Львівському міському голові Андрію Садовому, якого минулої суботи на VII позачерговому з'їзді «Об’єднання «Самопоміч», що пройшов у Харкові, переобрали керівником партії, все важче дистанціюватися від політичної кризи, у яку все глибше занурюється країна.

(Інтерв'ю було записано до того, як «Самопоміч» заявила про вихід з коаліції )

Наша розмова відбулась у харківському кафе, розташованому через вулицю Сумську навпроти пам'ятника Тарасу Шевченку, де пройшов антипрезидентський та антиурядовий мітинг, коли Президента Петра Порошенка закликали припинити переслідування бійців добровольчих батальйонів, а Прем'єр-міністру вказали на двері, вимагаючи його відставки. Проте гасла мали і місцеве політичне забарвлення. Учасники мітингу принесли плакати з вимогою відставки Харківського губернатора Ігоря Райніна. Кілька разів натовп скандував звичну харківську майданну речівку «Кернеса - геть», яка дещо девальвувала після результатів останніх мерських виборів. Андрій Іванович - безпосередній та активний учасник мітингу. Головний меседж промови лідера «Самопомочі» біля харківського Тараса - відставка Кабміну та припинення політичних репресій.

В інтерв'ю переобраний лідер «Самопомочі» намагається уникнути своєї можливої участі у президентських виборах, а головним завданням бачить розбудову партії. Дійсно, до виборів Президента ще далеко, а ось парламент ми можемо обирати вже восени. Проте Андрій Садовий виступає проти дочасних парламентських виборів. Стратегія цілковито правильна - щоб балотуватися на посаду Президента, необхідно опиратися на чисельну парламентську фракцію, а мандатної потужності «Самопомочі» сьогодні не вистачає і дострокові вибори цю ситуацію навряд чи змінять.

«Ворогами роблять людей, які врятували державу»

- Чому місцем для проведення з'їзду партії «Об'єднання «Самопоміч» був обраний Харків?

- Ми маємо дуже сильний осередок у Харкові. І наші колеги запропонували провести з'їзд у Харкові. Ми маємо повагу до цього прекрасного міста і нас глибоко тривожить ситуація з тиском на підприємницькі кола, особливо на ті, які співпрацюють з «Самопоміччю». Для нас є шоком і переслідування бійців 92-ї бригади. Тому це не випадково, що ми провели з'їзд у Харкові. Сюди приїхали представники «Самопомочі» з усієї країни, і це важливо, щоб люди пізнавали один одного.

- Ви заявляєте про тиск на «Самопоміч» та підприємців, які її підтримують у Харкові. Але за будь-яким тиском стоїть певна людина. Хто тисне зараз на представників бізнесу, який підтримує «Самопоміч»?

- Якщо говорити про бізнес, то мені часто озвучують прізвище голови Харківської обласної державної адміністрації - Ігоря Райніна. Я був взагалі подивований, коли мені сьогодні показали плакати з державними символами України - прапором, гербом, гімном - які розміщуються по школах. І коли на цьому плакаті державних символів є портрет голови Харківської обласної державної адміністрації, я вважаю, що це ненормально. Коли пан Райнін дає дозвіл розміщати свій портрет на плакаті державних символів України, то, мені здається, тут треба працювати з дуже тонкими спеціалістами. Я зверну на це увагу і голови Адміністрації Президента і Президента, тому що це виходить за межі здорового глузду.

- Але поруч з портретом голови Харківської ОДА Ігоря Райніна висять портрети Президента Петра Порошенко. Під час з'їзду ви у своїй промові сказали, що ви хотіли би пишатися Адміністрацією Президента, але ті команди, які звідти надходять, викликають занепокоєння. Що це за команди і які у вас стосунки з Президентом Петром Порошенком?

- Стосунки робочі. Моя критика Адміністрації Президента полягає у відсутності реакції на факти переслідувань і у бік підприємницьких кіл Харкова, і у бік бійців добровольчих батальйонів. Тому що я не допускаю, що і заступник голови Адміністрації Президента Андрій Таранов, який курирує силовий та правоохоронний блок, і голова АП Борис Ложкін не володіють даною інформацією. Вони мали б негайно приймати рішення, адже це може привести до збурення в добровольчих батальйонах. Факти переслідування інших бійців, які сьогодні стають публічними - це недопустимо. Сьогодні починають переслідування людей, які ризикували своїм життям, які ховали свої побратимів, і у той самий час, Янукович, Азаров - люди, які розкрадали країну, люди, які займалися сепаратизмом, гуляють вільно по світу, до них немає жодних претензій. Сьогодні ворогами в країні роблять людей, які врятували цю державу. Це, на мою думку, злочин.

- Андрію Івановичу, ви тривалий час працюєте мером Львова. Геннадій Кернес також тривалий час є мером Харкова і впевнено переміг на останніх виборах. У минулому нерідко у прямих ефірах на політичних ток-шоу медійники намагалися поєднати Схід і Захід України через прямі включення зі Львова і Харкова, де одне місто представляли ви, а інше - пан Кернес. Які у вас стосунки були з Геннадієм Кернесом раніше і у якому стані вони зараз: ви спілкуєтесь, можливо, бачитесь? Яке ваше ставлення до Геннадія Кернеса, як політика?

- Раніше ми з ним бачилися на нарадах, які проводилися у Адміністрації Президента. У нас ніколи не було позаофіційних стосунків. Я можу тільки побажати йому скорішого одужання, тому що він сьогодні в інвалідному візку. Разом з тим, мене дуже бентежить ситуація у Харкові, коли тільки за наполяганням фракції «Самопомочі» у Харківській міській раді під час сесій почали виконувати гімн нашої держави. Взагалі, потенціал Харкова є надзвичайно великий. Це одне з найуспішніших міст нашої держави. Проте цей потенціал не до кінця використовується. І у мене складається враження, що деколи є штучне стримування дуже багатьох процесів. Мені не етично говорити про того чи іншого міського голову. Але якщо ви питаєте мене про Кернеса-політика, то його дії під час Революції гідності викликали у мене обурення.

Ми є свідками міжнародного тиску на Україну з вимогою змінити Конституцію

- На з'їзді партії була прийнята Резолюція, у якій зазначалося, що повинна бути прийнята нова Конституція після широкого обговорення у суспільстві. Зі схожою пропозицією виступив і Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Тут ваші позиції збігаються. Ви також за прийняття Конституції на референдумі, скликання Конституційних зборів? Як ви бачите цей процес?

- Ми в питаннях Конституції завжди послідовні та прогнозовані. Колеги з Народного фронту можуть міняти свою думку з ранку до вечора і з вечора до ранку. Але той меседж, який вони подали про недопустимість ґвалтування Конституції, мене втішає. Дай Бог, щоб ця думка в них не змінилася у швидкому часі. Конституцію треба приймати у спокої і в атмосфері розуміння персональної відповідальності за долю нашою держави. На превеликий жаль, ми сьогодні є свідками міжнародного тиску на Україну з вимогою змінити нашу Конституцію. Я собі складно уявляю ситуацію, якщо у США, Німеччині чи Франції люди дебатували думки українців, чи громадян будь-якої іншої країни стосовно їхньої Конституції, необхідності змін, коригування.

- Чи не здається вам, що сьогодні на фоні міграційної кризи у Євросоюзі, військової операції у Сирії проти ІДІЛу Україна відходить на другий план у перемовинах щодо припинення війни на Донбасі, поверненні тимчасово окупованих територій, Криму?

- Ми не знаємо, про що домовляються за столом переговорів. Ми не знаємо до кінця, хто які гарантії кому давав. Я переконаний, що успіх нашої держави можна будувати на глибокій пошані до Конституції та законів. У Конституції чорним по білому написано - що в часи заворушень, в часи військового стану Конституцію міняти неможливо. Ми маємо ворога на нашій землі. Велика частина України знаходиться в окупації, і ми не називаємо це війною. А що це є? Розумієте, що це шизофренія. І наслідком цієї шизофренії є трагедія Іловайська, Дебальцевого. Сьогодні ми дали чітку нашу позицію стосовно розслідування здачі Криму. Якби Крим не здали, ми би не мали проблем у Донецьку та Луганську. І це всі прекрасно розуміють.

Міністерський шантаж

- Як мер Львова ви побачили у цьому бюджеті децентралізацію? Наприклад, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман побачив її відсутність. І взагалі, як сьогодні відбувається процес децентралізації? Вам легше стало працюват, ніж тоді, коли президентом був Віктор Янукович?

- Я працював з різними президентами та урядами, але останній рік мені дуже важко працювати, тому що немає жодної підтримки від Уряду. Навіть більше, дуже часто я відчуваю шантаж зі сторони певних міністрів, які готові виконувати свої функціональні обов'язки стосовно підтримки громади Львова, але натомість вимагають, щоб їхні ідеї, чи законопроекти, які вони готують, були підтримані фракцією «Cамопоміч». Я чітко і однозначно заявив, що я ніколи не буду міняти принципову політичну позицію фракції «Самопоміч». Тому що це недопустимо. Вони звикли завжди щось на щось міняти. Тому мені як міському голові дуже важко працювати з сьогоднішнім урядом. Думаю не тільки мені. Якщо я ще можу з кимось спілкуватися, то для багатьох мерів спілкування з міністрами чи прем'єром є неможливою річчю.

- Як ви вважаєте, вам буде важче працювати з наближенням часу президентських виборів, адже вас багато експертів, політиків розглядають яка потенційного кандидата на посаду президента від «Самопомочі». Чи є у вас президентські амбіції?

- У мене амбіції дуже прості - бути успішним там, де я сьогодні працюю, і разом з колегами збудувати сильну, потужну, ідеологічну партію «Самопоміч». Дуже важливо, щоб у парламентсько-президентській країні ми мали успішний парламент. Тому, я дуже хотів, щоб на наступних чергових парламентських виборах ми показали якомога кращий результат і люди, які вирішили піти у політику - самодостатні, вільні, незалежні - мали можливість служити своїй державі. На це я буду витрачати дуже багато часу свого і здоров'я.

- Чергових парламентських і президентських? Тобто ви виключаєте можливу позачерговість цих виборів?

- Я вважаю, що позачергові парламентські вибори можуть бути шкідливими для України. Треба зробити усе можливе, щоб вийти з сьогоднішньої політичної кризи через перепідписання коаліційної угоди. Щоб підписи ставили не для галочки, а з усвідомленням політичної відповідальності і щоб ми сформували новий уряд, який буде мати довіру парламенту, а найголовніше - довіру українського народу.

- Я навмисне не питаю про прізвища, бо ви, напевно, не назвете кандидатуру Ппем'єра чи міністрів.

- Так, не назву.

- Ця коаліція ще має потенціал?

- Враховуючи, що українці об'єднуються перед розстрілом, я думаю, що є.