Печать

Парки та сквери у Харкові – це не просто красиво, але це й ще прибутково для менеджерів, які мають доглядати, щоб вся ця краса була у прийнятному стані.

Менеджери Кернеса давно вже не вигадують складних схем. Адже навіщо придумувати щось складне, якщо проста оборудка приносить десятки мільйонів гривень щороку.

Сенс цієї схеми дуже простий: на початку року проводиться тендер на «космічні об’єми» щодо прибирання та догляду за зеленими зонами міста. Це дозволяє вигравати щороку одним й тим самим фірмам. А далі слідкуємо за руками, руками працівників КП, які майже не змінюють вартість, але в рази знижують об’єми робіт.

В кінці 2016 року та протягом 2017 року Департамент комунального господарства Харківської міськради уклав з СКП «Харківзеленбуд» 4 договори загальною вартістю майже 78 млн.грн. на прибирання та догляд за об’єктами зеленого господарства міста. Потім укладалась купа додаткових угод, які в підсумку зменшили вартість цих чотирьох договорів на 1,22 млн.грн., а ось об’єми зменшили в рази. Всього планувалося виконати 208 видів послуг.

В останній робочий день 2017 року, два з цих чотирьох договорів продовжили на 3 місяці в 2018 році. Загальна вартість двох додаткових угод склала 14,75 млн.грн.:

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-12-01-001332-c

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-08-23-000740-b

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-08-23-000755-b

https://www.facebook.com/anticor.kharkiv/posts/1940881756188041

Обсяги виконання послуг (очікувані об’єми робіт) у всіх чотирьох договорах викликали великі сумніви.

- річний загальний обсяг поливання газонів зі шланга складає 495,9 квадратних кілометри, що майже в 1,5 рази більше, ніж площа всього міста Харкова.

- річний загальний обсяг прибирання з газонів трави складає 419 квадратних кілометри, що також більше, ніж площа всього міста Харкова.

- річний обсяг викошування трави тримером складає 1254,3 квадратних кілометри, що в 3,6 разів більше, ніж площа всього міста Харкова.

- річний обсяг викошування газонів газонокосаркою складає 2139,2 квадратних кілометри, що в 6 разів більше, ніж площа всього міста Харкова.

Планується також видалити за 1 рік 4,35 мільйона кущів, посадити 157 мільйонів квітів-одноліток та 82,5 мільйони килимових квітів.

Обсяги дійсно просто «космічні».

В Департаменті комунального господарства міськради тоді пояснили, що це планові (очікувані) обсяги робіт, які можуть і змінитись де-факто. Але, договори були підписані саме з цими обсягами робіт.

В підсумку, були підписані додаткові угоди до всіх чотирьох договорів, які зменшили об’єми робіт (зроблено було по-факту) в 7-10 разів від запланованих на початку року. Але, вартість договорів при цьому майже не змінилась.

Послуги, які Департамент комунального господарства замовив СКП «Харківзеленбуд», комунальне підприємство в свою чергу перезамовило приватникам, уклавши 2 договори.

Вартість двох договорів склала 14,66 млн.грн. Тоді обидві угоди уклали з ТОВ «Клімтехінвест». А, єдиним конкурентом було ТОВ «БК «Ярко».

Цю схему комунальники Кернеса намагаються провернути й цього року.

На 2018 рік заплановані об’єми робіт значно перевищують навіть заплановані об’єми робіт на 2017 рік, не говорячи вже про фактичні обсяги робіт, які були зроблені в 2017 році. Щодо найбільшої угоди, то вона ще не підписана, а ось приватники своє вже отримали.

18 грудня 2017 року «Харківзеленбуд» уклало 2 договори загальною вартістю 28,61 млн.грн. на прибирання та догляд за об’єктами зеленого господарства в 2018 році.

Обидві угоди уклали з ТОВ «БК «Ярко». Єдиним конкурентом під час аукціонів було ТОВ «Клімтехінвест».

Дуже зручно – один рік ти на бюджетному підряді, другий рік я. Головне чергуватись, щоб ніхто не образився.

Лише за рік роботи з прибирання та догляду за об’єктами зеленого господарства міста подорожчали вдвічі. Секрет тут в обсягах замовлених послуг. Площа міста не змінювалась, нових скверів, газонів, квітників не з’являлось/не додавалось, лавок та урн вдвічі більше в місті не з’явилось, снігу в два рази більше за прогнозам не випаде. Але, при цьому об’єми очищення газонів і квітників від випадкового сміття, очищення газонів і квітників планують збільшити в 2-3 рази.

Для порівняння: миття урн в 2018 році закладено обсягом 24900 шт., в той час як в 2017 році кількість вимитих урн склала 4840. І подібне по багатьом параметрам.

Серед переліку послуг, які будуть також надаватися: миття та протирання диванів і лавок, змітання снігу з лавок, посипання доріжок піском, очищення газонів, звалювання дерев, викорчовування пнів, прополювання чагарників, тощо.

В 2018 році в рамках 2 договорів на прибирання та догляд за об’єктами зеленого господарства передбачено 119 видів послуг. Немає жодної послуги, обсяги якої в 2018 році менші або дорівнюють обсягам 2017 року.

Тож чергові 40-50 млн.грн. й цього року завдяки схемі «золотого газонокосаря» втратять харків’яни.

Директором СКП «Харківзеленбуд» - Микола Блуд.

ТОВ «БК «Ярко» є харківською фірмою, але раніше зареєстрована була у Києві. За даними ЗМІ «БК «Ярко» має теж обладнання, що й ТОВ «Клімтехінвест». До кінця 2012 року ця фірма належала Роману Ровенському, сину Олександра Ровенського , який є власником ТОВ «Ексіс». До недавнього часу разом з Олександром Ровенським співвласницею в ТОВ «Ексіс» була Наталія Остапчук – дружина екс-начальника ДП «Південна залізниця», нардепа Віктора Остапчука. Згодом «БК «Ярко» переписали на Віктора Клиновського (також є і керівником фірми) з міста Дружківка Донецької області.

ТОВ «Клімтехінвест» також зареєстрована у Харкові по вул. Чоботарській зі статутним капіталом 1 тис.грн. Власником та керівником фірми є Олександр Некіпєлов. Засновником та першим керівником був Сергій Мірошниченко. Після чого деякий час керівником був Антон Єна.

Олександр Некіпєлов раніше, в 2010-2011 роках, очолював у якості директора ТОВ «Лоска» з групи фірм, які через низку попередніх засновників близькі до оточення все того ж Віктора Остапчука. «Клімтехінвест» почав вигравати тендери у 2013 році і отримав замовлень саме від «Південної залізниці» на 19,18 млн.грн. З вересня по грудень 2016 року СКП «Харківзеленбуд» уклав 4 угоди з ТОВ «Клімтехінвест» на загальну суму 16,8 млн.грн.

Ця публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації відповідальність несе ГО «Харківський антикорупційний центр». Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

Меткизолотий,газонокосарник,або,як,менеджери,кернеса