З початком війни на Донбасі в Україні виник потужний волонтерський рух. Не є таємницею, що на початку АТО підрозділи Збройних Сил, Національної Гвардії, добровольчі батальйони мали незадовільне матеріальне забезпечення. Тому українці самі взялися допомагати воякам: возили продовольство, форму, рідше тепловізори та іншу необхідну оптику.

З часом армійська тилова машина таки завелася і більш мені налагодила систему забезпечення. А от із забезпеченням високотехнологічним устаткуванням проблем значно більше. Тут роль волонтерів є визначальною.    Зокрема, у галузі аеророзвідки. Мабуть не треба пояснювати зайвий раз, що означає це слово для українських вояків. Саме вона дозволяє чітко контролювати ситуацію, передбачати дії ворога, завдавати випереджувальних ударів, планувати власні операції.

Використання безпілотників з розвідувальною метою суттєво зменшує час для отримання важливої інформації, береже розвідувальні підрозділи від втрат та дозволяє швидко мати комплексні дані щодо оперативної обстановки.

В 2015 році почали з’являтися окремі волонтерські групи, які займалися збором розвідувальної інформації, застосовуючи безпілотники.

Волонтерська організація «Фонд допомоги країні Сестри Перемоги» не залишилася осторонь цих процесів. Коли стало зрозуміло, що військові тиловики запрацювали, то волонтери вирішили витрачати гроші зібрані у людей на те, чого армії дійсно не вистачає. Ресурси були витрачені на закупівлю БПЛА, українського виробництва «Лелека-100». Цей новий український безпілотник дозволяє здійснювати широкий спектр завдань: знімати відео, патрулювання, картографування місцевості, тощо. Політ «Лелеки» повністю автоматизований. Дальність польоту в одну сторону - 60 км, що є оптимальним варіантом для військової розвідки.

Звичайно, що для здійснення польотів потрібні і люди, тому «Сестри Перемоги» дали оголошення в інтернеті про набір операторів. За декілька днів до них звернулося дуже багато людей. Відібравши потрібних, фонд почав готувати групи екіпажів до перших вильотів безпосередньо в зоні АТО.

Екіпаж складається з двох людей. Для проведення аеророзвідки, окрім самого літального апарату також потрібні авто, наземна станція та відеоприймач.

В кінці 2015 року «Сестри Перемоги» домовилися з керівництвом ОТУ «Донецьк» про те, що до військових на передову виїдуть перші екіпажі фонду для проведення аеророзвідки.

Перший досвід такої співпраці був дуже успішним. Вояки отримали повну якісну інформацію про розміщення техніки, гармат, укріплень ворога. На жаль, в силу зрозумілих причин ми не можемо розкрити більшість успішних операцій проведених завдяки безпілотникам «Сестер Перемоги».

Але все ж про деякі розповісти вже можна. Так на початку 2016 року, одна з груп працювала неподалік Донецького аеропорту, там бойовики влаштували декілька вогневих позицій, з яких постійно обстрілювали українських військових. Командування прийняло рішення будь-що їх знищити. Але це було непросте завдання, адже діяли Мінські домовленості, за якими заборонялося використовувати важку артилерію. »Дістати» ворога можна хіба що гранатометами. Щоб поцілити з цієї зброї, потрібні дуже точіні ровіддані.

Екіпаж виїхав на місце, там до них приєднався артилерійський коригувальник. Якщо раніше цим безстрашним військовим для виконання своїх завдань необхідно було залазити на дерево, дах будинку, щоб пильнувати ворога під час обстрілів, то зараз це вже не потрібно. Достатньо вміти лише швидко аналізувати інформацію надану безпілотником. «Лелека» здійснив політ і завдяки йому було точно визначено місце розташування позицій терористів. Через декілька хвилин туди прилетіло…Два тижні на цьому напрямку бойовиків не було чутно. Дещо пізніше, таким же способом був знищено ще один ВОП терористів.

Після цього екіпажі відпрацьовували маріупольський напрямок, який має свою географічну специфіку. В своїй більшості це степова зона, тому БПЛА працювали тут на повну відстань. Тут вони плідно працювали з недавно створеними ССО.

Необхідно зазначити, що безпілотники «Сестер Перемоги» називають ловцями РЕБів (засоби радіоелектронної боротьби, так звані «глушилки»). Адже випромінювання цих станцій на них практично не діє, а от визначити місце перебування самої станції великих проблем не складає.

Після деяких польотів екіпажі проводили математичні розрахунки та точно визначали їх місцезнаходження, потім групи спецназу знищували РЕБи.

Дуже важливу справу зробили безпілотники 9-го травня цього року. Було вирішено скинути тисячі листівок над тимчасово окупованим Донецьком. Виконанню цього завдання передували не один день тренувань. В атмосфері цілковитої таємності літаки «Сестер Перемоги» вилетіли до Донецька, де о 10-й ранку скинули над Оперною площею листівки патріотичного змісту. Незважаючи на випромінювання РЕБів та обстріли з зеніток, птиці неушкодженими повернулися на базу.

Не припиняючи працювати аеророзвідники фонду постійно виявляють докази присутності забороненої важкої артилерії, танків бойовиків. Так як на фронті зараз чергове загострення, відповідно зростає кількість запитів від військових на проведення аеророзвідки.

Проект безпілотників повністю знаходиться на волонтерському забезпеченні. Зараз в зоні АТО постійно працює декілька екіпажів аеророзвідки «Сестер Перемоги». Звичайно, що на це все потрібні великі гроші, адже необхідно ремонтувати автомобілі, літаки, забезпечувати екіпажі продовольством, паливом. Тому люди, які жертвують гроші у фонд можуть бути спокійними, адже «Сестри Перемоги» інвестують їх у достойну справу – покращення обороноздатності країни.