Члени комісії вже другий раз не змогли прийняти Комплекс по управлінню комунальними відходами на баланс КП «Богодухівжитло», через численні помилки підрядника та невідповідність наявного обладнання тому, що має бути згідно технічної документації.

Про це стало відомо з документів, які є у розпорядженні «Харківського антикорупційного центр».

Так, на полігоні встановили генератор, який не відповідає проектно-кошторисній документації. Більше того, будь-які документи щодо походження цього генератора відсутні.

Насоси для збору фільтратів придбані, але не встановлені. Крім того, відсутні двигуни, які мають приводити в рух насоси. Відсутнє документальне підтвердження законності монтажу обладнання для сортування сміття, відсутні документи, щодо власника змонтованого обладнання тощо.

Про те, як підрядник виправляє помилки, говорить наступний факт: «В приміщенні котельної ніяких змін, крім заміни наклейок на котлах з OTAMAN-100 потужністю 100 КВт на OTAMAN-КЧМ потужністю 120 та 160 КВт не було зроблено».

Тож члени комісії відмовилися прийняти на баланс КП цей об’єкт й вирішили провести експертизу будівництва цього об’єкту та розрахунки щодо його можливої ефективності.

Єдиний, хто агітував за прийняття комплексу на баланс, був голова Богодухівської РДА Володимир Шаров.

Ідея створення двох комплексів з переробки відходів у Богодухові та Люботині з’явилася у 2013 році в тодішнього губернатора Михайла Добкіна. Полігони мали побудувати на місці звалища, що існує. Вартість будівництва визначили у 28 млн грн, із яких 14 млн грн повинен був надати інвестор.

У тому ж році провели тендери на обидва полігони, й вартість будівництва була майже однакова - 26 млн грн, які мали виділити з бюджету. Переможцем обох виявилася донецька фірма - ТОВ «Спеціалізоване підприємство «Ековтор».

Засновницею фірми «Ековтор» була така собі Тетяна Юрченко. Єдиними конкурентами «Ековтора», як це не дивно, також були донеччани.

У 2014 році Департамент капбудівництва ХОДА провів ще торги на створення Полігону у Богодухові вартістю 19,83 млн. грн.

Влітку 2015 року правоохоронці відкрили кримінальне провадження. В одній з судових ухвал йшлось про спотворення результатів торгів, в яких перемогу отримало ТОВ «Ековтор», а також наголошувалося, що локальні кошториси не відповідають технічному завданню. А саме у кошторисі в десять разів завищували об’єми робіт, які необхідно було виконати.

У березні представники Харківської ОДА відчиталися, що вже здали першу чергу полігону.

За даними ХОГА, кошторисна повна вартість об’єкту повинна вже 80 млн. грн.

У відповіді на запит активіста «Харківського антикорупційного центру», стало відомо, що за даними на 16 червня 2016 року, на будівництво полігону було витрачено 49,18 млн. грн, зокрема, 29,6 млн. грн. – це були кошти обласного фонду навколишнього середовища, а 19,58 млн. грн. – кошти державного фонду навколишнього середовища.

Й зараз правоохоронці наполягають, що частина коштів була виведена через фіктивні фірми.

В ухвалі Київського районного суду міста Харкова, йдеться про те, що «під час виконання умов договору посадові особи ТОВ «СП «Ековтор» придбали обладнання для очисних споруд, послуги з інжинірингу, геології, геодезії та технічного консультування в цих сферах за ціною значно вищою середньо - ринкових, з використанням документів підприємств з ознаками фіктивності.

Станом на 30.12.2014 посадові особи ТОВ «СП «Ековтор» при виконанні робіт отримали понад 18,69 млн. грн., які були перераховані на підприємства з ознаками фіктивності ТОВ «Техно-Спецальянс» Дмитра Кононова та ТОВ НВП «Спеценергосервіс» Віталія Лавренкова. Раніше засновником цієї фірми був Андрій Редько, який є засновником ТОВ «Стан», що получає підряди від Департаменту капбудівництва без проведення торгів.

Також варто відзначити, о суд надав дозвіл правоохоронцям на отримання документів фірм, які вони вважають фіктивними, тож чекаємо на продовження.

Сьогодні ТОВ «СП «Ековтор» належить Олександру Біленку і одеському ТОВ «Екорегіон-77» Алли Безпалько, однак донечанка Тетяна Юрченко продовжує обіймати посаду директора підприємства.

bogoduhov protokol 1 32042