Три засновника ОК «ЖБК «Перемога-2000», які отримали земельну ділянку площею 0,1947 га для будівництва та подальшої експлуатації малоповерхової житлової забудови по вул. Шевченка, 260 за «кооперативною схемою», були засуджені до 5 років позбавлення волі з відтермінуванням відбування призначеного покарання з випробуванням на 3 роки.

Мова йде про Володимира Гіріна, Вікторію Гіріну та Лідію Шмалько.

Про це стало відомо з вироку Комінтернівського районного суду від 19 лютого 2018 року.

Сума збитків склала 486 тис. грн.

Це перша справа, яка дійшла до суду та по якій вже є вироки, і яка стосується фігурантів «кооперативної схеми».

Нагадаємо, що кооперативна схема» активно використовувалася харківською мерією з 2008 по 2016 роки. За цей час безкоштовно кооперативам у власність передали близько 1000 га земель, у тому числі землі Лісопарку.

Перше кримінальне провадження було відкрито в 2015 році.

Про те як працює «кооперативна схема» та хто отримував землю можете дізнатися за посиланням.

Серед тих, кого правоохоронці підозрюють в організації схеми по розкраданню земель територіальної громади є нардеп Михайло Добкін, чиновники міськради Сергій Чечельницький, Тетяна Овінникова тощо.

ОК «ЖБК «Перемога-2000» був одним з таких кооперативів, які незаконно отримали землю.

Серед доказів, які прокурор додав до суду, є довідка, згідно якої засновники кооперативу не були в реєстрі осіб, які потребують поліпшення житлових умов.

У вироку суду вказано, що у червні 2009 року, члени кооперативу, які діяли у змові з директором ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження. На той час директором цієї фірми був Андрій Степічев – радник мера Харкова з земельних питань) та у групі з посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), умисно та незаконно заволоділи земельною ділянкою, з корисливих задля незаконного збагачення.

Суд встановив, що Гірін, Гіріна та Шмалько затвердили офіційний документ - статут обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», до п. 3.1 якого внесли недостовірні відомості, щодо мети його створення.

В свою чергу, посадові особи та керівництво Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), діючи на забезпечення раніше розробленого плану злочинних дій, забезпечили його прийняття на сесії міськради. А саме організували прийняття та формальний розгляд відповідними підрозділами міськради заяви кооперативу без здійснення фактичної перевірки законності підстав виділення землі, після чого організували роботу щодо розгляду та вирішення, сформувавши порядок денний сесії, забезпечивши вирішення на сесії питання про надання у власність земельної ділянки обслуговуючому кооперативу, та, не доводячи до відома депутатів Харківської міської ради інформацію щодо відсутності правових підстав для надання у власність обслуговуючому кооперативу земельної ділянки, надавши вигляду законності проекту рішення про безоплатне надання у власність земельної ділянки, замовчуючи відомості щодо незаконності створення умов та підстав для виділення такої земельної ділянки, та таким чином забезпечили прийняття на пленарному засіданні.

Свої покази у суді щодо незаконності «кооперативної схеми» надав й голова правління ХАЦ Дмитро Булах.

Він повідомив, що з 2008 року Харківською міською радою виділялись земельні ділянки обслуговуючим кооперативам, статути яких не відповідали типовим статутам обслуговуючих кооперативів, а тому дані кооперативи не мали права на отримання земельних ділянок. Для створення обслуговуючих житлових кооперативів необхідні були певні вимоги для засновників такі, як перебування на квартирному обліку для поліпшення житлових вимог, досягнення певного віку, кількість засновників тощо. Обслуговуючим кооперативам та громадянам земельні ділянки надавались безоплатно, в бюджет міста не надходило жодної оплати. В результаті проведення аналітичних досліджень його громадською організацією було встановлено, що земельні ділянки виділялись керівництву Харківської міської ради та наближеним до них особам.

Суд визнав винних у вчинені у співучасті в організації злочину, зокрема, привласнення майна, організованого групою осіб в особливо великих розмірах. В результаті засновники кооперативу отримали вирок у вигляді 5 років позбавлення волі умовно.

Нагадаємо, що в 2017 році у власність територіальної громади міста Харкова повернули 49 земельних ділянок загальною площею 158,07 га, яку роздали за «кооперативною схемою».