У 2012 році Кернес хизувався перед керівниками Європейського банку реконструкції та розвитку планами по розбудові парку. Сьогодні за цю розбудову порушено карні справи проти виконавців. Харківські правоохоронці підозрюють керівництво КП «Центральний парк культури та відпочинку ім. М. Горького» в розкраданні коштів підприємства у особливо великих розмірах.

Відповідно до ухвали Дзержинського районного суду від 11 червня, правоохоронці підозрюють керівництво КП у незаконному завищенні виконаних робіт по договорам з ТОВ «ГрандбудУкраїна» та ТОВ «Компанія «СПО». Комунальники також підозрюються у виводі коштів за допомогою фіктивних фірм.

Правоохоронці заявляють, що керівники КП провели тендерні процедури з порушенням: найнижчі пропозиції були відхилені, пройшла акцептована пропозиція ТОВ «ГрандбудУкраїна», після чого акти виконаних робіт були збільшені на 0,89 млн грн. Підставою для цього послужила службова записка фірми, яка потім ці кошти перевела на рахунки фіктивних підприємств.

Слідчі вважають, що збільшення вартості договору відбулося через отримання хабаря посадовими особами КП «ЦПКВ ім. М. Горького» та державного казначейства.

В ухвалі суду є перелік контрагентів, які, за думкою правоохоронців мають ознаки фіктивності. Більшість цих фірм перебувають зараз у стадії ліквідації, а посади ліквідаторів отримали їх керівники (весь перелік тут).

ТОВ «Грандбудукраїна» заснувавЮрій Пєнцов. Вигравати тендери вона почала у 2010 р., й за три роки отримала підрядів на 67,12 млн грн. Більшість з них на суму 62,93 млн грн. були від парку імені Горького.

Компанія «СПО» входитьдо сфери впливу Максима Мусєєва, колишнього замдиректора КП «Харківський метрополітен», депутата міськради від Партії регіонів. Її першим засновником був Андрій Артеменко – син колишнього начальника рекламного відділу харківського метрополітену Марини Артеменко. У 2011-2012 роках власником цієї фірми був Євген Кріветченко, який очолював Ленінську районну молодіжну громадську організацію «Молоді регіони». Наразі компанія «СПО» переоформлена на Катерину Мудрик і 25 травня Господарський суд Харківської області визнав фірму банкрутом.

Суд визнав борги «СПО» перед ще одним з контрагентів – ТОВ «Харторг» у розмірі 34,9 млн. грн. При цьому майно у компанії знайдено не було. Тож суд визнав борг у майже 35 млн. грн. погашеним за відсутністю майна.

Варто відзначити, що цього року підряд на прибирання у харківському метрополітені вартістю 55 млн. грн. вигралоТОВ «Системи прогресивної очистки».

У протоколі розкриття пропозицій «Системи прогресивної очистки» вказало номер телефону (057) 714-05-72, що раніше використовувався як номер факсу ТОВ «Компанія «СПО».

Директором «Центральний парк культури та відпочинку ім. М. Горького» є Дмитро Поздєєв, син депутата харківської міськради Тетяни Поздєєвой.

Комерційним директором парку Горького є Андрій Шаптала, який є засновником декількох фірм, що отримувализемельні ділянки за допомогою «кооперативних схем».

Зараз ці рішення міськради оскаржуються прокуратурою у суді.

Реконструкцію парку Горького у 2011 році ініціював мер Харкова Геннадій Кернес. Для цього парк позичив у «Промінвестбанку» 20 мільйонів євро і згодом провів тендери на реконструкцію на суму понад 260 млн грн.