Печать

Тендерний комітет держкомпанії відхилив на 10 мільйонів дешевшу заявку, аби найняти улюбленого землевпорядника.

Українці дуже шанують свої традиції. Але здається, якби їх було менше – то жилось би нам легше. От, скажімо, традиція проводити тендери так, щоб не всі могли взяти в них участь. Як би не мінялось все навкруги, а подекуди традиція візьме, та й прорветься.

У цьому ми вкотре переконались, помітивши один тендер «Укртрансгазу». Давно не було в нас такої «класики жанру» – кількаразової зміни предмету закупки, щоби учасники не встигли обновити свої довідки. Саме тому вирішили описати це новиною, а трохи більшим текстом.

Але спершу – до джерел. Як було раніше? Одна історія

У червні 2012 року «Укртрансгаз» найняв компанію «НВП «Горизонт» на досить нудну річ: розробку землевпорядної документації під всілякими об’єктами газовиків (промисловими майданчиками, будівлями, лініями електропередач і таке інше).

Тоді «Укртрансгаз» підійшов до справи з розмахом: тендерна угода коштувала 54 млн грн., або майже $7 млн. Це була не найбільш вражаюча цифра на фоні інших оборудок «Укртрансгазу», очолюваного Сергієм Винокуровим – одним з найвпливовіших тоді менеджерів угрупування Дмитра Фірташа. Тому ми і не приділили тоді цій справі значної уваги.

Однак часи змінились – грошей в країні стало набагато менше. В «Укртрансгазі» теж нове керівництво. У кріслі безпосереднього фірташівця Винокурова тепер знаходиться Ігор Прокопів. Він водночас і нова людина для системи, бо раніше керував Івано-Франківською організацією «Фронту змін», і не надто, оскільки перед призначенням у держкомпанію очолював правління фірташівського «Івано-Франківськгазу».

Ця дуальність цілковито проявилась в житті «Укртрансгазу». З одного боку, держкомпанія повністю змінила перелік підрядників по виробничим тендерам на сотні мільйонів гривень.

А з іншого… Менеджери середньої ланки лишились вірні традиціям.

Наприкінці 2015 року «Укртрансгаз» вирішив провести новий тендер на землевпорядні роботи. На розіграш було виставлено 42 млн грн. очікуваної ціни на розробку документації по об’єктам у Дніпропетровській, Запорізькій, Полтавській та Харківській областях.

Для цих областей роботи вже замовляли на вищезгаданому тендері 2012 року і тоді вони коштували саме для цих регіонів близько 16 млн грн. І ось по цих областям цінник підняли у відповідності до курсу долара і провели торги заново.

Виявилось, що зміна директора «Укртрансгазу» не вплинула на вибір землевпорядника. Ним знову став «НВП «Горизонт».

При цьому став за дуже скандальних обставин.

По-перше. На тендер подавало заявку ТОВ НВП «Нові технології» (Херсон), яке пропонувало виконати роботи за 31 млн грн. Тобто – менше на 10 млн грн. Однак фірма нарвалась на рідкісну в наших широтах дієвість тендерного комітету. Замовник тричі вносив дрібні поправки до конкурсного завдання. Відтак зрештою виявилось, що ця фірма так і не побачила всіх цих поправок і подала свою пропозицію без урахування однієї з них. А по друге державні тендерники вирішили ретельно перевірити бекграунд «Нових технологій» і змогли самі знайти в Держреєстрі судових рішень цілу пачку рішень судів Одеси, Херсону та Києва про те, як держпідприємство «Поділлягеодезкартографія» судилось з цією фірмою і стягнуло аж 6 тис грн. штрафу у суто господарському спорі. У будь-якому разі цього виявилось досить, аби «Укртрансгаз» викинув з тендеру заявку херсонців з ціною 31 млн грн. і перейшов до оцінки пропозицій інших учасників тендеру.

По-друге. Ще дві пропозиції, до яких у «Укртрансгазу» не виявилось жодних зауважень, надійшли від ТОВ «НВП «Горизонт» і ТОВ «Земельне агентство». Різниця між їхніми ціновими пропозиціями – 40,69 і 41,65 млн грн. відповідно – виявилась настільки ж маленькою як і відстань між адресами компаній – це сусідні вулиця Ахматової і Харківське шосе у Києві.

Основним власником фірми «НВП «Горизонт», якій «Укртрансгаз» віддав підряди і у 2012 році, і зараз, є Олександр Сергієнко, а директором – Олександр Стецюк. І саме ці громадяни були відповідно власником і директором «Земельного агентства» до початку тендеру «Укртрансгазу». Сергієнко і Стецюк формально відсторонились від цієї фірми вчасно, аби на момент розкриття пропозицій «Горизонт» і «Земельне агентство» не вважались пов’язаними учасниками. Але на думку «Наших грошей», цього геть не достатньо для відсутності підозр.

Для цього є кілька підстав.

Наприклад, хоч Сергієнко і вийшов зі складу власників «Земельного агентства», однак власницею фірми залишилась Ольга Драчук. А це його діюча бізнес-партнерка по низці фірм.

Також прикметною є роль самого «Укртрансгазу». Як вже говорилось, у самій держкомпанії керівництво нове. Однак ці ротації не відбились на тендерному комітеті «Укртрансгазу». Його як і у 2012 році очолює Олексій Шушура, а відповідальним за проведення обох тендерів, де перемогу отримав «Горизонт», є Сергій Гудиренко. Це відповідно начальник та заступник начальника управління «Укртрансгазу» із закупівель товарів, робіт і послуг.

Тобто це саме їхні руки ставили печатки та підписи на документах про розподілення на користь «Горизонту» 54 млн грн. у 2012 році і 41 млн грн. цієї зими.

Погугливши ці два прізвища, ми довідались, що про їхню любов до традиційного проведення тендерів помітили не лише ми, а й громадські активісти, внісши їх у Реєстр недобросовісних учасників державних торгів (ось і ось):

Для нас це виявилось цікавим тому, що тут зафіксовані більш відомі історії, ніж землевпорядні гроші. Йдеться за розпил щонайменше 200 млн грн. на користь фірми «МК інжиніринг» лише по справам, які офіційно розглядав Антимонопольний комітет. Нагадаємо, що загалом ця фірма мала тендерні здобутки понад півмільярда гривень.

Хочеться вірити, що перехід України на новий, електронний принцип проведення державних закупівель змінить традиції середньої ланки менеджерів. А, можливо, народяться якісь нові. У кожному випадку поки що живемо як за часів раннього християнства Київської Русі – бояри вже ходять до церкви, але ще живуть за Перуновим законом.