Є два основних документи стосовно зниження ренти для газовидобувних підприємств. Законопроект №2352а, поданий Кабміном, передбачає зниження рентної плати з 70 до 20% для держкомпанії «Укргазвидобування», яка є найбільшим газовидобувним підприємством України. За прогнозним балансом, у цьому році її видобуток становитиме 12,5 млрд кубічних метрів газу.

Утім прем'єр Арсеній Яценюк і міністр фінансів Наталія Яресько в своєму законопроекті хочуть залишити рентну ставку на рівні 70% вартості видобутого газу для компаній, що працюють за договорами про спільну діяльність (СД).

Договір спільної діяльності з видобутку газу – це зазвичай угода між державним і приватним підприємством. Згідно з такою угодою держкомпанія надає інвестору свердловини, в обладнання яких той вкладає гроші. При цьому інвестор продає видобутий ресурс і сплачує держкомпанії половину його вартості.

Альтернативний законопроект №2835, зареєстрований представниками всіх фракцій, передбачає зниження рентної ставки для всіх видобувних підприємств із 70 до 29%. Саме цей законопроект підтримав комітет Ради з податкової та митної політики 16 вересня.

В уряді вважають, що причиною цього є лобізм власників компаній, що працюють за договорами про СД, 18 вересня прем'єр Арсеній Яценюк закликав парламент підтримати урядовий законопроект.

«Ми знаємо всі прізвища, хто стоїть за цими «спільними діяльностями». Ми знаємо все: що, хто й кому пообіцяв, аби зменшити ренту за «спільною діяльністю», - заявив голова уряду.

Вочевидь, він мав на увазі Юлію Тимошенко, яка за два дні до того на засіданні податкового комітету Ради вмовила його членів підтримати альтернативний законопроект замість урядового.

У ролі підзахисних Тимошенко голова уряду, судячи з всього, мав на увазі олігарха Ігоря Коломойського та народного депутата Олександра Онищенка.

Саме підприємства Коломойського та Онищенка, що працюють за договорами про СД, є найбільшими боржниками зі сплати ренти. Як повідомило INSIDER джерело на ринку газу, вони вже давно виводять гроші від реалізації газу в готівку і не сплачують податків.

Розмір ренти для їхніх підприємств не має ніякого значення, тому що сплачувати її вони не будуть. Незалежно від того, чи дозволяє ця сплата працювати «в плюс», чи ні.

Як боротьба з СД шкодить країні

Залишаючи високу ренту для компаній, залучених у СД, уряд може завдати шкоди країні. Про це 17 вересня обмовився голова парламентського комітету з питань ПЕК Микола Мартиненко.

За його словами, представник компанії «Карпатигаз», яка працює за договорами СД, пригрозив позовом. Річ у тім, що знизивши ренту для одних і залишивши її високою для інших, парламент створить неконкурентні умови. Будь-який міжнародний суд ухвалить рішення на користь компанії, що має СД, якщо вона буде позиватися до України.

«Я впевнений, що вони його виграють», - прокоментував Мартиненко шанси «Карпатигаз».

Фіндиректор «Карпатигаз» Артур Сомов розповів INSIDER, що позов компанія поки що не подавала. Але вже давно розглядає таку можливість.

Слід зазначити, що Мартиненко є зацікавленою особою. Пов'язана з ним кіпрська компанія Balador Trading має частку в фірмі «ХАС», що працює за договором про СД.

З іншого боку, зараз держкомпанія «Укргазвидобування» має на балансі близько двох тисяч законсервованих свердловин. Своїх грошей для їх ремонту в компанії немає, тому що НАК «Нафтогаз України» заборгував їй близько 7 млрд грн за спожитий газ.

Саме договори про СД могли би вплинути на збільшення вітчизняного видобутку газу. Для цього на ринок мають прийти прозорі іноземні компанії, які дотримувались би законодавства України.

Утім поки рентна ставка для СД залишається на рівні 70%, цього не станеться. Компаніями, що займаються СД, здебільшого володіють олігархи, колишні чиновники, їхні родичі та менеджери.

Хто в Україні видобуває газ і нафту за договорами СД?

У розпорядженні INSIDER опинився список учасників спільної діяльності з рівнем відрахування ними рентних платежів.

«Приват»

Найбільшим отримувачем бонусів від СД є співвласники групи «Приват» Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. Компанія «Укрнафта», яку контролював його менеджмент із 2007 року, почала укладати договори про СД іще в 1990-х.

Зараз 50%+1 акція «Укрнафти» належить державі в особі НАК «Нафтогаз». Близько 43% акцій тримають компанії Коломойського. Тривалий час підприємством керував підконтрольний «Привату» Пітер Ванхеке. Влітку наглядова рада компанії обрала нового керівника – Марка Роллінса. Втім навіть після цього уряд не може примусити компанію сплатити борги державі за ренту, дивіденди та податки.

Нафтогазовидобувне управління (НГВУ) «Полтаванафтогаз», що є структурним підрозділом «Укрнафти», 1997 року уклало договір про СД із кіпрською компанією Momentum Enterprises (Eastern Europe), ав 2000-му – зТОВ «НадраІнвест».

«Надра Інвест» належить Тетяні Овчаренко – дружині Павла Овчаренка, голови правління компанії «Укртатнафта», що входить у «Приват». Саме Павло Овчаренко в 2007 році допоміг Коломойському отримати контроль над «Укртатнафтою», викинувши звідти татарських акціонерів.

Компанія Овчаренків не працює за договором СД щонайменше три останні роки.

У 1999 році договір про СД створила НГВУ «Охтирканафтогаз», що входить в «Укрнафту». До договору приєдналися «Навігатор комплект» Олексія Степченка, Ярослава Кунцяка і Юрія Дубленича та «Технопаклюкс» Валерія Постного.

Пізніше до договору приєдналася кіпрська Tranget Limited, створена в лютому 2014 року. Згідно з кіпрським реєстром, вона належить громадянинові Кіпру. Справжні власники невідомі.

Того ж року «Укрнафта» уклала договір про СД із компанією «Карлтон Трейдінг Україна». Через кіпрську Oilpro Limited. Вона належить відомому інвестору в сфері нерухомості та газовидобутку Вадиму Вайспапіру.

Партнери Вайспапіра – Михайло Євстратов, Володимир Гавриленко та Валерiй Довжок.

У 2001 році група Вайспапіра створила договір СД, який уклали «Карлтон Трейдінг Україна» та компанія «Галс-К», найбільшим власником якої є той самий «Карлтон Трейдінг Україна».

У 2008 році «Укрнафта» уклала договір про СД з Українсько-канадським спільним підприємством «Каштан Петролеум Лтд», половина якого належить «Укрнафті», а інша – канадській компанії Zgoda 2001 Corporation.

У 2000 році договір про СД створили «Голден Деррік», ВК «Укрнафтобуріння» та компанія «Девон».

Третина статутного капіталу компанії «Голден Деррік» до цього часу належить НАК «Надра України», все інше – кіпрській Hartlog Limited. За інформацією «Слідство.Інфо», її кінцевим власником був Едуард Ставицький, колишній голова НАК «Надра України», а за президентства Віктора Януковича – міністр енергетики.

За інформацією «Економічної правди», Ставицький продав «Голден Деррік» російському бізнесмену Павлу Фуксу, який займається девелоперським бізнесом у Москві.

Видобувна компанія «Укрнафтобуріння» перебуває під контролем Ігоря Коломойського. Як повідомляла «Ділова столиця», в 2014 році олігарх відібрав 45% її акцій у Едуарда Ставицького. Офіційно цей пакет належить британським Ares Systems та Ariana Business.

Ще 32,5% акцій належать нідерландській JKX Ukraine B.V. та кіпрській Deripon Commercial Ltd – компаніям з орбіти Коломойського.

Компанія «Девон» більш загадкова. 36,4% її акцій належить польській газовій компанії PGNiG. 25% акцій – в угорської Ferrous Trading LLC. 12% - у НАК «Нафтогаз України».

Ще 26% акцій «Девону» належать харківській фірмі «Правничий альянс». Зараз її засновниками є кіпрські компанії Selli Investments та Gatokla Investments. Вони записані на кіпріотів.

Але до 2008 року серед засновників підприємства були Вітольд Фокін, прем'єр-міністр України в 1991-1992 роках, його син Ігор, Гамлет Галустян – голова вірменської діаспори Києва та Людмила Давидова – колишня громадянська дружина одного з керівників Партії регіонів Євгена Кушнарьова, що загинувв 2007 році під час полювання.

Ще одне СД, яке зараз контролює Коломойський, було створено 2000 року. До нього приєдналися компанія «Сіріус- 1» та вже згадувані ВК «Укрнафтобуріння» і «Голден Деррік».

Половина статутного капіталу «Сіріус- 1» належить керівнику «Укртатнафти» Павлу Овчаренку – давньому соратникові Коломойського.

20% статутного капіталу записано на кіпрську Dilavia Holdings Ltd, яку оформлено на кіпріотів. 14% підприємства належать Олені Тулуб'євій із Харкова.

Частку 9% має Ігор Семиноженко – син Володимира Семиноженка, який за часів Віктора Януковича був головою Держагентства з науки та інновацій.

7% статутного капіталу тримає Ольга Гапон – керівник Державної податкової інспекції у Зміївському районі Харківської області.

Олександр Онищенко

Три договори про СД укладено з підприємствами, які належать народному депутатові Олександру Онищенку.

У 2004 році державна компанія «Укргазвидобування» уклала договори про СД з фірмою «ХАС» і ТОВ «Карпатнадраінвест».

Половина статутного капіталу фірми «ХАС» належить Онищенкові напряму та через кіпрські компанії Vedestima Trading Ltd і Ostexpert Limited. Вони ж є засновниками газовидобувної компанії «Пласт» Онищенка.

16,8% фірми «ХАС» належить кіпрській Navartis Limited, що, за даними «Наших грошей», контролюється напряму Олександром Кацубою, колишнім заступником голови правління НАК «Нафтогаз».

16,6% статутного капіталу в компанії «Думкам-реєстр» із Луцька. Вона належить Тетяні Машеровській, Світлані Юраш і Віталію Запотоцькому.

Усі вони мають стосунок до групи «Континіум», яка належала покійному бізнесмену Ігорю Єремєєву. Вони були засновниками в «Континіум–Траст-Компані» та міноритарними акціонерами Банку інвестицій і заощаджень, що входить у групу.

Найближчим партнером покійного Єремєєва є народний депутат Степан Івахів.

Ще 16,6% «ХАС» укіпрськоїкомпанії Balador Trading Limited. Вона записана на кіпріота. Втім ця ж компанія була серед засновників «Бахчисар.комб. «Будiндустрiя» та «Бринкфорд». Обидва підприємства входять у сферу впливу бізнесмена Давида Жванії та голови парламентського комітету з ПЕК Миколи Мартиненка.

25% статутного капіталу компанії «Карпатнадраінвест» належать напряму Онищенку, ще 25% - родині Кацуб через Володимира Дельдінова, багаторічного бізнес-партнера сім'ї.

Батько сім'ї, Володимир Кацуба, тривалий час був головою Дергачівського району Харківської області, де зареєстроване підприємство. У 2012 році його було обрано до Верховної Ради разом із старшим сином Сергієм від Партії регіонів. У 2010-2012 роках Сергій Кацуба був заступником голови НАК «Нафтогаз» Євгена Бакуліна. Після його обрання народним депутатом цю посаду зайняв його молодший брат Олександр.

Ще 25% «Карпатнадраінвест» належать Валерію Постному та пов'язаній із ним Світлані Мантулі. Остання чверть статутного капіталу - у Тетяни Мироненко. Чиї інтереси вона представляє – невідомо.

У 2007 році Газопромислове управління «Харківгазвидобування», що є підрозділом «Укргазвидобування» уклало договір про СД із компанією «Надра Геоцентр», яка повністю належить Олександрові Онищенку.

Загадкові королі українських надр

Одним із найбільших видобувачів в Україні є компанія «Карпатигаз». У цьому році видобуток підприємства має становити близько 700 млн кубометрів газу. Воно уклало договори СД із державною компанією «Укргазвидобування» в 2002-му та 2004 роках.

Офіційним засновником «Карпатигаз» є швецька компанія Misen Energy AB. Згідно з інформацією на її офіційному сайті, по 29,6% компанії належить кіпрським фірмам Nellston Holdings та Norchamo.

Остання, згідно з розслідуванням видання BNE, належить офшорам Heico Ventures та Suzel Enterprises, які були засновниками підприємств зі сфери впливу голови «Опозиційного блоку» в Раді Юрія Бойка та олігарха Дмитра Фірташа.

Кіпрська Nellston Holdings належить офшору Prenston Holdings із Британських Віргінських островів. У цій юрисдикції дізнатися про власників компанії неможливо.

Ще 19,7% «Карпатигаз» належать кіпрській Blankbank Investments. Їїзасновник - SP Holding Limited зБелізу.

Щеприблизнопо 9,5% «Карпатигаз» належатьшведськимкомпаніям TCT Holding AB та Forest Walkway AB.

У «Карпатигаз» заперечують причетність до компанії українських чиновників та олігархів.

«Misen Energy AB – це публічна компанія, акціонерами якої є понад 3 тисячі фізичних і юридичних осіб. Серед акціонерів компанії є консервативні скандинавські пенсійні фонди, а також шановані західні інвестиційні банки (наприклад, Pictet and Co)», - ідеться в повідомленні компанії.

Як повідомило INSIDER джерело на газовому ринку, більшість власників «Карпатигаз» мають українське громадянство.

До договору з «Карпатигаз» від 2004 року приєдналася також компанія НВФ «Техпроект». Зараз вона записана на шість офшорів: Breneil Investments з Белізу, Bromberg Enterprises з Британських Віргінських островів, уже згадувану Norchamo з Кіпру, британську Best Tecnology, а також Marko Development і Feroza Trading з Панами.

До 2011 року компанія належала Володимирові Дельдінову – бізнес-партнеру родини Кацуб. Засновників Norchamo використовували Фірташ і Бойко. Інших власників «Техпроекту» встановити не вдалося.

Власники компанії «Карпатигаз» контролюють також підприємство «Капітал Ойл УА», яке підписало договір про СД з НАК «Надра України» в 2009 році.

Зараз «Капітал Ойл УА» записана на англійську Leksten Investments Ltd, яка належить офшору Balinara Investlimited з Белізу. До 2012 року засновником підприємства була швецька фірма Svenska Capital Oil AB. Це стара назва компанії Misen Energy AB, якій належить «Карпатигаз».

З 2014 року «Капітал Ойл УА» перестала видобувати газ за договором про СД.

Арсен Аваков

У договорах про СД беруть участь і фірми, які належать оточенню міністра внутрішніх справ Арсену Авакову.

В одному договорі беруть участь ПАТ «Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського, ТОВ «Голден Деррік» Павла Фукса та ТОВ «Сахалінське».

«Сахалінське» має розгалужену схему власників. Приблизно по 28% її статутного капіталу належать харківському бізнесмену Віталію Данілову, що був нардепом 7-го скликання від фракції «Батьківщина» та нинішньому народному депутатові від «Фронту змін» Ігорю Котвіцькому.

Котвіцький – багаторічний менеджер і партнер сім'ї Авакових. Він є віце-президентом харківського ПАТ «Інвестор», материнської компанії Авакових.

Ще 11,2% підприємства належить Сергію Кравченко, який діє в інтересах Віталія Данілова. 10% у Мар'ям Сафіулліної – доньки екс-міністра молоді та спорту Равіля Сафіулліна.

Інші власники мають дрібні частки в статутному капіталі. Цікавим є те, що 1,35% компанії належить харків'янину Сергію Петренку, генерал-майору міліції у відставці.

Ще один договір про СД, до якого причетний Аваков, укладено між компаніями «Гравеліт-21», «Енергія-95» та «Газоконденсатне родовище «Денисівське».

«Гравеліт-21» належить Олегові Мурашову з Харкова. У вересні 2014 року Мурашова було призначено головою Харківської дирекції «Укрпошти», де він працює і зараз.

Компанією ГКР «Денисівське» володіють харків'янки Тетяна Костіна та Валентина Хачатурова.

Що стосується «Енергія-95», ця фірма здавна належала родині Авакових, але за часів Януковича її відібрали в нього. Її історію INSIDER уже описував. Цього року засновниками стали «Інвестор-Нафтогаз» Володимира Наріжного та «Компанія технологічних інвестицій» Дмитра Горового.

Як повідомляла «Ліга», обидві компанії підконтрольні міністру внутрішніх справ.

Донецькі

«Укргазвидобування» має договір про СД із підприємством «Цефей». Його статутний капітал поділено навпіл між Jenson Inter Ltd з Белізу та компанією «Велика Хортиця». Вона, своєю чергою, належить офшору з Британських Віргінських островів Ural Consulting Corporation.

Раніше «Цефей» належав Олександрові Корчевському та кіпрській Pikatello Vencherz Ltd, які пов'язані з Юрієм Бойком, головою фракції «Опозиційного блоку» в Раді. Корчевський очолював компанію «Західнадрасервіс» Бойка, кіпрський офшор був співзасновником харківської фірми «Металіст-будметалконструкція» Бойка.

Дочірнє підприємство «Чернігівнафтогазгеологія» НАК «Надра Ураїни» в 2008 році уклало договір про СД із компанією «Лого сістемс». Серед її власників Руслан Щербань – син бізнесмена Євгена Щербаня, вбитого в 1996 році, Олександр Тісленко – власник донецької корпорації «Альтком», що була основним підрядником із будівництва об'єктів до Євро-2012.

Частками підприємства також володіють колишній депутат Донецької облради Владислав Гельзін, який є президентом донецького футбольного клубу «Олімпік», і В'ячеслав Ляшко – бізнес-партнер колишнього віце-прем'єра Бориса Колеснікова.

Варто зазначити, що «Лого сістемс» нічого не видобуває щонайменше останні три роки.

Пінчук та інші

У 2004 році «Укргазвидобування» уклало договір про СД із ВКФ «Діон». Компанія належить кіпрській Metenergy Limited, яку, своєю чергою, заснував офшор Lightgrey Limited з Белізу. До 2011 року співвласником «Діону» був Максим Максіменцев, нинішній заступник голови правління НАК «Надра України».

Ще одна компанія Максіменцева «Надра-Геоінвест», яка створена разом з НАК «Надра України», має договір про СД з компанією «Газ-МДС», яка записана на мешканця міста Підгорне Дніпропетровської області Андрія Гавриша.

Раніше Гавриш очолював ТД «АМ Трейд», яке належить офшору Dniprocity Limited. Йому ж належить компанія ІПК «Ассетс Менеджмент Груп», яку Comments.ua пов'язували з оточенням дніпропетровського бізнесмена Віктора Пінчука.

Згідно з договором від 2002 року, спільну діяльність здійснюють компанії «Східний геологічний союз» бізнесмена Віктора Пінчука та «Нафтогазрозвідка». Половина статутного капіталу цієї компанії належить «М.М. Консалт», яку заснували Валерій Кулик та Олександр Омельченко – син колишнього мера столиці з тим же ПІБ.

У 2004 році «Укргазвидобування» уклало договір про СД із компаніями «Фаворит систем» і «Кувейт Енерджі Юкрейн», яка раніше називалася «Рудіс».

«Фаворит систем» оформлено на Дмитра Журавля та три офшори з Британських Віргінських островів. Як повідомляв INSIDER, ця компанія пов'язана з колишнім міністром енергетики Едуардом Ставицьким.

Народний депутат від «Фронту змін» Тетяна Чорновол у своєму блозі пов'язує цю фірму ще й з бізнесменом Олексієм Тамразовим.

«Кувейт Енерджі Юкрейн» до 2010 року належало київському бізнесменові Ігорю Воронову. Зараз власником компанії є корпорація з Кувейту - Kuwait Energy.

З 2015 року «Фаворит систем» не веде видобувної діяльності за договором про СД.

Власники Дата укладання договору Учасники СД Юрособа, відповідальна за сплату податків Нарахована рента за півроку 2015 (млн грн) Сплачена рента за півроку 2015 (млн грн)
Ігор Коломойський 24.12.1997 Enterprises (Eastern Europe) Limited (Кіпр) НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта» 901,3 418,7
Misen Energy AB (Швеція), Юрій Бойко, Дмитро Фірташ 10.06.2002 ПАТ «Укргазвидобування» ТОВ «Карпатигаз» 807,1 1 076,1
Олександр Онищенко 23.11.2007 ГПУ «Харківгазвидобування» ПАТ «Укргазвидобування» ТОВ «Надра Геоцентр» 179,3 95,4
Арсен Аваков, Олег Мурашов, Тетяна Костіна, Валентина Хачатурова 06.02.2012 ТОВ «Енергія-95», ТОВ «ГКР «Денисівське» ТОВ «Гравеліт-21» 117,3 117,3
Ігор Коломойський, Павло Фукс, Павло Овчаренко, Олена Тулуб'єва, Ігор Семиноженко, Ольга Гапон 19.05.2000 ЗАТ «ВК «Укорнафтобуріння», ТОВ «Голден Деррік» ТОВ «Сіріус- 1» 98,9 127,5
Олександр Онищенко, Сергій Кацуба, Степан Івахів, Микола Мартиненко 04.02.2004 ПАТ «Укргазвидобування» ТОВ «Фірма «ХАС» 73,2 37
Юрій Бойко 15.09.2004 ПАТ «Укргазвидобування» ТОВ «Цефей» 56,3 18,3
Ігор Коломойський, PGNiG (Польща), Павло Фукс, Вітольд Фокін, Гамлет Галустян, Людмила Давидова 28.11.2000 ПАТ «ВК «Укрнафтобуріння», ТОВ «Голден Деррік» Полтавська філія ЗАТ «Девон» 53,2 67,4
Misen Energy AB (Швеція), Юрій Бойко, Дмитро Фірташ, Сергій Кацуба 24.03.2004 ПАТ «Укргазвидобування», ТОВ «НВФ «Техпроект» ТОВ «Карпатигаз» 46,6 62,1
Ігор Коломойський, Павло Фукс, Арсен Аваков, Ігор Котвіцький, Віталій Данілов, Мар'ям Сафіулліна 26.12.2003 ПАТ «ВК «Укрнафтобуріння», ТОВ «Голден Деррік» ТОВ «Сахалінське» 43,2 54,7
Максим Максіменцев, Віктор Пінчук 21.07.1997 ТОВ «Надра-Геоінвест» ТОВ «Газ-МДС» 20,6 27
Максим Максіменцев 29.06.2004 ПАТ «Укргазвидобування» ТОВ «ВКФ «Діон» 13,8 21,5
Віктор Пінчук, Олександр Омельченко, Валерій Кулик 19.08.2002 ТОВ «Нафтогазрозвідка» ТОВ «Східний геологічний союз» 8,8 11,7
Володимир Яцик 25.04.2003 Корпорація «Укрнерудпром» ,ТОВ «Нафтогазрембуд-2» ТОВ «Нафтогазрембуд-1» 8,5 9,4
Ігор Коломойський 28.01.2008 ПАТ «Укрнафта» СП «Каштан Петролеум Лтд» 8 3,6
Олександр Онищенко, Сергій Кацуба, Валерій Постний, Тетяна Мироненко 13.10.2004 ПАТ «Укргазвидобування» ТОВ «Карпатнадраінвест» 5,4 13,4
Ігор Коломойський, Олексій Степченко, Валерій Постний 11.11.1999 ТОВ «Навігатор комплект», Tranget Limited, ТОВ «Технопаклюкс» НГВУ «Охтирканафтогаз» ПАТ «Укрнафта» 5,1 2,6
Вадим Вайспапір, Михайло Євстратов, Володимир Гавриленко, Валерiй Довжок 07.09.2001 ТОВ «Карлтон трейдінг Україна» ПАТ «Галс-К» 4,8 6,1
Володимир Максимов 04.01.2001 ДП «Західукргеологія» НАК «Надра України» ПрАТ «Інтернафтогазбуд» 3,4 0,2
Юрій Ройзін 07.02.2007 ДП «Західукргеологія» НАК «Надра України» ПП «Екотехінформ» 0,7 0,8
Ігор Коломойський, Вадим Вайспапір 19.01.1999 ТОВ «Карлтон трейдінг Україна» ПАТ «Укрнафта» 0,1 0,2
Владислав Гельзін, В'ячеслав Ляшко, Олександр Тісленко, Руслан Щербань 06.05.2008 ДП «Чернігівнафтогазгеологія» НАК «Надра Ураїни» ТОВ «Лого сістемс» 0 0
Misen Energy AB (Швеція), Юрій Бойко, Дмитро Фірташ 19.06.2009 НАК «Надра України» ТОВ «Капітал Ойл УА» 0 0
Ігор Коломойський, Тетяна Овчаренко 21.12.2000 ТОВ «Надра Інвест» НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта» 0 0
Ар'є Вебер (Ізраїль) 15.12.2011 НАК «Надра України» ТОВ «Полісся» 0 0
Едуард Ставицький, Kuwait Energy (Кувейт) 13.05.2004 ПАТ «Укргазвидобування», ТОВ «Кувейт Енерджі Юкрейн» ТОВ «Фаворит систем» 0 0