19 вересня Фонд гарантування планує продати права вимоги за кредитами на 13 млрд грн, які були видані низкою банків (Дельта, ВіЕйБі, Київська Русь, Єврогазбанк, Златобанк, Актив-Банк) та зрештою передані ними в заставу Нацбанку під рефінансування.

Ці позики сконцентровані в двох пулах (1, 2), стартова цін на які встановлена в розмірі 1,4 млрд грн (тобто дисконт – під 90%).

Як зазначав ФГВФО, два кредитні пули будуть реалізовані через дві українські «дочки» американських компаній DebtX і FFN: йдеться відповідно про ТОВ «Дебтекс Україна» і ТОВ «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн».

Інвестиційна група ICU вже публічно заявила, що один з її фондів назбирав 5 млрд грн для участі в аукціоні з продажу активів банків-банкрутів, що пройде на FFN. Як відомо, ICU є близькою до Президента Петра Порошенка. Група займалася продажем російських активів «Рошена» (які так і не продані). Співвласницею ICU до призначення главою НБУ була Валерія Гонтарева (у 2014-2016 роках задекларувала 100 млн грн доходу від продажу частки в ICU). Управляючий директор ICU Макар Пасенюк вважається одним з найближчих радників П. Порошенка: його називали одним з претендентів на посаду глави Адміністрації Президента після відставки Б. Ложкіна.

Директором-розпорядником Фонду гарантування є Костянтин Ворушилін, діти якого – міноритарні акціонери «Міжнародного інвестиційного банку», який підконтрольний П. Порошенку і де К. Ворушилін працював до приходу у ФГВФО (сам будучи міноритарієм банку, свій пакет він згодом передав дітям).

ЗМІ уже звертали увагу, що до створення ТОВ «Дебтекс Україна» і ТОВ «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн» були причетні юристи, які можуть бути не чужими одному із заступників глави Адміністрації Президента – Олексію Філатову (опікується судовою реформою). Як зауважувалося, компанія, в якій він працював до переходу в АП, мала стосунок до угоди з продажу вже екс-главою АП Борисом Ложкіним медіахолдингу «УМХ» для Сергія Курченка.

Наведемо ще такий штрих, який унаочнює можливу близькість ТОВ «Дебтекс Україна» і ТОВ «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн».

За даними держреєстру, бенефіціарами ТОВ «Дебтекс Україна» є американці Брюс Гансел, Дж. Кінгслі Грінленд, Томас Гудвін, а директором – Сергій Синявський. Бенефіціари ТОВ «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн» - Блісс А. Морріс, Джон А. Морріс, а директор – Хілл Бенджамін.

За даними держреєстру, на 31.07.2017 С. Синявський був директором і кінцевим бенефіціаром ТОВ «ММК-Фінанс Трекінг», яке на вказану дату було зареєстроване за адресою м. Київ, вул. М. Грушевського, 28/2 №43. Цікаво, що за цією ж адресою наразі зареєстроване ТОВ «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн» – слід розуміти, номінальний «конкурент» очолюваного С. Синявським ТОВ «Дебтекс Україна».

Ще такий штрих. ТОВ «ММК-Фінанс Трекінг» є одним із засновників ТОВ «Амерікан Фінаншіал Груп-Україна» (з 02.08.2017 – в стані припинення). 25.07.2017 Нацкомфінпослуг ухвалило рішення про анулювання ліцензії ТОВ «Амерікан Фінаншіал Груп-Україна» (на провадження діяльності з надання коштів у позику). Це відбулося після позапланової перевірки Нацкомісією, яка… не виявила представників компанії за місцем реєстрації. За даними держреєстру, С. Синявський на 15.06.2017 був директором і кінцевим бенефіціаром ТОВ «Амерікан Фінаншіал Груп-Україна».

І ще кілька важливих нюансів. По-перше, «американцям» дали право продавати мільярдні пули без конкурсу. По-друге, ФГВФО і НБУ не повідомляли, якою логікою керувалися, формуючи кредитні пули. По-третє, досі не оприлюднено умови, на яких «американці» співпрацюють з НБУ і ФГВФО (у т.ч. щодо вартості їх послуг).

Видання Realist з посиланням на власні джерела писало, що НБУ вже заплатив Debtx і FFN 12 млн грн. Ще, принаймні, 8 млн грн має бути сплачено після аукціону. Крім того, покупці повинні будуть заплатити Debtx і First Financial Network 5% від тієї суми, за яку будуть продані два пакети кредитів, констатували журналісти.