Печать

Застрелений на могилі матері Димент вважався найліпшим другом та давнім бізнес-партнером мера Харкова Геннадія Кернеса. Відповідно, його смерть пов'язали безпосередньо з градоначальником.

Одразу після вбивства заговорили, що цей інцидент – продовження історії із замахом на самого Кернеса у квітні 2014 року. У ЗМІ знову сплила так звана «чеченсько-московська версія», яка була на слуху, незважаючи на спростування від самого мера. Мовляв, у Кернеса через невиконання довоєнних бізнес-домовленостей із чеченцями зараз спробують «відстрелити» найближчих соратників, щоб змусити його піти.

Однак кидається в око величезна різниця в підходах до скоєння злочину, в почерку кіллера, у використаній зброї, підборі місця для злочину та тактиці дії зловмисника. Наші джерела стверджують, що, в тому числі за формальними ознаками ці злочини не пов’язані між собою безпосередньо. Тобто замовник і виконавець замаху на Кернеса та вбивства Димента – це, найімовірніше, різні люди.

Малоймовірним видається політичне підґрунтя вбивства. Чинний мер Харкова є вигідною фігурою: навчився безвідмовно робити «із колишніх ворогів своїх друзів». Очевидно, що Кернес вже давно вирішив питання як із Банковою, тому спокійно виграв вибори, так і з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим (поговорюють, що міністр уже повернув велику частину із віджатих за Януковича активів).

Тієї ж самої думки дотримується знайомий із Диментом екс-регіонал Дмитро Святаш. Він переконаний, що вбивство бізнесмена не пов’язане з політичними мотивами. «Він (Юрій Димент, - ред.) ніколи не збирався займатись політикою, ніколи нею не займався і не збирався. Крім того, наскільки мені відомо, особливих конфліктів в бізнесі у нього не було», - наголосив Святаш.

А от колишній голова Адміністрації Віктора Януковича, а нині один із лідерів «Опозиційного блоку» Сергій Льовочкін одразу після розстрілу заявив у коментарі журналістам, що вбивство Димента пов'язане з боротьбою за харківські родовища газу. Версія, здавалося би, напівбожевільна, оскільки «газ – аж ніяк не тема Кернеса».

Але ніхто не говорить, що газовими родовищами на Харківщині не цікавився Димент. Хоч він і був найближчим бізнес-партнером Кернеса, це не виключає можливості, що бізнесмен мав окремі від мера інтереси та активи.

Взагалі достовірної інформації, який саме вів бізнес убитий друг Кернеса, отримати не вдалося. У державних реєстрах він не значиться як власник, бенефіціар чи засновник бодай одного підприємства чи іншої юридичної особи. Єдине, чим володів він офіційно – чотирма нежитловими приміщеннями у центрі Харкова. Структура його активів залишається досі незрозумілою. Однак усі обізнані люди називають його «великим та впливовим бізнесменом». Значить, потенційно виключати тему газу навряд чи варто. Особливо з огляду на прихід на Харківщину зацікавлених у газі людей із Донбасу.

Також не слід відкидати версію розбірок із криміналітетом, що з різних причин прийшов до Харкова. Наприклад, із Донбасу. Харків з точки зору фінансових потоків дуже привабливе місто. Місцева еліта знайома між собою не одне десятиліття, тому навряд чи стала би вирішувати питання у такий спосіб, тим більше на Єврейському кладовищі, куди більша частина цієї еліти час від часу ходить.

За нашою інформацією, бандитський конфлікт назрівав між угрупуванням Димента та групою такого собі Манукяна з Макіївки (це прізвище звучало у ЗМІ і, як стверджують джерела, його згадував сам Кернес). Конфлікт між групою з Макіївки та групою Димента знайшов публічне виявлення цієї зими. Близько місяця тому в приміщенні елітного готелю Kharkiv Palace сталася бійка між двома групами молодих людей, обставини цього інциденту та його причини тоді були незрозумілими. Однак, стверджують, тоді бійці групи Манукяна «пресонули» групу Димента. Інцидент не набув розголосу у ЗМІ, тому що постраждалі не зверталися за медичною допомогою офіційно й конфлікт був на перший погляд алогічним.

Причинами приходу групи Манукяна з Макіївки до Харкова і, відтак, конфлікту з домінантною на цій території групи Димента можуть бути: витіснення з Донбасу озброєними бойовиками, давній інтерес «донецьких» щодо природних копалин на території Харківщини (взяти хоча б виділення газових родовищ на території Богодухівського та Дергачівського районів Харківщини ООО «ЮЗГаз», що, як вважається, належить екс-регіоналу з Донецька Єфиму Звягільському), спроба взяти під контроль контрабандні потоки, що значною мірою перемістилися на Харківщину.

Зрозуміло одне, що Димент і Кернес були знайомі з молодості, були без перебільшення найближчими друзями та повністю довіряли один одному, що в подібному середовищі вважається виключною рідкістю. Кілька наших співрозмовників, висловили переконання, що мер сам буде розбиратися.

Звідси стає зрозумілою позиція мінімального втручання з боку поліції, що відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 ККУ (умисне вбивство). Адже в разі зайняття якоїсь позиції у бандитському конфлікті можлива «ще більша кров».

Єдине, в чому однозначно сходяться люди з оточення Кернеса, що вбивство Димента не останнє. Під прицілом можуть бути як наближені до Кернеса та в минулому Димента особи, так і їхні опоненти.