Печать

Міністерства, важливі регулятори, служби, інспекції та стратегічні державні підприємства управляються тимчасовими керівниками від Порошенка та Гройсмана.

Для оточення президента Петра Порошенка та прем'єра Володимира Гройсмана «виконуючі обов'язки» зручна модель управляння державним майном. «В.о» можна розставляти на важливі посади без зайвих зусиль. А, у випадку збою схеми, чи корупційного скандалу, в.о. легко замінити на новиго лояльного менеджера.

«Свої люди - на потоках». Це ключовий принцип української владної верхівки. Навіщо проводити конкурси на заміщення вакансій керівників? Можна поставити свого в.о., який підпише будь-який папірець, та допоможе потрібній фірмі виграти державний підряд.

«Ми трішки запустили цей процес. Це все розвалюється… Виконуючий обов'язки ніколи не буде працювати нормально.» – Володимир Гройсман у коментарі БізнесЦензору

БізнесЦензор зібрав усі випадки, коли важливі орган державної влади, або держпідприємство очолює виконуючий обов'язки.

Міністерства

В уряді Володимира Гройсмана два міністерства очолюють виконуючі обов'язки міністрів.

Так більше року Міністерство охорони здоров'я очолює в.о. Уляна Супрун. На неї покладено завдання впровадження медичної реформи - однієї з важливіших реформ сучасної України.

Міністерство аграрної політики та продовольства - друге міністерство, яке наразі перебуває без повноцінного голови. Тарас Кутовий, який був призначений на посаду міністра по квоті БПП, подав у відставку в травні цього року. Кутовий пішов з уряду через розбіжності з командою Гройсмана щодо земельної реформи.

Офіційно звільнити Кутового ще повинна Верховна рада.

Про нову кандидатуру на посаду міністра нічого не відомо, а виконуючим обов'язки Мінагропроду наразі є Максим Мартинюк – креатура прем'єра Володимира Гройсмана.

Раніше БЦ писав, що Мартинюк, як інші люди мера Вінниці, перебрався на високі посади в столицю разом зі своїм патроном.

Після того як Гройсман став віце-прем'єром та очолив Мінрегіонбуд, Мартинюка було призначено головою підвідомчої міністерству Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ).

Згодом Маритнюк перейшов на посаду голови Держгеокадастру, а після обрання Гройсмана прем'єр-міністром, його було призначено першим заступником міністра аграрної політики та продовольства.

Наразі відсутність повноцінного голови Мінагропроду – на руку Гройсману, адже не потрібно шукати спільні точки дотику з міністром, якого призначають в уряд по квотному принципу, а можна керувати міністерством за допомогою лояльного в.о.

Центральні органи виконавчої влади (регулятори, комісії, служби)

Бізнес Цензор нарахував 12 органів центральної виконавчої влади, які на даний момент працюють без повноцінних керівників.

Так обов'язки голови Національного банку, після того як Валерія Гонтарєва пішла у відпустку з якої повертатися не планує, виконує Яків Смолій. Він, до речі, один з основних кандидатур на голову НБУ, які розглядаються в Адміністрації президента Петра Порошенка.

За збір податків та роботу на митниці в країні, після того як підозрюваного в корупції Романа Насірова відсторонили від посади голови Державної фіскальної служби, відповідає в.о. голови Мирослав Продан.

Своєму стрімкому кар'єрному зросту Продан завдячує Гройсману. Вони познайомилися ще у Вінниці. Так, з червня 2013 року Продан очолював Вінницьку обласну податкову інспекцію, а з квітня 2014 року - Головне управління ДФС в області.

Як писав БЦ, давні та добрі стосунки Гройсмана з Проданом стали причиною того, що в.о. голови ГФС став не креатура Ігоря Кононенка та перший зам Насірова Сергій Білан, а вінницький митник Продан.

Колишній міністр транспорту та водного господарства Польщі Славомір Новак з жовтня 2016 року виконує обов'язки голови Державного агентства автомобільних доріг України. За даними БЦ, Новак – креатура Ігоря Кононенка, бізнес-партнера президента та впливового депутата БПП.

На відомство Новака покладено важливе завдання – освоєння десятків мільярдів гривень на оновлення українських доріг.

Державною службою геології та надр також керує виконуючий обов'язки. Ним влітку став колишній начальник Житомирського управління ДАБІ Олег Кирилюк. У Держгеонадра – монополія на видачу дозволів на видобуток всіх корисних копалин в країні. Тимчасове керівництво, як писав БЦ, не справляється з виконанням своїх функцій: на 13 вересня 90% звернень надрокористувачів було проігноровано службою.

Свій виконуючий обов'язки єі у Фонді державного майна. Ним нещодавно став Віталій Трубаров. Керівник ФДМУ Ігор Білоус був звільнений за власним бажанням в квітні 2017 року. Відразу після його звільнення в.о. Фонду став Дмитро Парфененко.

Трубаров до підвищення був головним помічником голови Фонду держмайна Білоуса, який був призначений на цю посаду за квотою президента України. Заступником голови Фонду з березня 2016 року призначено Володимира Державіна. Він був помічником нардепа Ігоря Кононенка в Раді 8 скликання.

«Держгеокадастр», який управляє земельним кадастром країни та державними землями (державі та територіальним громадам належить 10,5 млн га земель), очолює, з приставкою в.о., вінничанин Олег Цвях. Він у команді Гройсмана. Теперішню посаду Цвях отримав після призначення попереднього керівника Держгеокадастру Мартинюка заступником міністра Мінагропроду.

Назва Ім'я та прізвище в.о.
Національний банк Яків Смолій
Державна фіскальна служба Мирослав Продан
Державна служба геології та надр Олег Кирилюк
Фонд державного майна Віталій Трубаров
Державне агентство автомобільних доріг Славомір Новак
Держгеокадастр Олег Цвях
Державна служба експортного контролю Ігор Савула
Служба у справах ветеранів війни та учасників АТО Ігор Мальцев
Держрибагентство Володимир Фалея
Державна екологічна інспекція Ігор Яковлєв
Державна інспекція ядерного регулювання Борис Столярчук
Державна служба інтелектуальної власності Антоніна Малиш

Державні підприємства

«Ми трішки запустили цей процес. Все розвалюється... Виконуючий обов'язки ніколи не буде працювати нормально. У нас є три сімки стратегічних підприємств. Це такі компанії як «Укрзалізниця», «Укрпошта», «Укргідроенерго» та інші. Зараз будемо активізувати процес впровадження в них реформ корпоративного управління, а також призначення якісного менеджменту», - так прем'єр Володимир Гройсман прокоментував кореспонденту БізнесЦензора ситуацію з засиллям «в.о.» на державних підприємствах.

За підрахунками видання, 34 підприємства, які входять в сотню крупніших держпідприємств, працюють під керівництвом виконуючих обов'язків.

Серед них такі гіганти: «Укрзалізниця», «Укренерго», «Центренерго», Одеський припортовий завод, «Одеський морський торговельний порт», «Об'єднана гірничо-хімічна компанія», «Укрспирт» та «Державна продовольчо-зернова корпорація України».

При цьому в.о., що керують цими підприємствами роблять це не в інтересах українського народу, а на користь своїх політичних босів.

Так «Укрзалізниця» після звільнення поляка Войцеха Балчуна управляється в.о. Євгенієм Кравцовим – людиною з табору оточення президента.

Оператора об'єднаної енергосистеми України - ДП «НЕК «Укренерго» з жовтня 2015 року очолює в.о. Всеволод Ковальчук, який орієнтується на Ігоря Кононенка – бізнес партнера президента Порошенка.    

Єдиною державною енергогенеруючою компанією «Центренерго» керує в.о. Олег Коземко. Він також є креатурою Кононенка.

«Державна продовольчо-зернова корпорація України», робота якої курується депутатом БПП Сергієм Тригубенком з оточення Кононенка, нещодавно отримала нового в.о. – Дмитра Гавриша, який до цього був радником директора з фінансових питань ТОВ «Юридична компанія «Стратег».

Фігурант корупційних скандалів Одеський припортовий завод управляється в.о. Сергієм Назаренком. БЦ неодноразово писав, як оточення президента заробляє на підприємстві.

Монопольний виробник спирту в Україні та головне джерело сировини для контрафактної горілки – «Укрспирт» управляється в.о. Євгеном Дорожкіним. Достеменно не відомо, від кого посаду очолює Дорожкін, однак «Укрспирт» входить в Мінагропрод, який очолює людина Гройсмана.

ДП «Об'єднана гірничо-хімічна компанія», в яку входять Іршанський гірничо-збагачувальний і Вільногірський гірничо-металургійний комбінати, наразі управляє в.о. Олександр Гладушко.

Донедавна компанією керував Руслан Журило – людина Миколи Мартиненка, екс-депутата Народного фронту. Журило втратив посаду через звинувачення в корупції. На даний момент НАБУ розслідує корупційні схеми експорту продукції комбінатів через афілійовані, за даними НАБУ, з Мартиненком компанії. При цьому, як писав БЦ, не зважаючи на розслідування торгівля через прокладки продовжується.

Найбільший торгівельний порт країни - «Одеський морський торговельний порт» перебуває під контролем прем'єра Володимира Гройсамана. Так порт очолює в.о. Віктор Слободянюк. Він соратник Ігоря Ткачука – начальник адміністрації Одеського морського порту та людина прем'єра Гройсмана.

Держпідприємства Ім'я та прізвище в.о.
ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов
ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук
ПАТ «Центренерго» Олег Коземко
ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» Дмитро Гавриш
ДП «Одеський морський торговельний порт» Віктор Слободянюк
ПАТ «Одеський припортовий завод» Сергій Назаренко
ДП «Укрспирт» Олег Дорожкін
УДППЗ «Укрпошта» Ігор Смілянський
ПАТ «Автомобільні дороги України» Роман Косинський
ДП «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» Олександр Гладушко
ДП «Артемсіль» Вікторія Луценко
ДП «Антонов» Олександр Кривоконь
ВАТ «Запоріжжяобленерго» Юрій Лісняк
ВАТ «Харківобленерго» Володимир Яворський
ПАТ «Хмельницькобленерго» Олег Козачук
Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Олександр Богданов
ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К.Янгеля» Михайло Бондар
ДП завод «Електроважмаш» Дмитрук Костюк
ПрАТ «Київ-Дніпровське МППЗТ» Олександр Скорик
Державне НВП «Об'єднання Комунар» Анатолій Яременко
ДП «НВК «Електровозобудування» Ірина Крупікова
ДП «Держгідрографія» Дмитро Падакін
ДП «Конярство України» Неллі Кудрявська
ДПАТ «НАК «Украгролізинг» Олександр Процюк
ДП «Вугілля України» Олександр Павлов
ДП «Укрхімтрансаміак» Ігор Трегубенко
ДП «Морський торговельний порт «Южний» Віталій Жуковський
ДП «Чорноморський морський торговельний порт» Анатолій Єрьоменко
ДП «Ізмаїльський морський торговельний порт» Андрій Єрохін
ПАТ «Українське Дунайське пароплавство» Дмитро Барінов
ДП «Бердянський морський торгівельний порт» Богдан Бабець
ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» Руслан Олейник
ДП «Херсонський морський торгівельний порт» Андрій Соколов
Меткитимчасові,«реформатори»,відомства,та,крупні,держпідприємства