ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» 24 травня уклало угоду з ТОВ «Дніпромазутпостач» про поставку мазуту на 57,90 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

До кінця року на ст. Куряж поставлять 7 тис тонн високосірчистого паливного мазуту М-100 по 8 271 грн. за тонну.

У лютому ТЕЦ замовила мазут по 8 998 грн./т, а згодом ціну підняли до 9 252 грн./т. Обидві ціни на той час були вдвічі вищими за ринкові.

За даними консалтингової групи А-95, ринкова ціна мазуту зараз коливається в районі 6 300 грн/т, а трейдери відзначають надлишок продукту в зв’язку з закінченням опалювального сезону.

Відтак можлива переплата за всю партію мазуту становить близько 14 млн грн. Кошти на паливо закладені у тариф ТЕЦ-5, відтак завищена ціна мазуту перекладається на кінцевих споживачів енергокомпанії.

Дніпродзержинська фірма «Дніпромазутпостач» була створена 28 березня і належить дніпропетровському ПП «Укртрансметал». Керівником  є Лада Маглиш.

До 2010 р. засновником і директором «Укртрансметалу» була Катерина Неронова, потім її замінила Юлія Заболотна. Нині ж фірмою володіє Валерій Чернов. Раніше йому належало вже ліквідоване бердянське ТОВ «Інтеройл Групп».

Усі вищеназвані фірми раніше не вигравали державних тендерів.

У лютому Міністерство енергетики та вугільної промисловості через суд витребувало в «Укртрансметалу» 18,60 км під’їзної залізничної колії від ст. Романківці до ст. Дністер у Чернівецькій обл. вартістю 1,02 млн грн.

Свого часу ТОВ «Донецька торгівельно-промислова компанія Амарант» Григорія Горлатова купило її  у ВАТ «Дністрогесбуд» на підставі фіктивного наказу Мінпаливенерго, а потім продало «Укртрансметалу». Останній у 2014-2015 роках здійснював незаконний демонтаж колії.