Печать

Державна служба геології та надр видала спецдозвіл ТОВ «Нафтогазенергопром» на видобування сланцевого газу Мурафинської площі в Харківській області.

Відповідний наказ № 127 підписав 20 квітня т.в.о. голови Держгеонадр Олег Кирилюк.

В додатку до наказу вказано, що «Нафтогазенергопром» отримало спецдозвіл без аукціону для розширення меж ділянки, на якій підприємство вже веде роботи.

В наказі не вказано межі нової ділянки для «Нафтогазенергопром», відсутній новий спецдозвіл і в базі ДНВП «Геоінформ Україна». Там лише зберігається інформація, що в квітні 2016 року фірма отримала спецдозвіл на п’ятирічні роботи на Мурафинському родовищі, площа відведеної ділянки склала майже 73 км.

Урядовий порядок видачі спецдозволів передбачає, що без аукціону дозвіл на користування надрами видається в разі розширення меж ділянки не більше, ніж на 50%.

«Нафтогазенергопром» було створено в лютому 2016 року, а вже через два тижня стало переможцем аукціону Держгеонадра. Єдиним його конкурентом тоді на аукціоні було ТОВ «Компанія «Нафта і газ». За даними програми «Схеми», на момент подання документів на участь в торгах за газ Мурафинської площі обидві фірми  були зареєстровані в один день однією людиною – Наталією Моргун. Вона ж була зареєстрована на аукціоні як уповноважений представник «Нафтогазенергопром».

В грудні 2016 року співвласниками останньої фірми стали Ярослав Костенко, Роман Дружбін, Олександр Настенко, Віталій Якименко, тоді ж змінився і директор – ним став Анатолій Ярошенко, який зберігає цю посаду і нині. А на початку 2018 року єдиним засновником «Нафтогазенергопром» стала кіпрська «Мурафінська інвестмент компані лтд». Її бенефіціаром вказаний співвласник мережі продуктових магазинів під торговою маркою «АТБ» Геннадій Буткевич.

Як повідомив «Судовий репортер«, колишній співробітник Генпрокуратури Дмитро Сус заявив, що Буткевич – «найліпший друг Луценка». Цю заяву він зробив у якості свідка на суді по справі члена Вищої ради правосуддя Павла Гречківського, якого обвинувачують у незакінченому замаху на шахрайське заволодіння  $500 тис. Cус заявив, що конкретні вказівки по цій справі давав Володимир Євдокимов, який був заступником міністра МВС Юрія Луценка у 2000-х роках.

Буткевич також став власником ТОВ «Укргаздоб», яке в 2016 році на одному з «Нафтогазенергопром» аукціоні отримало у користування інше харківське родовище – Південно-Кисівську площу. Після отримання спецдозволу її склад засновників змінився ідентично з «Нафтогазенергопром».

Буткевич нещодавно став власником ТОВ «Центральна нафтогазотранспортна компанія». Співзасновником останньої раніше був Олександра Павлюченко, якого ЗМІ називають кримінальним авторитетом на призвісько «Браслет». Павлюченко – помічник нардепа від «Народного фронту» Ігоря Котвіцького – бізнес-партнера по газовому бізнесу міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Раніше Павлюченко був помічником тодішнього нардепа Миколи Злочевського, а його бізнес-партнером в «Центральна нафтогазотранспортна компанія» був Роман Дружбін. Останній разом з Настенко та Якименко були засновниками низки фірм, які з 2016 року без аукціонів отримали спецдозволи на родовища різних корисних копалин.

Метки«найліпший,друг»,генпрокурора,без,аукціону,розширив