Комунальне підприємство «Підземне місто» 16 грудня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Системи прогресивної очистки» щодо прибирання підземних переходів у Харкові вартістю 11,36 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Підрядник повинен проводити санітарну обробку, підмітати, мити та очищувати від снігу 51 підземний пішохідний перехід і прилеглу до них територію.

Заявки на участь в торгах надіслали п’ять компаній, але пропозиції трьох з них були відхилені. Так, організатори торгів відхилили дешевшу на третину (3,96 млн грн.) пропозицію ТОВ «Сантаун» через те, що фірма не надала погоджений Державною санітарною службою перелік препаратів, які планувалося використати під час робіт. Також фірма не надала довідку про стан банківського рахунку.

ТОВ «Сантаун» зареєстроване у Борисполі й записано на Артура Сороку й Христину Степанову. Директор – Юрій Магденко. Нещодавно серед засновників також був Іван Деревянко, який балотувався від «Радикальної партії Олега Ляшка» до Кагарлицької райради та міськради Київської обл. Він також є менеджером ТОВ «Укрекогруп».

У жовтні ТОВ «Сантаун» виграло тендер на прибирання вокзалу «Київ-пасажирський».

Також організатори торгів про прибиранню харківських переходів відхилили пропозицію львівського ПП «Клінінг-Про», яка була дешевша за пропозицію переможця на 20% (2,36 млн грн.). Пропозиція була відхилена через те, що витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, який надала фірма, був з датою формування 12.08.2015 р., а потрібно було тижнем пізніше. Крім того, представники «Кнініг-Про» надали фінансову звітність за 1 квартал та 1 півріччя 2015 року, а організатори вимагали за минулий рік.

Засновником ПП «Клінінг-Про» є ТОВ «Клінінг-ПРО», бенефіціаром – Микола Козолуп.

Крім того була через відсутність довідок встановленого зразку про фінансовий стан та засновників була відхилена пропозиція ТОВ «Клінінг-Україна». Ця фірма зареєстрована в Кіровограді, її заснувало ТОВ «Донецька управляюча компанія» Віктора та Домініки Кленіних з окупованої Макіївки. Пропозиція фірми була дорожчою від переможця торгів.

Єдиним конкурентом переможця на торгах було харківське ТОВ «Санітарно-профілактична компанія «Ліквідатор», яке записана на Олену Мініну. Саме Мініна раніше в якості ФОП була єдиним конкурентом ТОВ «Системи прогресивної очистки» на іншому тендері – прибирання метрополітену. Вартість угоди тоді склала 54,85 млн грн.

Фірма «Системи прогресивної очистки» зареєстрована на Олену Назаренко, директором є Роман Дворник.

У протоколі розкриття пропозицій «Системи прогресивної очистки» вказало номер телефону (057) 714-05-72, що раніше використовувався як номер факсу ТОВ «Компанія «СПО» («Системи прогресивної очистки»). Крім того, цей номер також використовує ТОВ «Ваго-Рев», яке виграє підряди в Харківському метрополітені.

Відомо, що Компанія «СПО» раніше отримувала підряди на прибирання Харківського метрополітену. Першозасновником цієї фірми був Андрій Артеменко, якого називають сином колишнього начальника рекламного відділу метрополітену Марини Артеменко й який працює зараз заступником директора КСП «Харківгорліфт», а також цього року балотувався в міськраду від партії «Відродження», першим номером якої є мер Геннадій Кернес. У 2011-2012 рр. власником «Компанія «СПО» був Євген Кріветченко, який очолював Ленінську районну молодіжну громадську організацію «Молоді регіони» в Харкові.

Компанію «СПО» відносять до сфери впливу Максима Мусєєва, голови Адміністрації Ленінського району, депутата міськради від партії «Відродження». В міськраді попереднього скликання від входив до фракції Партії регіонів.

Цього року ТОВ «Системи прогресивної очистки» за результатами тендерів уклала угоди з комунальними підприємствами Харкова на суму 90,05 млн. грн.