КП «Харківводоканал» в І кварталі 2016 року замовив послуг та робіт без проведення тендерних процедур закупівлі на суму 97,26 млн грн. Про це йдеться у звіті підприємства, розміщеному у «Віснику державних закупівель».

Найбільшу суму по одному договору отримало ТОВ «Харківпроменерго». Коммунальники за ремонтні роботи на очисних спорудах по вул. Біологічній,1 перерахували фірмі 4,58 млн грн. Засновниками підприємства є Андрій Тарадін та Володимир Костиря.

Також КП в в І кварталі уклало низку договорів з ТОВ «БК «Музей Інтер’єру» Артура Шутько на 3,52 млн грн., Фірма виконувала капітальний ремонт будівлі по вул. Червоножовтнева (теп. Конторська) та поставляла столярні вироби.

ТОВ «Атрум-Буд» отримало від водоканалу 2,95 млн грн. Засновником цього підприємства є Олена Люта, а керівником та підписантом – Микола Лютий. Останній є бізнес-партнером по ПП «Солметснаб» заступника директора КП «Харківське ремонтно-будівельне підприємства» Ігоря Шкурко.

ФОП Кучинська Наталія Мар’янівна отримала за поставлені товари 2,07 млн. грн, ще 1,93 млн грн. отримав ФОП Кравченко Діана Юріївна.

Крім того, «Харківводоканал» уклав дві угоди з ТОВ «Компанія «Трейд-Актив» щодо надання консультативних послуг загальною вартістю 1,86 млн грн. Зокрема, компанія повинна провести аналіз існуючої білінгової системи комунального підприємства та надати послуги щодо опису бізнес-процесів підприємства.

Засновником ТОВ «Компанія Трейд-Актив» є Даниіл Платонов, директором Ольга Балун. Платонов також є керівником ТОВ «Енергомережа-Генерація», засновником якого є ПАТ «ХК «Енергомережа». Влітку ТОВ «Компанія «Трейд-Актив» отримала фінансову допомогу від АК «Харківобленерго» у розмірі майже 10 млн. грн й не повернула ці кошти.

Головою правління «Енергомережі» є Дмитро Крючков, якого учасники ринку пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, представники якого входили до керівних органів «Енергомережі».

Радником Крючкова у «Енергомережі» є Василь Салигін, колишній голова Харківської облради. Оточення Салигіна і Платонова є власниками фірм, які торік консолідували борги державного «Центренерго» напередодні приватизації.

Також у звітному періоді «Харківводоканал» замовив ТОВ «Стройтехносервіс»  демонтаж обладнання за  0,99 млн грн. Саме ця фірма без тендера отримала підряд на демонтаж пам’ятника Леніну у Харкові. Власниками ТОВ «Стройтехносервіс»  є Юрій Каркач та Віталій Печура.

Юрій Каркач був разом з Ельвірою Тєнішевою співвласником ТОВ «Віск». Ельвіра Тєнішева є дружиною Григорія Соломаніна, який є давнім бізнес-партнером сім’ї Добкіних та колишнім депутатом Харківської міської ради від «Партії Регіонів». Також Каркач має спільний бізнес з Лідією Адам , яка є директором ОК «ЖБК «Триумф», на який записано будинок Добкіна в Лісопарку.

Віталій Печура входить до складу засновників ТОВ «Діамант 2006», директором і співвласником якого є Анатолій Челобітчиков, який був партнером мера Харкова Геннадія Кернеса по ТОВ «Рівлад ЛТД» до того моменту, як Кернес переписав цей бізнес на Оксану Гайсинську. Крім того, Печура є співзасновником ОК «ЖБК «Сапсан», який отримав безкоштовно землю в центрі Харкова.

У держреєстрі юридичних осіб телефонний номер 7314403 вказано як контактний для ОК «ЖБК «Сапсан». Цей номер належить також АТ «НПК-Холдінг» – головному бізнес-активу Геннадія Кернеса.

Крім того, ще 200 тис. грн. «Харківводоканал» перерахував за транзит електроенергії ОК «ЖБК «Шевченківський», де серед засновників є Віталій Печура.

Ще 0,69 млн. грн. за ремонтні роботи отримало ТОВ «Фірма «Харківагроснаб», Яка належить Олександру Посаженнікову. Останній є бізнес-партнером директора Департамента будівництва та шляхового господарства міськради, депутата міськради від фракції «Відродження» Володимира Чумакова по ПП «Стройпласт». В декларації за 2014 рік Чумаков забув вказати частку у цій фірмі, але у новій декларації він виправився. Нещодавно ця фірма виграла тендер на 17 мільйонів у Департамента Чумакова.