Харківські правоохоронці підозрюють працівників ТОВ «СП «Ековтор» у внесенні недостовірних даних в документи та у спробі заводіння коштами у сумі 18,6 млн. грн., які призначалися для будівництва полігону у Богодухові.

Про це йдеться у ухвалі Київського районного суду міста Харкова від 12 вересня.

Ідея створення двох комплексів з переробки відходів у Богодухові та Люботині з’явилася у 2013 році в тодішнього губернатора Михайла Добкіна. Полігони мали побудувати на місці звалища, що існує. Вартість будівництва визначили у 28 млн грн, із яких 14 млн грн повинен був надати інвестор.

У тому ж році провели тендери на обидва полігони, й вартість будівництва була майже однакова - 26 млн грн, які мали виділити з бюджету. Переможцем обох виявилася донецька фірма - ТОВ «Спеціалізоване підприємство «Ековтор».

Засновницею фірми «Ековтор» була така собі Тетяна Юрченко. Єдиними конкурентами «Ековтора», як це не дивно, також були донеччани.

У 2014 році Департамент капбудівництва ХОДА провів ще торги на створення Полігону у Богодухові вартістю 19,83 млн. грн.

Влітку 2015 року правоохоронці відкрили кримінальне провадження. В одній з судових ухвал йшлось про спотворення результатів торгів, в яких перемогу отримало ТОВ «Ековтор», а також наголошувалося, що локальні кошториси не відповідають технічному завданню. А саме у кошторисі в десять разів завищували об’єми робіт, які необхідно було виконати.

Першу чергу полігону відкрили у березні 2016 року.

За даними ХОГА, кошторисна вартість об’єкту становить вже 80 млн. грн.

У відповіді на запит активіста «Харківського антикорупційного центру», стало відомо, що за даними на 16 червня 2016 року, на будівництво полігону було витрачено 49,18 млн. грн, зокрема, 29,6 млн. грн. – це були кошти обласного фонду навколишнього середовища, а 19,58 млн. грн. – кошти державного фонду навколишнього середовища.

Й зараз правоохоронці наполягають, що частина коштів була виведена через фіктивні фірми.

В ухвалі Київського районного суду міста Харкова, йдеться про те, що «під час виконання умов договору посадові особи ТОВ «СП «Ековтор» придбали обладнання для очисних споруд, послуги з інжинірингу, геології, геодезії та технічного консультування в цих сферах за ціною значно вищою середньо - ринкових, з використанням документів підприємств з ознаками фіктивності.

Станом на 30.12.2014 посадові особи ТОВ «СП «Ековтор» при виконанні робіт отримали понад 18,69 млн. грн., які були перераховані на підприємства з ознаками фіктивності ТОВ «Техно-Спецальянс» Дмитра Кононова та ТОВ НВП «Спеценергосервіс» Віталія Лавренкова. Раніше засновником цієї фірми був Андрій Редько, який є засновником ТОВ «Стан», що получає підряди від Департаменту капбудівництва без проведення торгів.

Також варто відзначити, о суд надав дозвіл правоохоронцям на отримання документів фірм, які вони вважають фіктивними, тож чекаємо на продовження.

Сьогодні ТОВ «СП «Ековтор»належить Олександру Біленку і одеському ТОВ «Екорегіон-77» Алли Безпалько, однак донеччанка Тетяна Юрченко продовжує обіймати посаду директора підприємства.