АК «Харківобленерго» 21 квітня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Асфель груп» на постачання проводів та кабелів на 84,60 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Дані про тендерну ціну окремих найменувань придбаного товару не оприлюднено, що унеможливлює порівняння з ринковими цінами.

Відомо, що загальна вартість закупівлі (див. фото) майже на 5 млн грн. більша від очікуваної ціни тендеру, яку «Харківобленерго» виставило при оголошенні торгів у середині січня. При цьому з того часу курс національної валюти укріпився майже на гривню.

ТОВ «Асфель груп» із статутним капіталом 3 тис грн. зареєстровано у Києві на Олексія Сірооченка з міста Іллічівськ Одеської області. У 2012 році він був довіреною особою на виборах до Іллічівської міськради від кандидата Сергія Бризгалова, голови профспілкового комітету Іллічівського торгового морпорту.

В 2010 році Сірооченко балотувався до міськради свого міста від партії «Союз лівих сил», яка відома своєю проросійською позицією.

Директором фірми є Світлана Бордун, у відкритих джерелах відсутні дані про такого бізнесмена.

Єдиним конкурентом на тендері було ще одне київське ТОВ «ОМК-СВ». Фірма зі статутним капіталом 1 тис грн. зареєстрована на Вадима Ніколенка з Сум.

За останній рік «ОМК-СВ» і «Асфель груп» вигравали тендери у «Черкасиобленерго» (розіграли тендер між собою), «Миколаївобленерго», «Харківобленерго» та «Запоріжжяобленерго».

Роботу всіх вищезгаданих обленерго контролюють представники ПАТ «ХК «Енергомережа» Дмитра Крючкова (детальніше про це читайте у статті «Президентські енергетики»).