Відновлення Балаклії після вибухів снарядів на військовому арсеналі стало раєм для корупціонерів, а розпил бюджетних коштів розцвів новими кольорами.

Більше того, й особливих схем не використовувалося. Було все те, що старе, як світ. Й формування дефектних актів де-факто після виділення коштів, й не виконання підрядниками запланованих робіт, й завишення вартості будівельних матеріалів в рази.

За словами мера Балаклії Івана Столбового, на відновлення міста виділили 128 млн. грн.

Найбільшим підрядником для відновлення Балаклії стало ТОВ «Індіго-Груп» - улюблена фірма чиновників Харківської ОДА.

Їх «шматок пирога» склав 38,28 млн. грн. виділених в рамках 33 договорів.

Масштабність розкрадань непогано показує ситуація з будинком по вул. Гагаріна, 13. В актах виконаних робіт за два місяці, які вдалося отримати (в мерії надали далеко не все і не все можна прочитати), є закупівля керамзиту. Підрядник купує мінімум 244 куб.м. керамзитового гравію фракції 5-10 мм М200 по 2509,9 грн/куб.м. (Фото 2)

Ринкові ціни на керамзит на даний час складають 850-1000 грн./куб.м. Лише по цим двом актам, фактично було вкрадено понад 300 тис. грн. Але цікавинка тут в іншому. За даними експерта-будівельника Олексія Нілова, який співпрацював з «Харківським антикорупційним центром» та й самих мешканців будинку, з цього будинку керамзит не вивозився, а новий, відповідно не завозився, для ремонтних робіт використовували старий, а гроші банально списали.

«Улаштування цементної вировнювачої стяжки можна називати лише пісчаною. Відразу після улаштування вона покрошилася», - розповів Нілов.

 «Я вимагаю від підрядчиків якості. Ті, хто з душею підійшов до виконання своїх завдань, зробив все вчасно і відповідально, будуть відзначені. Випадки ж, коли люди скаржаться на якість ремонтів, недопустимі. Держава виділила фінансування в достатньому обсязі, тому все має бути зроблено в строк і якісно. Фінансова інспекція перевірить використання бюджетних коштів», - казала Світлична ще в липні.

Перевірка, вона така перевірка.

Йдемо далі: ремонт житлового будинку по вул. Харківській, 2. У актах виконаних робіт, які є у розпорядженні ХАЦ, прочитати можна далеко не все. Та й не всі акти чиновники надають. Але те що вдалося, теж вражає. Вражає й нахабність компанії «Індіго», навіть перед іншими підрядниками, які теж працювали в Балаклії. Так, наприклад, у акті виконаних робіт «Індіго» закуповувало пісок рядовий по 800 грн./куб.м., а ТОВ «Стальконструкція» по 259 грн./куб.м. (Фото 3)

Портландцемент М 400, який більшість будівельників купує до 2 тис. грн./т, «Індиго» вирішило купувати по 2923 грн./т. Й тут треба згадати про якість стяжки.

Щебінь фракцією 10-20 купували по 1044 грн./куб.м. Для порівняння КП «Шляхрембуд» у кошторисі щодо ремонту вул. Університетської вказав, що купує щебінь 10-20 по 564,13 грн./куб.м. ринкова ціна є ще більш нижчою.

Акти виконаних робіт у Балаклії від «Індіго Груп» - це насолода для журналіста-розслідувача. Можна наосліп ткнути пальцем у лист й потрапити на позицію з завищеною ціною.

«І якщо у нас виникають певні питання, ми обов’язково перевіряємо, реагуємо і будемо це робити в подальшому», - казав мер Балаклії Іван Столбовий.

І якщо у активістів, журналістів, мешканців міста питання виникали, то у мерії робили вигляд, що все гаразд.

Про зловживання під час робіт розповідали навіть будівельники, які там працювали. Так, УП привела розповідь такого будівельника.

За його інформацією, до робіт залучили компанії, що мають відношення до місцевих депутатів і чиновниками, а також афілійовані юрособи та ФОПи.

«Єдине, що добре робили - малювали потрібні кошторису «невидимими» лініями. Розпил «відбувався на так званих» прихованих роботах». Наприклад, брали дах, показували в актах заміну старого шиферу на металевий профнастил. А також робили вид, що змінюють всі нутрощі: кровельну систему, гідробар'єр, обрешітку, контробрешетку, цегляні парапети. В реалі руки доходили тільки до покрівлі. І то - ширина покладеного профнастилу часто була до 0,4 міліметра при мінімально допустимої 0,45 міліметра», - розповів будівельник.

На думку голови ХАЦ Дмитра Булаха, який постійно спілкувався з мешканцями постраждалих будинків, неодноразово дивився хід робіт та отримав частину актів виконаних робіт, під час відновлювальних робіт було вкрадено близько 50 відсотків коштів.

Нагадаємо, що більшість коштів отримала саме фірма «Індіго Груп».

Харківською фірмою «Індіго груп» керує Олександр Кондаков, підписантами є Ірина Кісельова і Вікторія Кравченко. Засновниками є Павло Бабенко і Віталій Говоруха.

Бабенко у 2010 р. висувався у Богодухівську райраду від «Сильної України» Сергія Тігіпка. Говоруха раніше володів нині ліквідованим ПП «Спецхімсервіс-2007», яке не перемагало на торгах.

Раніше фірма отримували підряди лише у газовій сфері, зокрема, у «Харківміськгазу». Але в останні два роки стала головним підрядником на будівництві в області. За часом це співпало з переходом на роботу в ОДА Сергія Магдисюка, який став директором Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури.

ТОВ «Індіго груп» належить Павлу Бабенко й Віталію Говорухі.

Директором є Олександр Кондаков, а підписантами – Ірина Кісельова та Вікторія Кравченко.

Нагадаємо, що саме «Індіго Груп» був генпідрядником реконструкції системи газопостачання у Покотилівці, де люди перекривали дорогу через проблеми з опаленням.

Нещодавно, Дмитрівська сільська рада уклала угоду з ТОВ «Індіго Груп» щодо проведення робіт по газифікації вартістю 6,25 млн. грн, при цьому вартість труб є дуже завищеною.

Більше того, «Індіго Груп» є й фігурантами кримінальних проваджень.

Відкрили кримінальне провадження після заяви активістів й стосовно розкрадання бюджетних коштів, виділених на ліквідацію наслідків детонації боєприпасів в Балаклії Харківської області.

Але особливих рухів поліція не робить. Немає реакції й від голови ОДА Юлії Світличної. Там говорять лише одне: «Все в нашій області чудово».

* * *

Ця публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації відповідальність несе ГО «Харківський антикорупційний центр». Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.