Харківська міська рада звернеться до Конституційного суду з проханням розтлумачити положення закону «Про прокуратуру» щодо представництва прокуратурою інтересів громадян та держави в суді.

Відповідне рішення депутати ухвалили на сесії 20 квітня.

У проекті рішення, яке оприлюднив «Харківський антикорупційний центр» (ХАЦ),  міськрада просить КС розтлумачити положення ч 4 ст. 23 закону «Про прокуратуру» після вступу в силу з 15 липня 2015 року законодавчих змін.

Міськрада просить Конституційний Суд роз’яснити закон  наступним чином: «Перед зверненням з позовом до суду … прокурор зобовязаний звернутися до суду із заявою про підтвердження судом підстав для представництва і тільки після підтвердження судом підстав для представництва може звертатися з позовом до суду».

Обставини, що викликали велике занепокоєння міської ради, прямо вказані у проекті рішення: «З 15.07.2015 і до цього часу органи прокуратури станом на 15.04.2016 вже подали до судів в інтересах Харківської міської ради понад 50 позовів у сфері земельних відносин, містобудування, володіння і розпорядження комунальною власністю… У переважній більшості випадків прокурор звертається до суду не в інтересах територіальної громади, а проти них».

За оцінкою ХАЦ, окреме звернення прокуратури призведе до того, що міськрада буде оскаржувати це звернення у всіх судових інстанціях і «до самого позову прокуратура не дійде ніколи».

Якщо КС погодиться з версією тлумачення харківським депутатами  Закону «Про прокуратуру», міськрада отримає можливість оскаржувати право прокуратури представляти державу в судах, а самі судові розгляди справ про повернення громадам комунального майна з приватної власності призупиняться. При цьому, рішення КС буде використано для узаконення оборудок з комунальним майном в інших містах України.

«Масштаб зловживань, які можна таким чином захистити від судового розгляду, неможливо навіть уявити», – вважають активісти.

Як писали «Наші гроші», найбільша кількість позовів прокуратурою Харкова подана щодо незаконного відчуження землі по кооперативній схемі. За даними прокуратури, з 2008 року влада Харкова безоплатно передала у приватну власність за цією схемою 900 га землі вартістю 4,3 млрд грн. Більшість ділянок отримали люди, які пов’язані з оточення мера Генадія Кернеса та екс-мера і губернатора Харківської області Михайла Добкіна.