Печать

Вчора, 29 грудня у Шевченківському суді міста Києві відбулось 2 судових засідання: спершу суддя Олег Малинников переніс слухання справи  щодо призначення запобіжного заходу у вигляді застави у 6,5 млн грн директору компанії YouControl на 11 годину 2 січня 2018 року.

На другому засіданні, котре відбулось в закритому режимі, суддя Володимир Бугіль повторно арештував кошти, вилучені працівниками СБУ, попри свою ж ухвалу 1 листопада про скасування арешту і попри  7 судових ухвал про повернення коштів власникам загалом.   

Після обшуків в березні адвокати YouControl регулярно відвідують суди, відбиваючи атаки СБУ з метою повернути арештовані кошти. Незважаючи на вже 7 судових рішень, кошти не повертають. 27.12 слідчий Д. Мазурков викликав Сергія Мільмана з метою повернути гроші (за рішенням останнього суду), але замість цього вручив підозру.

Слідчий СБУ Денис Мазурков, прокурор ГПУ Олеся Скрипник (щодо якої здійснюється дисциплінарне провадження Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією прокурорів через невиконання рішення суду про повернення коштів),  перед початком  кожного  судового засідання, в якому бажають взяти участь представники ЗМІ, вносять клопотання про проведення судового розгляду в закритому судовому засіданні. Це робиться умисно: щоб зробити процес закритим від громадськості. Представники компанії YouControl щоразу вказують на необгрунтованість цих клопотань та на резонанс справи і відстоюють відкритість судового процесу.

Текст підозри абсурдний, як і сама справа:

«Мільман С.А. підозрюється у вчиненні несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж та мереж електрозв’язку, що призвело до спотворення процесу обробки інформації та до порушення встановленого порядку її маршрутизації, що заподіяло значну шкоду, тобто злочину, передбаченого ч. 2 ст. 361 КК України.»

Це незважаючи на те, що в одному з рішень Шевченківсього суду від 01.11.2017 р. суддя В. В. Бугіль чітко встановив: «арешт на майно, яке належить Мільману С. А. був накладений необґрунтовано, оскільки вказана особа не має жодного відношення до даного кримінального провадження». А ще в серпні на запит адвокатів YouControl отримав відповіді від розпорядників державних реєстрів щодо фактів несанкціонованого доступу до них. Їх відповідь — жодних несанкціонованих втручань не було.

На суді був присутній Григорій Логвінський, народний депутат України, заступник голови комітету з прав людини та віце-президент ПАРЄ. Він сказав, що готовий взяти Сергія Мільмана на поруки.

«Заява компанії YouСontrol була предметом розгляду комітету ВР з прав людини. Ми навіть зробили окрему робочу групу з присутністю омбудмена. Принципи прозорості та відкритості – саме ці принципи будувались з метою візової лібералізації, ратифікації відповідних нормативних документів і рекомендацій Ради Європи. Коли йде мова, що кримінальне провадження ґрунтується на підставі розповсюдження відкритої інформації або аналізі відкритої інформації — це дивно», — сказав Георгій Логвінський.

Чи вирішуватимуть долю Сергія Мільмана за закритими дверима суду, а чи дадуть змогу громадськості та ЗМІ взяти в ньому участь — залежить від рішення суду. Однак запрошуємо всіх бажаючих прийти 2 січня в Шевченківський суд міста Києва, щоб на власні очі пересвідчитись в абсурдності звинувачень та протиправній поведінці СБУ та ГПУ.

Ми й надалі будемо публічно сповіщати про всі порушення та відстоювати далі свої права та нашу місію у відкритих даних: сприяти створенню прозорого бізнес-середовища та економiчному зростанню України. Незважаючи на всі перешкоди, система YouControl працює у звичному режимі.

YouControl — аналітична система, яка з понад 40 джерел формує досьє на кожну компанію України на основі відкритих даних, відстежує зміни в держреєстрах та візуалізує зв’язки між афілійованими особами. Унікальна технологія YouControl дозволяє за хвилину отримати актуальну (на час запиту) інформацію про компанію або ФОП. Функція моніторингу щоденно повідомляє про зміни відповідно до даних з офіційних джерел. В межах соціальної місії компанія YouControl надає доступ для журналістів та громадських активістів безкоштовно для проведення розслідувань, перевірки декларацій, моніторингу держзакупівель.

Меткиyoucontrol,проти,замовчування,сфабрикованих,звинувачень