Печерський районний суд міста Києва рішенням від 20 грудня 2016 року наклав арешт на 79 земельних ділянок (рішень Харківської міськради) загальною площею 328,3 гектари, які отримали в 2008-2010 роках 54 обслуговуючі кооперативи ЖБК.

З цих 328,3 га - 139,6 гектари розташовані в Лісопарку.

Серед арештованих ділянок, в тому числі і ділянка, яка безкоштовно у власність була передана обслуговуючому кооперативу «ЖБК «Триумф». Саме на цій земельній ділянці побудований маєток колишнього мера Харкова та колишнього голови Харківської ОДА, нардепа Михайла Добкіна. Засновниками кооперативу є мати Добкіна - Алла Добкіна та родичі другої дружини нардепа Аліни Боженко - Микола та Анастасія Боженко.

Крім цього, під арешт потрапили земельні ділянки, які знаходяться у власності ОК «ЖБК «Бархани» (загальна площа 30,3175 га по вул. Героїв Праці) та ОК «ЖБК «Слайс» (загальна площа 43,7189 га по Білгородському шосе).

Засновниками ОК «ЖБК «Бархани» є Олександр Коровкін, Олександр Тімій та комерційний директор КП «Центральний парк культури та відпочинку ім. Горького» Андрій Шаптала, а керівником кооперативу - Олександр Чаричанський. Всі четверо - найближче оточення Харківського міського голови. В тому числі саме через цих осіб, Харківський міський голова контролює свої бізнес-активи.

zhbk barhany 0ec39Заснували ОК «ЖБК «Слайс» у 2008 році Мирослав Балюк, Віктор Чуб та Іван Жигалкін. Сьогодні «Слайс» належить Генадію Бондаренку та Вадиму Кононенку. Всі ці люди - оточення депутата Харківської міськради Ігоря Аріха.

Арешт на земельні ділянки було накладено в рамках розслідування кримінального провадження № 12014220510002973 від 08.11.2014 року за фактом вчинення посадовими особами Харківської міської ради кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.1 ст.255, ч.2 ст.364 Кримінального Кодексу України.

ГПУ у суді довела необхідність накладення арешту на вказані земельні ділянки з метою збереження речових доказів.

Варто зазначити, що на деяких з арештованих земельних ділянках вже побудовані маєтки, супермаркети та житлові будинки. Деякі з арештованих земельних ділянок вже роздали по-другому разу та «перекреслили» на кадастровій карті.

Нагадаємо, що в ході досудового розслідування Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України встановлено, що посадові особи Харківської міської ради всупереч діючому законодавству, шляхом створення впродовж 2008-2010 років обслуговуючих кооперативів ЖБК, засновниками та учасниками у яких являлись особи з їх близького оточення, незаконно привласнили земельні ділянки загальною площею понад 650 га вартістю більше 4,05 млрд.грн.

Насправді, «кооперативна схема» у Харкові діяла не тільки в 2008-2010 роках, а діє безперервно вже протягом 9 років. Навіть, після розслідування цієї схеми Генеральною прокуратурою України, на останній сесії міськради, наприклад, безкоштовно «фейковим» кооперативам було виділено 17 гектарів землі в Олексіївському лугопарку та саду Шевченка.

Взагалі, за 9 років, Харківська міськрада віддала безкоштовно за цією схемою більше 830 гектарів землі по всьому місту, а бенефіціарами цього «розпилу» ставали переважно люди з оточення діючого мера Харкова або будівельні компанії міста.

15 вересня 2016 року відбулися обшуки в готелі «Національ» Геннадія Кернеса, приміщеннях міськради та приватних будинках по справі щодо безоплатної передачі земельних ділянок обслуговуючим кооперативам.

Тим не менш, майже через 4 місяці після цього, Генпрокуратура ще нікому не оголошувала підозри в кримінальному провадженні, фігурантами якого в ГПУ називали екс-мера Харкова Михайла Добкіна, чинного міського голову Геннадія Кернеса і чиновників Харківської міськради.