Харківські правоохоронці розслідують кримінальне провадження щодо розтрати державних коштів службовими особами ТОВ «Завод енергетичного машинобудування». Про це йдеться в ухвалі Київського районного суду міста Харкова від 16 лютого 2016 року.

За даними слідства, з 2008 по 2013 роки ТОВ «Завод енергетичного машинобудування» отримало державні підряди на загальну суму 622,67 млн грн. Починаючи з 2012 року політика фірми змінилася: вона активно отримувала держзамовлення, а потім набирало сировину та матеріали (трубну продукцію) від постачальників з великими затримками в розрахунках. Внаслідок цього, графік виконання робіт зривався, було виявлено хронічний брак готової продукції та виконаних робіт.

Правоохоронці вважають, що ці факти свідчать про нецільове використання коштів, виведення їх на користь людей, які фактично контролювали ТОВ «Завод енергетичного машинобудування».

Перевіркою податківців було встановлено, що з січня 2011 року по грудень 2013 року фірма здійснила фіктивні операції з придбання послуг на 3,05 млн грн. Інша перевірка встановила, що з квітня 2012 року по липень 2013 року підприємство занизило податок на прибуток на 14,33 млн грн.

У зв’язку з цим суд дозволив правоохоронцям доступ до документів, які знаходяться у володінні банківських установ.

Зараз ТОВ «Завод енергетичного машинобудування» перебуває в стадії ліквідації. Засновниками фірми є ТОВ «НВП «Енергомаш-проект» й син екс-міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової – Ігор Богатирьов.

Засновниками ТОВ «НВП «Енергомаш-проект» є Володимир Руднєв та Світлана Литвиненко.

В 2012 році серед засновників ТОВ «Завод енергетичного машинобудування» був Володимир Бузінов, який зараз є заступником директора в ДП НЕК «Укренерго». Саме від цієї державної структури підприємство й отримало велику частину підрядів.

Нагадаємо, що за часів Віктора Януковича Ігор Богатирьов працював першим заступником директора «Укренерго». Рік тому Богатирьов відсудив право власності на 0,46 га землі на острові в селі Плюти під Києвом, де знаходиться житловий будинок площею 475 кв.м., гостьовий будинок майже 402 кв.м., будинок охорони, господарські будівлі, навіси і альтанки.