Печать

Свій інтерес тут має родина екс-прокурора Харківщини Василя Синчука, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, теща Геннадія Кернеса та інші «прості люди»

Всі цікаві ділянки знаходяться на території Задонецької сільської ради.

Однією з найбільших земельних ділянок площею понад 7 га володіє ТОВ «Оксамит-7» Світлани Алейнікової. Ця жінка має багато компаній. Раніше серед її партнерів значився Олександр Ярославський, зокрема в компанії «А.В.С». Але зараз їх спільний бізнес переписано перенесено в офшори.

Водночас, Алейнікова продовжує спільний бізнес, зокрема в ТОВ «Едельвейс СК», з багаторічним партнером Ярославського в «Укрсиббанку» Ернестом Галієвим і екс-заступником голови Харківської ОДА Юрієм Сапроновим.

Мешкає Алейнікова на вулиці Жовтої Троянди – це елітний район Харкова поблизу Центрального парку імені Горького. Серед відомих мешканців цього району є митрополит Онуфрій, голова Харківської організації БПП «Солідарність», бізнесмен Олександр Давтян, нардеп, власник найбільшого у Східній Європі ринку «Барабашово» Олександр Фельдман та інші.

Земельну ділянку площею 5,13 га в «Гомільшанських лісах» має в оренді фірма «Терра-плюс», яка зараз перебуває у стадії ліквідації. Засновниками цього підприємства вказані такі собі Лариса Василенко й Олександр Синчук. Останній є сином екс-прокурора Харківської області, а зараз прокурора Криму Василя Синчука.

Озеро загальною площею майже 10 га орендував Олександр Веретенніков. Він відомий як власник місцевої фірми «Скорпіон».

veretennikov-ozero.jpg

На останніх місцевих виборах, які відбулися восени 2015 року, Веретенніков балотувався до Зміївської міської ради за списками партії «Центр», першим номером списку якої був нардеп від «Опозиційного Блоку», екс-голова Зміївської РДА Євген Мураєв.

Поряд із цим озером знаходяться три ділянки, кожна по 0,79 га. Ще півроку тому ця земля була в оренді у структур, пов’язаних з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Зараз дві з цих ділянок змінили бенефіціарів й відійшли Володимиру Волковському та Наталії Волоховій, які мають велику кількість землі в найкращих рекреаційних зонах Харківщини. Однак одну з ділянок до цього часу можна пов’язати з Аваковим. Земля знаходиться в оренді у ТОВ «Харків-Будіндустрія».

Бенефіціарами ТОВ «Харків-Будіндустрія» вказані кіпріоти Георгіос Влакоу і Сідера Пенелопі.

Вони також записані бенефіціарами, м'яко кажучи, не чужих міністру підприємств, як «Готель «Київський» (директор Наталія Переїденко – дружина екс-топ-менеджера аваківського АТ «Інвестор» Андрія Переїденко), «Телекомпанія «Право А/ТВК» (директор багаторічний менеджер Авакова Сергій Бордовський), «Мультимедіацентр», де директором є Наталія Карпович. Вона ж директор ТОВ «Інвестор Еліт Сервіс», засновником якого є дружина міністра – Інна Авакова.

Цікаво, що номер телефону, який використовує ТОВ «Харків-Будіндустрія» співпадає з номером, який мала ПП «Доро». Саме цю фірму правоохоронці звинувачували у захопленні 700 га огородів за Кільцевою дорого Харкова.

Майже 1 га землі орендує ПП «Авінір», яке хоча й зареєстроване в Харкові, але має донецькі корені. Бенеціарами цього підприємства є Олександр Гринвальд з Дніпропетровська та Владлен Чудаков з Донецька. Останній був керівником донецького підприємства «Інфо». А власником цієї фірми є син покійного депутата Євгена Щербаня (його застрелили у 1996 році) – Руслан Щербань.

Поряд із річкою мають дві ділянки загальною площею 0,43 га діти екс-мера Харкова Володимира Шумілкіна – Олексій і Максим. Їхня земля розташована на території села Коропове, поряд з березовим гаєм. Цікаво, що у грудні голова Зміївської РДА Віталій Кошеленко роздав 28 земельних ділянок по 0,1 га кожна поруч із землею Шумілкіних. На думку депутата Мураєва, землю отримали якраз знайомі самого Кошеленка.

Поряд розташувався партнер родини Шумілкіних по ТОВ «Будівельне товариство «Парус» - Олексій Кожухов, а також його родичі.

Ще один VIP-мешканець цього селища – мати дружини мера Харкова Геннадія Кернеса – Ганна Гайсинська. Вона має у Короповому понад 1 га землі.

Поблизу родичів Кернеса в оренді у ПАТ «Харківське автотранспортне підприємство 16355» перебуває ділянка площею 1,8 га. Бенефіціаром цього підприємства є Василь Ткаченко, а директором – Віталій Ткаченко. Їх родина має декілька підприємств, які займаються перевозками.

Таким чином, мабуть, можна вважати тенденційним факт, що найкраща власність і земля на Харківщині належать ледь не одним і тим же особам.