Вже два учасники зробили заявки на аукціон 10 серпня з продажу прав вимоги по кредиту, у якому фігурує майно харківської ТЕЦ-5. Відповідне оголошення опубліковано у системі торгівлі арештованим майном СЕТАМ.

Предметом торгів є право вимоги за кредитним договором 2-0061/13/11-KL. Стартова ціна визначена 180,47 млн грн.

Забезпеченням по кредиту виступає обладнання найновішого на ТЕЦ блоку №3 (теплофікаційна установка бл., розподільчий пристрій , тягодутьовий пристрій котлоагрегату бл., дол. живильна установка , контрольно-вимірювальні прилади і автоматика котлоагрегату , контрольно-вимірювальні прилади і автоматика котлоагрегату). Потужність цього блоку становить 300 МВт, тоді як потужність усіх інших блоків складає 240 МВт.

У вересні 2013 року банк «Форум» позичив ТОВ «Укрістгаз» $8 млн. Ця фірма у 2012 році придбала у держави ПАТ «Харківська ТЕЦ-5». Власником «Укрістгазу» у свою чергу є австрійська фірма «Ітонс Холдинг ГмбХ» (Itons Holding GmbH), яку пов’язували з оточенням тодішнього міністра енергетики Юрія Бойка.

«Укрістгаз» позичав гроші у «Форуму» на один рік для рефінансування кредиту, який раніше отримав у свого австрійського власника. Поручителем виступила «Харківська ТЕЦ-5».

Невдовзі «Ітонс холдинг» взяв на себе обов’язок перед «Укрістгазом» щодо виконання зобов’язань перед банком «Форум» по сплаті кредиту і процентів.

З судового реєстру відомо, що «Укрістгаз» фактично не виплачувало банку суму кредиту та проценти. Відтак «Форум» влітку 2014 року почав судитись за повернення грошей.

Після низки судів «Форум», який вже контролюється Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, виграв справу про повернення коштів. Однак Господарський суд Києва 13 липня присудив «Укрістгазу» та «Харківській ТЕЦ-5» солідарно повернути банку лише 98,94 млн грн. та 7,12 млн грн. пені і просрочених процентів. Також фірмам надана річна розстрочка по виплаті боргу щоквартально чотирма рівними частинами.

Суд взяв до уваги аргументи відповідачів щодо скрутного становища ТЕЦ. Мовляв, «Укрістгаз» має борги перед контрагентами і у випадку якщо вони також звернуться за грошима, та фірма може зупинити підприємство.

Разом з тим, з «Вісника держзакупівель» відомо, що «Харківська ТЕЦ-5» має угоди з «Укрістгазом» на поставку фірмою мазуту по цінам майже вдвічі вищим від ринкових. Останні відомі дані про зміни до угоди датовані березнем 2016 року, коли ціну мазуту було збільшено до 9 252 грн./т при ринковій ціні близько 5 тис грн. А суму угоди було збільшено з 132,92 млн грн. до 361,56 млн грн.

У випадку повних проплат за вказаними цінами «Харківська ТЕЦ-5» переплатить «Укрістгазу» понад 100 млн грн., ніж могла б заплатити за ринковими цінами. Цих грошей вистачило б на погашення вищевказаного кредиту.

tec5prodag b882a