Печать

Харківські правоохоронці підозрюють службових осіб КП «Харківський метрополітен» у розкраданні державних коштів на суму 1,8 млн. грн.

Про це стало відомо з ухвали Ленінського районного суду міста Харкова від 2 серпня 2016 року.

Нагадаємо, що в кінці грудня 2015 року КП «Харківський метрополітен» уклав угоду з ТОВ «Турнікет-М» щодо технічного обслуговування автоматизованої системи оплати проїзду в метрополітені вартістю 9,59 млн грн.

За даними правоохоронців, які вони озвучили у суді, службові особи КП «Харківський метрополітен» та ТОВ «Турнікет-М» за попередньою змовою, зловживаючи службовим становищем, шляхом внесення недостовірних відомостей в офіційні документи, а саме: в акти виконаних робіт, товарні накладні, скерували кошти комунального підприємства на рахунки фірм, які мають ознаки фіктивності, внаслідок чого, заволоділи коштами КП на суму близько 1,8 млн. грн., чим завдали збитки інтересам підприємства.

Наприклад, правоохоронці заявили, що ТОВ «Турнікет М» нібито придбав у ТОВ «АТК Дріада» різного роду механізми та комплектуючі до автоматизованих систем оплати проїзду на загальну суму близько 963 тис. грн. Фактично вказана операція з придбання не могла бути проведеною у зв'язку з тим, що у підприємства з ознаками фіктивності ТОВ «АТК Дріада» не було здійснено жодної операції з придбання такої номенклатури товарів та механізмів.

На думку правоохоронців, комплектувальні, які нібито отримала підземка, це були списані або відремонтовані механізми, які вже знаходилися на складах КП «Харківський метрополітен».

ТОВ «Турнікет-М» належить Івану Кравцову. Директором підприємства є Олександр Ладоненко. Кравцов також є засновником ТОВ «Старсен» й приватно-виробничій фірми «Ніка».

У 2012 році єдиним засновником ТОВ «Старсен» був Олександр Стаматін. Він син генерального директора КП «Харківський метрополітен» В’ячеслава Стаматіна та віце-мера Марини Стаматіної, яка також є бізнес-партнером Геннадія Кернеса.

А В’ячеслав Стаматін до 2011 року був засновником ПВФ «Ніка», яку переписав на Кравцова.

Також нагадаємо, що фірма «Старсен» без проведення тендерів отримує підряди від метрополітену на мільйони гривень.