оренди землі між ТОВ «Ліс 2003» та Печеніжською РДА, через те, що приватники забудовували захисну смугу водосховища.

Позов був задоволений, зараз триває апеляція. У той час ТОВ «Ліс 2003» направив зустрічний позов щодо розірвання договору суборенди.

Й саме в цей час СБУ відкрило справу.

Доречи, мінімум три земельні ділянки загальною площею 0,16 га належать особисто Кушнарьову Андрію Євгенійовичу