ДП «Завод «Електроважмаш» (Харків) 6 вересня уклало угоду з компанією «Industrial Fields Limited» (Велика Британія) про поставку сталі на 356,34 млн руб., або 146,10 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На станцію Соловей в Білгородській області Росії поставлять 6 тис т холоднокатаної ізотопної динамної (електротехнічної) сталі. Детальні характеристики товару та ціни за одиницю у звіті про укладання договору не вказані. Договір діятиме до 14 серпня 2020 року. Середня ціна становить близько 59 390 руб, або 24 350 грн. за тонну.

Нагадаємо, «Харківський антикорупційний центр» повідомляв із посиланням на дані аудиторського звіту, що «Електроважмаш» з 1 вересня 2015 року по 31 січня 2017 року поставив британським компаніям «Industrial Field Limited» та «Pitfield Traders Ltd»  продукції на понад 1,55 млрд. грн., або понад 75% від всього обсягу.

Аудит показав, що розрахунки з британськими фірмами-посередниками  проводяться в російських рублях. Реально обладнання поставляється з Харкова напряму до підприємств на території Російської Федерації (ООО «Элмаш-ЛТО», «Энергоэнжам», ООО «АЕ5000» та інші). Заступник директора «Електроважмашу» з юридичних питань Данилін Є.Ю. пояснив аудиторам, що на посередниках у торгівлі з харківським заводом наполягло російське ЗАТ «Трансмашхолдінг».

«Industrial Fields Limited» до 21 грудня 2015 р. називалася «ATG Overseas Ltd». Ця компанія, зареєстрована в Лондоні у 2005 р. на домініканський офшор «West-East Plc», відома як постачальник «Електроважмашу» принаймні з 2011 р.

У 2005-2006 рр.. фірмою керував москвич Андрій Соболєв. До лютого 2013 р. директором  була москвичка Ольга Курлаєва, а потім – Едвард Петре-Мірс (Edward Petre-Mears).

За даними британської газети «The Guardian», Едвард Петре-Мірс та його партнер Сара Петре-Мірс представляють одну з найбільших у світі імперій офшорних компаній, де вони діють від імені анонімних клієнтів. Вони відомі як директори понад 2 тис компаній. Як повідомив пресі директор британського реєстраційного агентства, Петре-Мірс мають подвійне громадянство островів Сент-Кіттс і Невіс. Журналісти з’ясували, що одним із клієнтів Петре-Мірс є російський мільярдер Володимир Антонов.

У 2015 р. тодішній міністр економрозвитку Айварас Абромавічус домігся звільнення Володимира Глушакова з посади директора «Електроважмашу». Тоді стало відомо, що експортні потоки державного заводу були заведені на британські фірми «Pitfield Traders» і «ATG Overseas», а ті за більшою ціною перепродували продукцію «Електроважмашу» російській фірмі «Елмаш-ЛТО» для подальшої реалізації у Росії. Нині в. о. директора «Електроважмашу» є Дмитро Костюк, який був замдиректора заводу при Глушакову. Однак кадрова ротація не змінила експортної схеми і продукція «Електроважмашу» продовжувала йти через британські фірми на адресу «Елмаш-ЛТО».

Після виходу розслідування програми «Схеми» про контракти заводу »ATG Overseas Ltd» змінила назву на «Industrial Fields Limited». Тоді ж, у грудні 2015 р., директором став Тоні Петров Алексієв (Toni Petrov Aleksiev) із Болгарії 1966 р. нар. Він очолював московське представництво АО «Динамо» АО Болгарія, якого наразі немає в російському реєстрі юросіб. Однак за його адресою досі прописане ТОВ «Динамо Групп» Ольги Алексієвої.

Із квітня 2016 р. власником більше 75% «Industrial Fields Limited» значиться росіянка Жанна Колеснікова 1967 р. н. із Казахстану.