Історія з висновком контрольно-дисциплінарної комісії прокурорів щодо Назара Холодницького завершилась прогнозовано – 10 членів комісії підтримали висновок доповідача, і оголосили антикорупційному прокурору лише догану.

Директор НАБУ вже заявив, що оскаржуватиме висновок. А тим часом робота НАБУ і САП залишиться заручницею нездорових стосунків керівників, які давно вже нагадують півнячі бої. Втім, як і багато інших стосунків високопосадовців.

10-1 на користь Холодницького

Джерела INSIDER, так само як і Українських новин, кажуть, що рішення КДКП про те, що Холодницький заслуговує лише догани було проголосоване з розгромним рахунком 10-1.

А ось, хто цей один – версії співрозмовників розходяться. Хтось каже, що голосував за звільнення Холодницького голова КДКП Віталій Грушковський. Хтось цю роль відводить його заступнику і секретарю КДКП Віктору Шемчуку, який нібито в останній момент підняв руку.  

Після голосування в комісії неформально розповіли, що результат міг бути іншим, якби Ситник завів кримінальне провадження і передав його до ГПУ.

Але в травні генпрокурор Юрій Луценко на брифінгу заявив, що вони з Ситником разом вивчали матеріали справи, і не знайшли доказів криміналу.

Натомість журналістам УП розповіли в день рішення КДКП, що департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ (департамент «Кононенка-Грановського») готував текст підозри керівнику САП.

Підозра датована 31 березня 2018 року і стосується двох епізодів: зливу інформації та консультаціях перед допитом свідка у справі щодо хабара Уляни Супрун, а також щодо тиску Холодницьким на суд.

Але її начебто в хід не пустили, а через конфлікт інтересів Гуцуляка та Холодницького (у САП погрожували керівнику оголосити підозру за недостовірні дані у декларації) передали до Генінспекції ГПУ, а потім у головне слідче управління Генпрокуратури.

Під час засідання КДКП Артем Ситник сказав, що тепер Служба безпеки України розслідує провадження за фактом можливого підбурювання до надання показань і розголошення даних слідства Холодницьким.

«Я знаю, що за фактом підбурювання до надання показань внесено (до ЄРДР - ред.), і за фактом розголошення досудового розслідування. Ці провадження скеровані до слідчого управління СБУ», - сказав Ситник.

Судячи з усього, мова іде про той же епізод з «Акварелями». Але це провадження може зіграти лише в тому випадку, якщо НАБУ або СБУ отримало інші докази злочинних дій Холодницького, крім славнозвісних записів «акваріумних рибок». Адже матеріали НСРД можна використати лише в тій справі, для якої даний на них дозвіл.

І тут варто детальніше згадати про ту справу, у якій і дали відмашку на прослуховування керівника САП.

Як пастка на Матіоса стала гачком для Холодницького

У травні генпрокурор Юрій Луценко на брифінгу повідомив, що прослуховування Холодницького було встановлено в зв'язку з тим, що слідство зафіксувало контакти якогось підозрюваного в шахрайстві з оточенням керівництва САП.

Йдеться про справу податківця Святослава Денисюка, якого взяли під час вертолітної облави рік тому.

Видання Страна кілька місяців тому опублікувало матеріал, який частково розкриває, як в цій справі опинився Холодницький.

За версією, яку виклали виданню родичі Денисюка, у 2017 на них вийшов чоловік на прізвище Клименко з пропозицією вирішити справу їхнього батька. Нагадаємо, Денисюк був названий при затриманні «смотрящим» від Курченка.

Справу обіцяли розрулити за 2 мільйони доларів.

Як розповіли діти Денисюка і його адвокат «Стране», перша частина грошей в сумі 200 тисяч доларів була передана посереднику при контролі правоохоронців. Але через кілька днів посередник змінив свою поведінку, начебто відбувся витік інформації і гроші десь зникли.

Тільки тут є один нюанс.

З того, що розказали родичі виданню, незрозуміло, звідки в цій історії взагалі взялися правоохоронці, якщо родина намагалась «витягти» батька через хабар, який начебто мав іти генпрокурору і головному військовому прокурору.

За версією, яку довелось почути INSIDER, ця справа була від початку грою спецслужби з бажанням підставити занадто самостійних колег з сусіднього відомства.

«При пропозиції хабара Клименко сказав, що бере двісті тисяч для Юри, Толі і Ярика з Апеляційного суду», - каже співрозмовник видання. Судячи з усього, згадані особи мали й опинитись на мушці у СБ. І задля цього був даний дозвіл НСРД.

Але замість того, щоб з хабарем вийти на Матіоса через слідчого, Клименко з грошима був начебто зафіксований в приміщенні САП поряд з другом Холодницького на ім’я Богдан. Слово начебто вживається тут тому, що відео про передачу грошей, які через кілька днів перетворилися на автомобіль друга, немає. Як в тому старому анекдоті про дві кульки – одна зламалась, друга закотилась.

Не під протокол свідки кажуть, що через кілька днів посередник повернув гроші і втік до Ізраїлю. В протоколі допиту нічого подібного немає. Як і того, що Холодницький начебто намагався «розрулити» ситуацію для друга. Вихід статті в «Стране» керівник САП розцінив як спробу його очорнити в розпал скандалу.

Так чи інакше, це провадження пішло в 2017 водами Лети. Допоки в 2018 згадка про нього не знадобилась у іншій війні.

Невічні друзі і вічні інтереси

Журналістам так і не вдалось достовірно дізнатись, з чого і як почалося провадження щодо Холодницького навесні 2018. Найбільш популярною була версія, що організатором «інтриги» був один з сірих кардиналів президента Олександр Грановський, а метою було призначення на голову САП Гізо Углави, начебто давно прирученого Банковою.

І тому в департаменті «Кононенка-Грановського» і вирішили вжити нові негласні слідчі дії щодо керівника САП.

Грановський цю версію кілька разів в переписці з INSIDER заперечив.

Історія з прослушкою Холодницького і підкопом під нього департаменту «Кононенка-Грановського» виглядала дуже дивною тому, що ще на початку зими керівник САП в скандальній справі рюкзаків Авакова сприймався як гравець команди президента.

Його підозрювали, що «вчасно» підписав підозру по сину міністра, тоді як Артем Ситник намагався попередити Арсена Авакова. Про це сам Холодницький розповідає на записах своїм підлеглим.

Тільки от після історії з рюкзаками міністр дуже образився на директора НАБУ і відмовився надалі з ним спілкуватись.

Минуло півроку, і все перевернулось на 180°.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила так звану справу «рюкзаків Авакова», у якій фігурують син міністра внутрішніх справ Олександр Аваков і екс-заступник голови МВС Сергій Чеботар).

Далі, САП закрило провадження, за яким НАБУ ще рік тому збиралося оголосити підозру нардепу Денису Дзендзерському, близкому до Миколи Мартиненка.

Провадження велося за фактом невнесення народним депутатом України до щорічних декларацій відомостей про фінансові зобов’язання на загальну суму понад 4 млрд грн.

Між цими двома епізодами стався ще й третій, куди більш кричущий.

Коли громадські активісти вирішили пікетувати САП з вимогою добровільної відставки Холодницького, поліцейські не надто активно реагували на осіб, що залили Віталію Шабуніну очі зеленкою.

На активістів напали люди, очолювані радником Авакова Іллею Ківою.

Також активісти сфотографували неподалік від місця проведення акції одного з підозрюваних НАБУ у справі Мартиненка Руслана Журила та керівника батальйону ОУН Миколу Коханівського, який приходив на суди по обранню запобіжного заходу Журилу, де захищав останнього.

Тут слід зауважити, що ще рік тому під час одного з офреку з журналістами, який потім виинули в інтернет, Ситник скаржився на потурання САП Журилу. В записах «рибок» є епізод, де представники САП обговорюють, що Журило в курсі витоків інформації з їхнього відомства. І що він буває у відомстві. А тепер Журило поряд з акцією.

Судячи з усього, певні «учасники перформансу» навіть не приховували, хто кому і як переказує «привіт».

Після засідання КДКП журналістам стало відомо, що Назар Холодницький під час травневої відпустки начебто зустрічався з членом КДКП Віктором Шемчуком у Тернополі. І там начебто домовився про захист. Шемчук заперечує цю зустріч і домовленості. Холодницький теж - каже, що Тернополі в травні взагалі не був.

Втім INSIDER доводилось чути версію про значно вищі домовленості з «фронтовими друзями», які начебто і вберегли зараз керівника САП.

У САП цю версію заперечують. «Це не захист Холодницкого, а рішень, які їм вигідні в даний конкретний час. По Дзендзерському ми передавали підозру в ГПУ рік тому. Її нам повернули, а детективи не допрацювали. Тепер ми отримали юридичний висновок НАН», - каже співрозмовник.

Хто і на які союзи піде через півроку, і які інтереси зірають роль, спрогнозувати важко. Але поки очевидно, що два незалежні органи втягнуті в політичні ігри зовсім інших команд.

Тому в найближчі місяці ми побачимо не ефективну роботу двох відомств, а чергову зливу компромату, хто і якого міністра попередив про обшуки.