Печать

Суд визнав винним у розкраданні коштів КП «Харківський метрополітен» Ігора Распопова та призначив йому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з терміном відстрочки на 1 рік. Крім того, йому на два роки заборонили займати керівні посади.

Про це «Харківському антикорупційному центру» повідомили у прес-службі облуправління прокуратури.

Варто відзначити, що Распопов свою провину визнав та покаявся, а також покрив збитки.

Фактично це перший вирок для підрядників, які працювали на замовленнях КП «Харківський метрополітен».

Нагадаємо, що справу розглядали у Ленінському районному суді м. Харкова щодо заволодіння коштами КП «Харківський метрополітен» заступником директора ТОВ «Системи прогресивної очистки» Ігорем Распоповим.

Сума доказаних збитків лише 52 тис. грн.

У обвинувальному акті було вказано, що обвинувачений розробив злочинний план, згідно якого він включив до проектів Протоколів погодження договірної ціни та Калькуляцій, що є невід'ємними частинами договорів про надання послуг з санітарного утримання і вологого прибирання об'єктів КП «Харківський метрополітен» та послуг з проведення дезінфекційних і дератизаційних заходів, завідомо неправдиві відомості про вартість амортизаційних відрахувань, заздалегідь не плануючи використовувати машинний спосіб прибирання із застосуванням об'єктів основних засобів або інших необоротних активів ТОВ «Системи Прогресивної Очистки».

Цікаво, що правоохоронці змогли доказати лише незначний збиток, хоча КП «Харківський метрополітен» 12 січня 2015 року уклав угоду з ТОВ «Системи прогресивної очистки» на проведення дезінфекційних заходів протягом трьох років. Вартість угоди складає 54,85 млн грн.

Більше того, ця фірма є головним підрядником харківським КП щодо надання клінінгових послуг.

Ігор Распопов також був відомий, як директор ТОВ «Ваго-рев», яке також є фаворитом тендерів КП «Харківського метрополітену».

Власником фірми «Системи прогресивної очистки» є ТОВ «Ваго-Рев», а директором є уродженець Красного Лимана Донецької області Роман Дворник. 30-річний Роман Дворник працює в ТОВ «Системи прогресивної очистки».

Раніше ті ж самі послуги виконувала фірма ТОВ «Компанія «СПО», яка теж отримувала підряди від КП «Підземне місто», КП «Харківський метрополітен», Парку Горького.

Першозасновником ТОВ «Компанія СПО» був Андрій Артеменко, якого називають сином колишнього начальника рекламного відділу метрополітену Марини Артеменко й який працює зараз заступником директора КСП «Харківгорліфт», а також у 2015 році балотувався в міськраду від партії «Відродження».

У 2011-2012 рр. власником «Компанія «СПО» був Євген Кріветченко, який очолював Ленінську районну молодіжну громадську організацію «Молоді регіони» в Харкові. Євген Кріветченко був помічений під час нападів «тітушок» на Євромайдан.

Ця фірма була ліквідована після того, як засвітилася у кримінальній справі щодо Парка Горького. Після чого, тендери почало вигравати ТОВ «Системи прогресивної очистки» (СПО), «Ваго-рев» записана на Євгена Ананченко, який працює аудитором й постійно проживає у місті Нетанія (Ізраїль).

Ананченко є близьким другом Олександра Сегеди, який був директором «Системи прогресивної очистки». Сегеда проживає в одній квартирі з Оленою Назаренко, яка була засновницею цієї фірми. А квартиру вони придбали у Ніни Мусєєвої.

ТОВ «Ваго-Рев» в 2009 році заснували Олег Дивінець, Олексі Ахвледіані та Андрій Артеменко. Останній – син –екс-начальниці рекламного відділу КП «Харківський метрополітен», коли директором підземки був нині покійний Сергій Мусєєв. Його також можна віднести до оточення голови Адміністрації Холодногірського району міста Харкова Максима Мусєєва.

В 2011 році єдиним засновником фірми була Зінаїда Кірсанова, яка подарувала квартиру в елітному житловому комплексі в Харкові матері Максима Мусєєва.

Після чого засновником «Ваго-реву» став Ян Сивинський. Керівником до 1 червня 2016 року був Геннадій Довженко, який раніше працював в ТОВ «Спеціалізований «Проектно будівельний монтажний поїзд-753», що також відноситься до впливу Мусєєва.

Але з початку червня 2016 року директором «Ваго-Рев» став Ігор Распопов. Саме його змінив Дворник.

Ці дві фірми фігурували у спільній справі, щодо виведення коштів харківського метрополітену.

Меткиперший,вирок,щодо,розкрадання,коштів,кп