Печать

Суд відмовив прокуратурі щодо розірвання договорів оренди на землі біля Печенізького водосховища, які були незаконно забудовані.

Про це стало відомо з рішення Господарського суду Харківської області від 26 березня 2018 року.

У 2017 році представники Чугуївської прокуратури звернулися до суду із проханням розірвати три договори оренди земельної ділянки, укладені між ТОВ «Ліс-2003» та Печенізькою державною районною адміністрацією, а також зобов’язати відповідача повернути ці ділянки державі.

За словами прокурора, підставою для вимог стало порушення ТОВ «Ліс-2003» встановлених законодавством обмежень у використанні земельних ділянок прибережно-захисної смуги Печенізького водосховища.

Також за допомогою фактичного обстеження було встановлено, що в деяких місцях на узбережжі розташовані будівлі на залізобетонному фундаменті, встановлено паркан, збудовано береговий пірс для швартування водного транспорту, будуються інші споруди.

При цьому дозволу на будівництво Печенізькою райдержадміністрацією не видавалося.

Як писав раніше Харківський антикорупційний центр, у 2016 році представники СБУ розслідували продаж 20 га рекреаційних земель на території Печенізького району загальною вартістю більше 130 млн. грн. Цікаво, що фігурантом цієї справи виступав кооператив «Соснова бухта», представники якого орендували землю саме у ТОВ «Ліс-2003».

Останнє у 2006 році отримало в оренду від Печеніжської РДА 9,9 га рекреаційних земель. Засновниками цієї фірми є люди з оточення загиблого політика Євгенія Кушнарьова – Дмитро Кагановський та Олег Чігрінов.

Під час розгляду останньої справи ТОВ «Ліс-2003» було ініційовано проведення комплексної будівельно-технічної та земельної експертизи.

Про це стало відомо з рішення суду.

Представники фірми зазначили, що прокурором не було доведено порушення вимог режиму прибережних захисних смуг саме ТОВ «Ліс-2003», а не суборендарями – третіми особами, які є фактичними користувачами земельних ділянок.

Розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, суд дійшов висновку, що саме суборендарі мали б бути відповідачами у справі, що розглядалася, а не ТОВ «Ліс-2003».

Згідно законодавству України, залучити до участі у справі як співвідповідачів фізичних осіб-суборендарів, які по факту є користувачами спірних земельних ділянок, на сьогоднішній день не є можливим.

При цьому, як зазначено під час розгляду справи, неможливо дійти однозначного висновку щодо того, що саме ТОВ «Ліс-2003» є винним.

Враховуючи те, що оспорювані земельні ділянки були передані в суборенду іншим особам, суд прийшов до висновку про відсутність вчинення відповідних порушень саме відповідачем, що стало підставою для відмови у задоволенні позову.

Щодо суборендаторів, то ОК «Дачний кооператив «Соснова бухта» належить Андрію Ковтуну та Тамарі Ковтун. Андрій Ковтун разом з Іваном Майстренко є серед засновників ТОВ «Центр екологічних заходів».

Меткисуд,відмовився,зупинити,масштабну,аферу,елітною