АК «Харківобленерго» 21 січня уклала угоду з ТОВ «Паливно-енергетична компанія «Енерго-Альянс» щодо придбання кабельної продукції вартістю 0,99 млн грн.

Про це компанія повідомила в своєму звіті у «Віснику державних закупівель» про допорогові закупівлі. Держкомпаніям дозволено купувати без тендерних процедур товари на суму до 1 млн грн.

Згідно звіту, планується постачання 19 найменувань дротів до кінця 2016 року.

Закупівельна ціна перевищує ринкову. Зокрема, дріт А-25 енергетики хочуть придбати за ціною 120,60 грн./кг з ПДВ. У свою чергу «Одескабель» продає його по 78,66 грн/кг. Провід АС-120 купують за ціною 107,40 грн/кг, але можна знайти повідомлення про його продаж за 63,60 грн./ кг.

ТОВ «ПЕК «Енерго-Альянс» належить Олегу Вакулі. Саме це підприємство було конкурентом ТОВ «Торговий дім «Південкабель», коли у вересні «Харківобленерго» придбало кабелів на 67 млн грн. за невідомими цінами.

Крім того, Олег Вакула є засновником ТОВ «Енергопром АО», через яке, на думку правоохоронців, колишнім керівництвом «Харківобленерго» було виведено 30 млн грн компанії.

У грудні 2015 року обленерго вже укладало договір вартістю майже мільйон гривень на поставку дротів з ТОВ «ПЕК «Енерго-Альянс».

Нагадаємо, що 65% акцій АК «Харківобленерго» належать Фонду державного майна, ще 29,8 % акцій знаходиться у володінні кіпрської компанії «Garensia Enterprises Limited», яку ЗМІ пов’язують з Констянтином Григоришиним.

У серпні обленерго придбало »сміттєві акції» на 22 млн грн. у групи Суркісів. Крім того, восени обленерго замовило послуг зі страхування на 100 млн грн. у фірми, яку підозрюють у фіктивності.

Про ці оборудки «Наші гроші» написали в статті »Сміттярі з «Харківобленерго«.

Після її публікації керівник Національної комісії, яка здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитро Вовк заявив, що інформація про оборудки «Харківобленерго» його «обурює». Комісія також направила запит компанії та вирішила перевірити інформацію під час планової перевірки 11 березня.

Після цього, «Харківобленерго» повідомила про відміну закупівлі послуг з страхування на 100 млн грн. через порушення термінів підписання угоду. Це рішення тендерний комітет компанії прийняв на наступний день після оприлюднення статті «Наших грошей».