Фонд державного майна України не зміг стягнути 2,97 млн грн. штрафу і пені з ПАТ «Південспецбуд» за невиконання зобов’язань по договору купівлі контрольного пакету акцій ПАТ «Харківметробуд». Про це пише Вадим Стародубцев у «Діловій столиці«.

У березні 2010 року Фонд держмайна за підсумками приватизаційного конкурсу підписав з «Південспецбудом» договір купівлі-продажу 50%+1 акцій «Харківметробуду», який у 1990-х та 2000-х був головним харківським метробудівником.

У конкурсі крім «Південспецбуд», що входить в орбіту харківських бізнесменів Олега Чигринова і Анатолія Бондаренка (вони є почесними консулами Чехії та Словенії в Харкові відповідно), взяли участь також дві київських фірми – «Тал-Інвест» і «Тект-Трейд». Останні представляли інтереси словацької групи «Arca Capital», що до того моменту володіла майже 40% акцій «Харківметробуду». Відтак при стартовій ціні держпакету в 3 млн грн. він дістався «Південспецбуд» за 3,02 млн грн.

Влітку цього року Фонд держмайна у суді вимагав розірвати договір з «Південспецбудом», і повернути цінні папери державі. А також стягнути з відповідача 2,97 млн грн. пені та штрафів за невиконання взятих при купівлі акцій зобов’язань.

Після цього в суд надійшов зустрічний позов «Південспецбуду», в якому компанія сама зажадала визнати договір купівлі-продажу акцій недійсним. Фірма мотивувала це тим, що продаж частки у «Харківметробуді» пройшла під впливом помилки позивача. ФДМУ викрили в тому, що в повідомленні при продажу акцій містилися неправдиві дані про нерухомість компанії. Як з’ясувалося, декілька будівель (у селі Затишшя Харківської області) метробудівники втратили ще у 2008 році. 4 вересня суд відмовив ФДМУ у позові, задовольнивши позов «Південспецбуду».

Видання зазначає, що «Південспецбуд» не тільки відбився від претензій на 2,97 млн грн., але і отримав право вимагати від ФМДУ приблизно таку ж суму, сплачену фірмою за пакет збанкрутілого «Харківметробуду».

Від «Наших Грошей»:

Акціонерами «Південспецбуду« є ДП «Сi Капiтал Інвест» ТОВ «Бонамм» (Словенія), а також Дмитро Кошман, Микола Шевякін і Тетяна Кагановська – дочка покійного Євгена Кушнарьова, голови Харківської ОДА (2000-2004), нардепа від Партії регіонів (2006-2007). ПАТ СПМУ «Тунельбуд» володіє ПАТ «Харківстальконструкція», що належить Анатолію Бондаренку, Олегу Чігрінову й Кагановській.