ТОВ «Енерготепло» для ремонту дороги місцевого значення С211301 Малі Феськи – Феськи використовувало більш дешевшу техніку, ніж вказана у технічній документації.

Про це стало відомо після аналізу фотозвіту про проведення ремонтних робіт на дорозі Малі Феськи – Феськи, викладеного на сторінці Facebook.

На одній зі світлин під цією публікацію зображений асфальтоукладач, який працює. Це є машина польського виробництва РБА-7500. У той ж час, за даними техзавдання роботи мали виконуватися асфальтоукладальником VОGELE SUPER 2100. Останній коштує в шість разів дорожче, ніж стара польська машина. Середня ціна оренди асфальтоукладальника VОGELE коштує 1500 грн./год, а ось подібній польській машині – не більше 650 грн/год.

Зважаючи на те, що використовувати цю техніку планували 161,499 годин, то переплата становить понад 130 тис. грн. Не говорячи вже про якість укладання асфальту.

У Департаменті капбудівництва ОДА повідомили, що техдокументація дозволяє використовувати еквівалентну техніку. Й даний асфальтоукладальник, на думку чиновників, є еквівалентним. Щодо вартості оренди, то в акті виконаних робіт буде записана фактична.

«ХАЦ» вияснив кому саме належав цей польський асфальтоукладальник. Власником цієї техніки з держномером Т1300ХА виявилося ТОВ «Тайга» - єдиний конкурент ТОВ «Енерготепло» на відкритих торгах щодо ремонту цієї дороги.

Нагадаємо, Департамент капітального будівництва Харківської ОДА уклав угоду з ТОВ «Енерготепло» щодо ремонту дороги Малі Феськи – Феськи вартістю 11,77 млн. грн.

Планувалось влаштування 12200 кв.м. верхнього шару покриття товщиною 5 см із гарячої асфальтобетонної суміші асфальтоукладальником VОGELE SUPER 2100, при ширині укладання 3 м.

Цікаво, що шаг аукціону на відкритих торгах становив всього одну гривню. Більше того, на торгах в 11 млн. грн. вдалося зекономити менш ніж 2 тис. грн.

Єдиним конкурентом переможця було ТОВ «Тайга». Засновниками фірми є Олександр Шаповал, Олександр Боєв, Микола Корнєв і Володимир Дахно.

ТОВ «Тайга» та ТОВ «Енерготепло» часто приходять вдвох на одні й ті самі торги, й перемагає саме «Енерготепло». Всього «Енерготепло» виграв у ТОВ «Тайга» тендерів на суму 45 млн. грн.

ТОВ «Енерготепло» записане на Оксану Шатохіну – дружину депутата Харківської облради Євгена Шатохіна. Раніше фірма була оформлена на самого депутата.

В коментарі ХАЦ, Шатохін сказав, що не має відношення до ТОВ «Енерготепло», так як працює начальником управління Державної служби України з безпеки на транспорті у Харківській області. Нічого сказати про даний тендер він не може.

Варто відзначити, що у системі «Прозорро» не були завантажені всі додатки, зокрема, локальні кошториси. Тобто невідомо за якими цінами планується придбання будматеріалів.

Крім того, ХАЦ проаналізував закупівлі Департаменту капбудівництва Харківської ОДА в 2018 році. Виявилося, що економія під час відкритих торгів на закупівлях цього Департаменту складає лише 0,51%. Це дуже низький рівень. Адже процент економії по структурам ОДА складає 3,4%. Для порівняння процент економії по структурам Харківської міськради – 2,6 %, по всій області процент складає 3,2%, Департаменту будівництва та шляхового господарства міськради – 1,68%.